Първокласен къмпинг с аромат на рози отваря врати догодина в България

23.09.2019
Първокласен къмпинг с аромат на рози отваря врати догодина в България

„Алба“ е името на най-новия къмпинг, който ще отвори врати у нас през април 2020 г.  Неслучайно той е наречен с латиноското наименование на бялата маслодайна роза - намира се в Розовата долина край с. Скобелево, на 8 км. от курорта Павел Баня и в непосредствена близост до един от най-посещаваните туристически атракциони в околността - Етнографския комплекс "Дамасцена".

Локацията и името не са единствените, които свързват къмпинг Алба с розите. Тук уханието на розово масло се носи във въздуха по време на посещението ни през септември - далеч след приключването на розобера. Това е така, защото тук работят хората от Алба Групс ООД – собственик на къмпинга и един от най-големите производители на розово масло не само в България, но и в света.

Гостуваме на Алба по покана на управителя на дружеството. Той лично ни развежда из територията на бъдещия туристически обект и подробно ни разказва за възникването на идеята, за  концепцията, за това какво и как е изградено до момента и какво предстои до пускането му през април 2020 г.

Работата по новия къмпинг започва преди повече от четири години. Първоначално са придобити и комасирани множество малки парцели на местни жители, които са прекратили отглеждането на маслодайна роза. След вземането на решение за изграждане на къмпинг, отнема около 1 година на Алба Групс ООД да се справи с изчистването на терена вследствие на запустяването му. Следващите години земята е облагородена, изградени са последователно канализация, водопровод и електропровод до местата на бъдещите санитарни възли и всяка къмпинг единица.

Теренът на къмпинга е с площ 58 декара. Първоначалният проект предвижда 50 места за настаняване на кемпери и каравани, 6 двустайни къщи със собствен санитарен възел и 6 стационарни каравани под наем.

Местата за къмпинг са изцяло на трева и ще са с два размера - 8х12 м и 12х12 м. Границите между тях са направени от растителност - храсти, билки, рози и други. Капково напояване ще се грижи за свежестта на зеленината и цветята в и около къмпинг местата. В целия терен на бъдещия къмпинг до този момент са засадени над 2000 дръвчета, в това число и овощна градина с плодоносни видове.

При откриването си догодина къмпинг Алба ще разполага с малък басейн с топла вода,  самостоятелно джакузи и летни душове. На следващ етап е предвидено да бъде изграден голям басейн с размери 25х12 м., към който да има и мини аква парк с ролби и пързалки.

За социализацията и комфорта на гостите е изграден навес с маси, столове, кухня и барбекюта за общо 70 души.

Отделно ще има и 7 беседки, всяка с диаметър 8 метра, разполагащи с барбекю, мивка, посуда и хладилник. Беседките и навесът ще бъдат остъклени, за да има възможност да се ползват и в лошо време.

Санитарните възли ще са в 5 самостоятелни сгради, разположени из целия къмпинг. Ще има и външни мивки за посуда, както и перални.

Освен всичко друго, парковото оформление на къмпинг Алба включва и две езера с риба, намиращи се от двете страни на къмпинга, които ще бъдат свързани помежду си с рекичка. Гостите могат да се възползват и от свободният достъп до розовия масив на Алба Група, а също така и да посетят фермата за щрауси в непосредствена близост. За децата е предвидена и детска площадка.

Домакините са се погрижили за всичко, включително и за поддръжката на кемперите на гостите, осигурявайки безплатна автомивка и зона за обслужване на кемпери. Към къмпинга ще фукнционира и малък ресторант, а по-големите компании могат да посетят и ресторанта към комплекс „Дамасцена“.

Музеят на етеричните масла в близкия град Казанлък е друга важна атракция за къмпингуващите в Алба. Създаден е наскоро, но стъпва върху дългогодишната традиция и разчита на опита и знанията на Института по розата и етерично-маслените култури, който е единствен по рода си в света. Там ще можете да се потопите във вълшебният свят на маслата и ароматите и да научите повече за етерично-маслените култури.

Къмпинг Алба ще бъде най-големият в района. До момента са вложени над 1 милион лева, като общата инвестиция, планирана за завършването му възлиза на близо 2 милиона лева.

2020-та година се очертава да бъде изключително вълнуваща, предвид всички нови къмпинги, които предстои да се появят на картата. С нетърпение очакваме отново да посетим къмпинг Алба, когато е готов да покаже цялото си великолепие на своите гости.

 

Camping.bg

Снимки: Веселин Вълев, Цветомира Цоцова / Camping.bg

препоръчани новини

4play.bg - интернет молът за детски забавления на открито

4play.bg - интернет молът за детски забавления на открито

www.4play.bg е онлайн магазин за щастливи деца. Дървени детски площадки, конфигурации, пластмасови къщи, батути и...

Къмпингите стартират сезон 2020. Актуална информация за работата им.

Къмпингите стартират сезон 2020. Актуална информация за работата им.

След изтичане на въведеното извънредно положение къмпингите в България вече могат да приемат гости. По-долу ще...