Природни репеленти за къмпинг

Представяме ви три рецепти, които могат да направят къмпинг преживяването ви още по-хубаво.

Вече е лято и слънцето грее по-ярко и по-силно в оставащите два месеца до края на най-топлия сезон. Спомних си за няколкодневно къмпингуване с палатка на родното море, което беше незабравимо поради няколко причини – мястото, тишината (въпреки пълния до предел къмпинг), морето рано сутрин, компанията и странджанските дребни по размери мухички, но пък адски досадни. Дори и те, обаче, не успяха да помрачат спомените от това къмпингуване, но пък ме накараха да взема мерки за следващия път, когато пребиваваме в района. 

Още помня облаците от мухи, които атакуват сутрин и вечер. Шаловете, с които се увивах, за да не навлизат в личното ми пространство, разбирайте в очите, ушите и носа. Количеството запалени и изгорени спирали срещу комари. Не особено приятната миризма, която се носи от тях.

Обещах си, че за следващото лято и/или следващата разходка сред природата няма да ходим с познатите репеленти/спирали закупени от дрогерията, а ще се постарая да ги приготвя у дома с помощта на естествени масла и други съставки.

Споделям с вас какво работи при нас и ни помага срещу комари, мухи и дори кърлежи, защото последните харесват двама ни и имаме няколко случая, в който сме се „накичвали“ с кърлежи, забравяйки репелента у дома.
 

Домашно приготвено средство срещу кърлежи

Вие избирате количеството на съставките, според това колко хора ще го използват и за какъв период от време. Съотношението е следното: 1 част масло от чаено дърво и 2 части дестилирана вода. Съхранявам разтвора в малко тъмно стъклено шишенце със спрей от използвана козметика. У дома се рециклира и се стараем да използваме многократно един продукт, когато това е възможно. Такова е и шишенцето, в което съхранявам разтвора срещу кърлежи. 

Използвам спрея като напръсквам пространството около палатката, когато къмпингуваме. При кратки или по-продължителни разходки сред природата, особено във влажно и топло време, напръскваме краката, чорапите и обувките. 

Разбира се, употребата на спрея не изключва задължителния преглед преди да си вземем душ след завръщане у дома.


Домашно приготвено средство срещу комари

Преди години по време на едно събитие край морето племенницата ми взе участие в работилничка за приготвяне на репелент срещу комари от етерични масла. Малкото тъмно стъклено шишенце се оказа, че съдържа чудодейна течност не само срещу комари, но и срещу други досадни насекоми. От тогава насам нося в себе си този вълшебен коктейл и освен че ме спасява от насекоми и ухае приятно.

Разкривам „тайната смес“ от етерични масла, която работи безупречно за нас:

20 капки масло от лавандула

20 капки масло от лимонена трева

10 капки масло от мента

10 капки масло от евкалипт

10 капки масло от чаено дърво

Около 100 мл дестилирана вода

Имайте предвид, че разтварянето на маслата в нелетливи базови масла, като кокосово, бадемово, авокадо, зехтин и други удължава ефекта на репелента, но и с дестилирана вода „работи“ достатъчно ефективно.

Двете малки шишенца са винаги в нас, я в някои джоб на дреха или в раницата. 

 

И още една „тайна“, която ще направи къмпингуването по-приятно и по-добре ухаещо:

Ако в мястото ви за лагеруване разпалите огъня още преди здрачаване и преди да е преминала вечерната „порция“ комари, хвърляйте по някоя клонка градински чай (салвия) в огъня от време на време и това ще държи комарите далеч от вас. 

 

Мариана Вълчева
Camping.bg