Президентът не наложи вето, но ще сезира Конституционния съд

12.03.2016
Президентът не наложи вето, но ще сезира Конституционния съд

Президентът Росен Плевнелиев обнародва поправките в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които предизвикаха протести на любителите на къмпинг туризма и природозащитници. Той заявява обаче, че ще сезира Конституционния съд заради въведените глоби за къмпингуване и паркиране на 100 м. от плажовете и морето.

Плевнелиев заявява, че приветства тази част от промените в ЗУЧК, с които се цели съхраняването на малкото останали в България плажове с естествени природни дадености - Иракли, Карадере и Корал и обявяването им за морски плажове за природосъобразен туризъм.

Държавният глава очаква "от институциите, отговорни за осъществяване на държавната политика в областта на туризма и за опазване на Черноморското крайбрежие, да предприемат последващи действия, които да гарантират в максимална степен запазването на цялостния облик на тези плажове. Забраната за отдаването им на концесия и под наем, както и осъществяването на каквато и да е стопанска дейност  върху тях е мярка за опазването им, но само тя не е достатъчна. Не може да се опазят биологичното разнообразие и екосистемите на тези плажове и да се съхрани естественото им състояние, ако се застрои ивицата зад тях. Трябва да уважаваме и потребността на част от българските граждани да почиват не в хотели и комплекси, а максимално близо до природата."

Плевнелиев също така смята, че е "необходима цялостна политика за развитие на туризма и опазване на Черноморското крайбрежие, включително и правила за къмпингуване. Не къмпингуването обаче променя трайно облика на Черноморското ни крайбрежие, а застрояването. Липсата на ясна визия за запазване на малкото останали незастроени територии е притеснително, но не е предмет на тези законови промени."

Президентът счита, че проблемите няма да бъдат решени с налагането на глоби в размер от 1000 до 10 000 лв. за паркиране и къмпингуване. Според него високите санкции за формални нарушения, без да се държи сметка за степента на въздействието им върху природните ресурси и околната среда, противоречат на чл. 55 от Конституцията и чл. 52 от Харта на основните права на Европейския съюз и са непропорционални. Поради тези съображения президентът Плевнелиев декларира, че ще сезира Конституционния съд на Република България с искане за установяване на противоконституционност на въведените глоби за къмпингуване и паркиране.

В заявлението си президентът отчита и демонстрираната "обществена реакция на недоволство от част от приетите промени". Според него "начинът на приемане на тази поправка, внесена между първо и второ четене без своевременно публично оповестяване и обществено обсъждане, създава негативна нагласа и поставя под съмнение добрите намерения".

Пълното изявление на президента може да прочетете ТУК.

Camping.bg

препоръчани новини

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводителят на България вече е в печат. Той ще съдържа информация за 29 български къмпинга. През...

България има нужда от много нови къмпинги

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...