Първа помощ: Аптечката

10.11.2015
Първа помощ: Аптечката

Какво трябва да съдържа аптечката ни по време на къмпинг? Това е първият и най-важен въпрос,  който отправихме към лекарите от Академия Първа помощА те ни предоставиха списък с най-важните средства за защита на здравето, които да подготвите, когато се отправяте на път. Имайте предвид обаче, че за да ги прилагате правилно, е важно да имате практически опит. Може да посетите специализираните курсове, които Академията организира.

Ето какво съветват лекарите на Академия Първа помощ по отношение на аптечката:

Здравейте скъпи приятели! Имате ли аптечка? Ако имате - някога разглеждали ли сте съдържанието й? Наясно ли сте с приложението на всеки един неин компонент? Ако нямате – то тогава е съществено важно да се сдобиете с такава. Защо ли?

За жалост във всеки един момент може да се окажете в ситуация, в която да ви трябва някой от елементите ѝ – от невинно порязване или грипоподобно състояние до по-сериозни изгаряния и травми, които може да настъпят по време на излет. Трябва винаги да сме подготвени да помогнем на себе си, близък приятел или случаен непознат.

Тук ще ви запознаем най-общите компоненти, които трябва да съдържа аптечката на всеки от вас. С една уговорка - аптечката е най-полезна тогава, когато е създадена индивидуално, според вашите нужди и предпочитания. Отделете време да я изготвите, ще го направите само веднъж и това усилие ще бъде едно от най-полезните неща, които сте правили. Цената на всички необходими материали е не повече от 40 лв. Ниска цена, която може да спаси живот.

За улеснение ще разделим съдържанието на аптечката на две -  задължителни елементи и лекарства, които са по ваш избор. Винаги питайте за наличие на алергия преди да давате медикамент!

Задължителни елементи:

 • Обикновени и стерилни полиетиленови ръкавици
 • Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх, 5 см/1 м) – 1 брой
 • Марли стерилни и нестерилни (различен размер) - 2 бр.
 • Бинт (различен размер) - 3 бр.
 • Лейкопласт - 1 бр.
 • Ножица - 1 бр.
 • Анатомична пинсета - 1 бр.
 • Триъгълна кърпа - 2 бр.
 • Почистващ разтвор за рани - 1 бр. йод, кислородна вода

Според нас това е абсолютният минимум от средства, които ще са ви необходими за оказване на първа помощ . Естествено всички те трябва да се в срок на годност, въпреки че както виждате… няма как да се „развалят“.  Това важи обаче в пълна сила за лекарствата.

Лекарства (не изискват лекарско предписание):

Преди да изложим лист с най-широко използваните и познавани от вас лекарства отново искаме да наблегнем на факта, че винаги при прилагането на медикаменти трябва да попитате за алергия, както и да вземете предвид хронични заболявания на пострадалия.

 • Температуропонижаващи средства – съдържащите парацетамол, аспирин
 • Болкоуспокояващи средства – групата на аналгетиците: аналгин, темпалгин, ибупрофен и т.н.
 • Противоалергични средства (антихистамини)
 • Средства при инфекции на стомашно-чревния тракт – лоперамидовхидрохлорид (имодиум), смекта,активен въглен

Ние от Академия Първа Помощ вярваме, че оказването на първа помощ е отговорност на всеки един от нас. Този тип познания и умения могат наистина да спасят човешки живот. Ето защо ви съветваме - носете аптечки, използвайте ги и помагайте.

Поздрави и с пожелание за много нови вълнуващи пътешествия! :)

препоръчани новини

препоръчани новини

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...

препоръчани новини

"Къмпингуване" или "Къмпиране"? БАН със становище коя...

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...