Пролетно почистване на врачанския къмпинг „Кариерата”

08.04.2016
Пролетно почистване на врачанския къмпинг „Кариерата”

На 6 април в рамките на международната „Седмица на гората” бе направено пролетно почистване на място за къмпинг „Кариерата”. Мястото се намира на територията на Природен парк "Врачански Балкан", съвсем близо до пещерата Леденика и е безплатно за къмпиране. Поради удобната му локация до туристическата забележителност и в началото на туристическите пътеки за Балкана, къмпингът е посещаван от много палаткаджии и караванери. Но не всеки има култура да пази, казва Оля Генова, експерт в ДПП „Врачански Балкан”.

Почистването и облагородяването са организирани от Природен парк „Врачански Балкан”, а в него са се включили много доброволци от Враца и околността. Това е първото голямо почистване на къмпинг зоната, която е бе изградена през 2014 г. 

За съжаление при почистването става ясно, че мястото най-много е замърсено с битов боклук и строителни отпадъци, а не с отпадъци, характерни при къмпингуване. Замърсяването е разпространено в храстите около зоната, в гората и по-надолу по долината на реката. Сред най-често срещаните находки са купи от храна, фаянсови плочки, дрехи и електрически проводници. За 1 час е събран над 1 тон боклук. В къмпинга са били поставени големи сметосъбиращи съдове, които не са били използвани по предназначение, поради което са премахнати и са заменени с кошове.

Оля Генова от ДПП Врачански Балкан казва, че ще бъде организирано второ подобно почистване, за да бъде района напълно облагороден и да посрещне гости от цялата страна и от чужбина. Паркът приветства всички гости на Враца и района да къмпингуват тук и да се чувстват необезпокоявани сред природата. Къмпинг зоната разполага с маси, пейки, беседки, барбекю. 

В събота, 9 април, на х. Леденика в 10:00 ч. стартира празник на гората. Ще бъде представена професията на лесовъда, ще бъдат организирани образователни игри на горска тематика, а деца от училищата във Враца ще изпълнят музикална програма. От регионална дирекция по горите Берковица ще бъдат осигурени фиданки от различни дървесни видове, които ще бъдат раздавани на граждани. 

препоръчани новини

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводителят на България вече е в печат. Той ще съдържа информация за 29 български къмпинга. През...

България има нужда от много нови къмпинги

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...