Предвижда се създаването на Наредба за практикуване на къмпинг туризъм

02.12.2016
Предвижда се създаването на Наредба за практикуване на къмпинг туризъм

В края на м. ноември 2016 г. се състоя последната среща на работната група, създадена за изготвяне на регламент за къмпингуването. Групата бе сформирана през пролетта на 2016 г. като ответна реакция на Министерство на туризма към протестите против въвеждането на генерална забрана за къмпингуване на територията на цялата страна. 

Припомняме, че през м. март в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие бе въведена забрана за паркиране и къмпингуване в Зона А. В последствие стана ясно, че се готви и тотална забрана на свободното къмпингуване на територията на цялата страна. Реакцията на обществото не закъсня и последваха масови протести, които бяха най-изявени в 6 големи града. След намеса на Президента Росен Плевнелиев, който сезира Конституционния съд, депутатите отмениха забраната за къмпингуване в Зона А, прекратиха дебатите за въвеждането на генерална забрана и на практика върнаха старото положение – всеки да може да къмпингува свободно на избрано място. Ясно бе обаче, че тази част на туризма е редно да бъде законово регламентирана. Затова бе създадена работната група за изготвяне на регламент за къмпингуването.

В продължение на повече от половин година представителите на различни граждански организации, държавни институции и заинтересовани лица в туристическия бранш дебатираха над проблемите на къмпингуването в България и как то да бъде регламентирано с постигане максимален баланс за всички страни. В резултат бе изготвена дефиниция на понятието „къмпинг туризъм“, която ще залегне в Закона за туризма. В закона ще бъде въведена и нова глава „Четиринадесета А“ със заглавие „Места за практикуване на къмпинг туризъм“. Допълнително Министърът на туризма ще бъде задължен да издаде наредба, която определя условията и реда за практикуване на къмпинг туризъм и за предоставяне на туристически услуги в сферата на къмпинг туризма. Ще бъде изменен редът за вписване на зоните за къмпингуване в Националния туристически регистър, като е вероятно освен къмпинги да бъдат създадени и други форми на места за къмпинг (например биваци, свободни зони и т.н.). Остава спорен въпросът относно съгласието на собствениците за практикуване на къмпинг туризъм върху тяхна земя. Той ще бъде подложен на обществено обсъждане през идните месеци. 

Друг важен акцент от работата на работната група е въведената забрана за практикуване на къмпинг туризъм в радиус от 300 м. извън категоризираните къмпинги. С нея се цели да се защитят интересите на къмпинг собствениците – не само от пропуснат доход, но и от понесените разходи в следствие на незаплатено използване на санитарните възли. Това е един от основните проблеми на морските къмпинги у нас. На последната среща на групата отпадна предложението за забрана на свободното къмпинране на 100 м. от плажа.

Промените в законодателството предвиждат глоби за практикуване на къмпинг туризъм на изрично забранени места чрез закон или с обозначение. Размерът на санкциите все още подлежи на уточняване. 

Предстои проектът, разработен от групата, да бъде обявен за обществено обсъждане на сайта на Министерство на туризма. Докато стигнат до обнародване в Държавен вестник, новите законови промени ще трябва да изминат дълъг път през Националния съвет по туризъм, Комисията по икономика и туризъм в Народното събрание, четенията в пленарна зала и гласуването от депутатите.

Camping.bg

Снимка: Национален съвет по туризъм, Министерство на туризма

 

препоръчани новини

Къмпинг пътеводител на България номиниран в Годишните награди в туризма 2020

Къмпинг пътеводител на България номиниран в Годишните награди в туризма 2020

Единственото в България издание посветено на къмпинг туризма е сред номинираните в конкурса Годишни награди в туризма...

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...