Първа помощ: Аптечката

10.11.2015
Първа помощ: Аптечката

Какво трябва да съдържа аптечката ни по време на къмпинг? Това е първият и най-важен въпрос,  който отправихме към лекарите от Академия Първа помощА те ни предоставиха списък с най-важните средства за защита на здравето, които да подготвите, когато се отправяте на път. Имайте предвид обаче, че за да ги прилагате правилно, е важно да имате практически опит. Може да посетите специализираните курсове, които Академията организира.

Ето какво съветват лекарите на Академия Първа помощ по отношение на аптечката:

Здравейте скъпи приятели! Имате ли аптечка? Ако имате - някога разглеждали ли сте съдържанието й? Наясно ли сте с приложението на всеки един неин компонент? Ако нямате – то тогава е съществено важно да се сдобиете с такава. Защо ли?

За жалост във всеки един момент може да се окажете в ситуация, в която да ви трябва някой от елементите ѝ – от невинно порязване или грипоподобно състояние до по-сериозни изгаряния и травми, които може да настъпят по време на излет. Трябва винаги да сме подготвени да помогнем на себе си, близък приятел или случаен непознат.

Тук ще ви запознаем най-общите компоненти, които трябва да съдържа аптечката на всеки от вас. С една уговорка - аптечката е най-полезна тогава, когато е създадена индивидуално, според вашите нужди и предпочитания. Отделете време да я изготвите, ще го направите само веднъж и това усилие ще бъде едно от най-полезните неща, които сте правили. Цената на всички необходими материали е не повече от 40 лв. Ниска цена, която може да спаси живот.

За улеснение ще разделим съдържанието на аптечката на две -  задължителни елементи и лекарства, които са по ваш избор. Винаги питайте за наличие на алергия преди да давате медикамент!

Задължителни елементи:

 • Обикновени и стерилни полиетиленови ръкавици
 • Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх, 5 см/1 м) – 1 брой
 • Марли стерилни и нестерилни (различен размер) - 2 бр.
 • Бинт (различен размер) - 3 бр.
 • Лейкопласт - 1 бр.
 • Ножица - 1 бр.
 • Анатомична пинсета - 1 бр.
 • Триъгълна кърпа - 2 бр.
 • Почистващ разтвор за рани - 1 бр. йод, кислородна вода

Според нас това е абсолютният минимум от средства, които ще са ви необходими за оказване на първа помощ . Естествено всички те трябва да се в срок на годност, въпреки че както виждате… няма как да се „развалят“.  Това важи обаче в пълна сила за лекарствата.

Лекарства (не изискват лекарско предписание):

Преди да изложим лист с най-широко използваните и познавани от вас лекарства отново искаме да наблегнем на факта, че винаги при прилагането на медикаменти трябва да попитате за алергия, както и да вземете предвид хронични заболявания на пострадалия.

 • Температуропонижаващи средства – съдържащите парацетамол, аспирин
 • Болкоуспокояващи средства – групата на аналгетиците: аналгин, темпалгин, ибупрофен и т.н.
 • Противоалергични средства (антихистамини)
 • Средства при инфекции на стомашно-чревния тракт – лоперамидовхидрохлорид (имодиум), смекта,активен въглен

Ние от Академия Първа Помощ вярваме, че оказването на първа помощ е отговорност на всеки един от нас. Този тип познания и умения могат наистина да спасят човешки живот. Ето защо ви съветваме - носете аптечки, използвайте ги и помагайте.

Поздрави и с пожелание за много нови вълнуващи пътешествия! :)

препоръчани новини

препоръчани новини

Къмпинг Terme di Hissar отваря на 16 юни

Дългоочаквана новина - един от най-атрактивните нови къмпинги официално отваря врати. Terme di Hissar е новото...

препоръчани новини

Супер луксозен кемпер MORELO с гараж за автомобил на Camping & Caravaning...

Германската премиум лукс марка кемпери MORELO за втора поредна година ще бъдат представени...