Протест с кемпери и каравани в Берлин срещу забраната за къмпингуване

15.04.2021
Протест с кемпери и каравани в Берлин срещу забраната за къмпингуване

За 17 април е насрочено автошествие из Берлин с искане да се отворят къмпингите в Германия.

Фейсбук групата с над 10 000 членове „Campen mit Abstand“ апелира за промяна на коронавирус рестрикциите в Германия ограничаващи пътуванията и почивката по къмпинги. Групата вече успя да организира няколко демонстрации - шествия с кемпери и каравани, за да привлече вниманието на властите и протестира за отварянето на къмпингите и кемперстоповете.

Всичко започна на 20 февруари, когато на протеста в Оберхаузен са се събрали около 50 кемпера и каравани. След това на 13 март в Дюселдорф те бяха около 130, а в Хамбург на 27 март броят им набъбна до около 400. Следващият протест е насрочен за 17 април в столицата Берлин, като в него се очаква да вземат участие 700 превозни средства.

„Campen mit Abstand“ искат незабавно отваряне на къмпингите и кемперстоповете с мотив, че къмпинг туризмът е най-безопасният и най-малко рисков вид туризъм по време на пандемия. „Очевидно политиците не са запознати с особеностите на този вид почивка. По време на ваканцията си  спите във вашия "дом", със собствена кухня и санитарни помещения. Престоят е предимно сред природата на чист въздух.", казват къмпинг феновете и допълват: „Кемперите и караваните са с нулев риск от инфекция, по-малък, отколкото когато си стоите вкъщи. Това беше ясно демонстрирано и през сезон 2020 г. Да, правилно е, когато критиците казват, че отварянето на къмпингите и кемперстоповете увеличава пътуванията, но това не води автоматично до увеличаване на броя на инфекциите".

Протестът е одобрен за 17 април в 12:00, по маршрута от Олимпийския площад до Райхстага и обратно. Властите са дали разрешение за колона от 700 кемпера и автомобили с каравани. Бройката се е запълнила само в рамките на час след публикуването на съобщението. Допълнителни участници не могат да бъдат приети, но всеки желаещ ще има възможност да подкрепи протеста отстрани по маршрута му.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник: RVTravel.eu
Заглавна снимка: Campen_mit_abstand

 

препоръчани новини

Отворено е гласуването за къмпинг проектите за Термален къмпинг ОвощниКът

Отворено е гласуването за къмпинг проектите за Термален къмпинг ОвощниКът

Второто издание на конкурса за студентски къмпинг проекти навлезе в същинската си част. От днес до 15.08.2021 г....

Димитър Стоянов - управител на къмпинг Оазис, Сливен: Радваме се на...

Димитър Стоянов - управител на къмпинг Оазис, Сливен: Радваме се на...

Къмпинг Оазис е един от новоизградените къмпинги във вътрешността на страната. Намира се в непосредствена близост до...