Първокласен къмпинг с аромат на рози отваря врати догодина в България

23.09.2019
Първокласен къмпинг с аромат на рози отваря врати догодина в България

„Алба“ е името на най-новия къмпинг, който ще отвори врати у нас през април 2020 г.  Неслучайно той е наречен с латиноското наименование на бялата маслодайна роза - намира се в Розовата долина край с. Скобелево, на 8 км. от курорта Павел Баня и в непосредствена близост до един от най-посещаваните туристически атракциони в околността - Етнографския комплекс "Дамасцена".

Локацията и името не са единствените, които свързват къмпинг Алба с розите. Тук уханието на розово масло се носи във въздуха по време на посещението ни през септември - далеч след приключването на розобера. Това е така, защото тук работят хората от Алба Групс ООД – собственик на къмпинга и един от най-големите производители на розово масло не само в България, но и в света.

Гостуваме на Алба по покана на управителя на дружеството. Той лично ни развежда из територията на бъдещия туристически обект и подробно ни разказва за възникването на идеята, за  концепцията, за това какво и как е изградено до момента и какво предстои до пускането му през април 2020 г.

Работата по новия къмпинг започва преди повече от четири години. Първоначално са придобити и комасирани множество малки парцели на местни жители, които са прекратили отглеждането на маслодайна роза. След вземането на решение за изграждане на къмпинг, отнема около 1 година на Алба Групс ООД да се справи с изчистването на терена вследствие на запустяването му. Следващите години земята е облагородена, изградени са последователно канализация, водопровод и електропровод до местата на бъдещите санитарни възли и всяка къмпинг единица.

Теренът на къмпинга е с площ 58 декара. Първоначалният проект предвижда 50 места за настаняване на кемпери и каравани, 6 двустайни къщи със собствен санитарен възел и 6 стационарни каравани под наем.

Местата за къмпинг са изцяло на трева и ще са с два размера - 8х12 м и 12х12 м. Границите между тях са направени от растителност - храсти, билки, рози и други. Капково напояване ще се грижи за свежестта на зеленината и цветята в и около къмпинг местата. В целия терен на бъдещия къмпинг до този момент са засадени над 2000 дръвчета, в това число и овощна градина с плодоносни видове.

При откриването си догодина къмпинг Алба ще разполага с малък басейн с топла вода,  самостоятелно джакузи и летни душове. На следващ етап е предвидено да бъде изграден голям басейн с размери 25х12 м., към който да има и мини аква парк с ролби и пързалки.

За социализацията и комфорта на гостите е изграден навес с маси, столове, кухня и барбекюта за общо 70 души.

Отделно ще има и 7 беседки, всяка с диаметър 8 метра, разполагащи с барбекю, мивка, посуда и хладилник. Беседките и навесът ще бъдат остъклени, за да има възможност да се ползват и в лошо време.

Санитарните възли ще са в 5 самостоятелни сгради, разположени из целия къмпинг. Ще има и външни мивки за посуда, както и перални.

Освен всичко друго, парковото оформление на къмпинг Алба включва и две езера с риба, намиращи се от двете страни на къмпинга, които ще бъдат свързани помежду си с рекичка. Гостите могат да се възползват и от свободният достъп до розовия масив на Алба Група, а също така и да посетят фермата за щрауси в непосредствена близост. За децата е предвидена и детска площадка.

Домакините са се погрижили за всичко, включително и за поддръжката на кемперите на гостите, осигурявайки безплатна автомивка и зона за обслужване на кемпери. Към къмпинга ще фукнционира и малък ресторант, а по-големите компании могат да посетят и ресторанта към комплекс „Дамасцена“.

Музеят на етеричните масла в близкия град Казанлък е друга важна атракция за къмпингуващите в Алба. Създаден е наскоро, но стъпва върху дългогодишната традиция и разчита на опита и знанията на Института по розата и етерично-маслените култури, който е единствен по рода си в света. Там ще можете да се потопите във вълшебният свят на маслата и ароматите и да научите повече за етерично-маслените култури.

Къмпинг Алба ще бъде най-големият в района. До момента са вложени над 1 милион лева, като общата инвестиция, планирана за завършването му възлиза на близо 2 милиона лева.

2020-та година се очертава да бъде изключително вълнуваща, предвид всички нови къмпинги, които предстои да се появят на картата. С нетърпение очакваме отново да посетим къмпинг Алба, когато е готов да покаже цялото си великолепие на своите гости.

 

Camping.bg

Снимки: Веселин Вълев, Цветомира Цоцова / Camping.bg

препоръчани новини

Георги Дадов - управител на къмпинг Къпиновски манастир: Къмпингите продават...

Георги Дадов - управител на къмпинг Къпиновски манастир: Къмпингите продават...

Къмпинг Къпиновски манастир вече години наред печели доверието на мнозина любители на къмпинг туризма и привлича...

Ултрамодерен глемпинг с къмпинг и СПА зона в Пловдив вече приема гости

Ултрамодерен глемпинг с къмпинг и СПА зона в Пловдив вече приема гости

Високотехнологичен комплекс със зона за кемпери, каравани и палатки, тематични глемпинг къщички, мотел и СПА...