Почивка в Гърция само със "здравен паспорт"?

21.04.2020
Почивка в Гърция само със "здравен паспорт"?

Туристите желаещи да посетят Гърция през лятото, вероятно ще трябва да притежават т.нар. "здравен паспорт", обяви министърът на туризма Харис Теохарис, цитиран от вестник "Сега". По думите му идеята все още се обсъжда, но се възприема като начин за "безопасно влизане" на туристи в страната.

Засега няма подробности какво ще представлява "здравният паспорт". Министърът обясни, че в рамките на ЕС се водят консултации за възможностите да се осигурят надеждни тестове за коронавирус на всеки европейски гражданин, който иска да пътува. 

Министър Харис Теохарис прогнозира, че туристическият сезон в Гърция ще бъде ограничен в рамките на три месеца - юли, август и септември, евентуално и октомври и ноември, но това зависи от епидемиологичната обстановка. Гърцкото правителство прогнозира спад в сферата на туризма с 50%.

Очаквания, че туристическият сезон няма да започне преди юли изразиха и шефовете на петте най-големи хотелски вериги в Гърция пред в. "Катимерини". Важен сигнал за сектора ще бъде вдигането на ограниченията, въведени заради коронавируса. Те също подчертават необходимостта от общоевропейски здравни протоколи.

 

Веселин Вълев

Снимка: frontex.europa.eu

препоръчани новини

4play.bg - интернет молът за детски забавления на открито

4play.bg - интернет молът за детски забавления на открито

www.4play.bg е онлайн магазин за щастливи деца. Дървени детски площадки, конфигурации, пластмасови къщи, батути и...

Къмпингите стартират сезон 2020. Актуална информация за работата им.

Къмпингите стартират сезон 2020. Актуална информация за работата им.

След изтичане на въведеното извънредно положение къмпингите в България вече могат да приемат гости. По-долу ще...