Пътепис: Иваниловски водопади – село Солари (Габрово)

25.03.2022
Пътепис: Иваниловски водопади – село Солари (Габрово)

Със семейството сте на посещение до Габрово и Етъра. Денят е слънчев и подходящ за разходка и пикник. Имате още време, не ви се прибира и желаете да прекарате максимално дълго сред природата. Иваниловските водопади са дестинацията, която търсите.

Иваниловските водопади, макар и не много известни, са изключително красиви и приятни за разходка и отдих. Водопадите са два на брой. По-малкият от тях се намира между габровските села Спанци и Кози рог и се нарича Горен Иваниловски водопад. По-високият е известен още като „Скокът“ и се намира на север от град Габрово, между селата Иванили и Солари.

Отправна точка, за да се посети втория водопад е село Солари. До селото се стига с автомобил, а отбивката към него е след промишлената зона на град Габрово. Разстоянието от центъра на града до самото село е около 9-10 километра. На места пътят е тесен с дупки и остри завои, препоръчително е да се кара внимателно. След като се влезе в село Солари (откъм Габрово) ориентир е малка зелена къща вдясно от пътя. Около 50 метра след къщата има остър десен завой над малко дере. Точно преди завоя вдясно се вижда отбивка за черен път. Тук може да се паркира.

Тръгвайки по черния път вдясно се виждат стари къщи. Малко по-надолу вляво има трафопост, до който също могат да се паркират няколко автомобила. От тук се продължава пеша като се следва пътеката, която преминава в стар римски път с големи камъни. След около 20 минути пътеката навлиза в горичка. Дърветата образуват естествен „покрив“ над пътеката и правят разходката изключително приятна, дори в топъл и слънчев летен ден. В края на черния път, който е точно след гората, маршрутът се отклонява рязко наляво по тясна козя пътека. На отклонението е поставена указателна стрелка. Наклонът не е много голям. Пътеката се спуска надолу  до водопада, който се пада от лявата страна.

Площадката пред водопада е сравнително голяма и е подходяща за отдих и пикник. В началото е отъпкана пръст, а до водата на самия водопад преминава в хоризонтална скала, която също е удобна за сядане. Лека храна и напитки, заедно с одеяло са задължителна част от екипировката при посещение на Иваниловския водопад. Дърветата хвърлят сянка и дори в горещ и слънчев летен ден можете да отморите и да се полюбувате на уединението сред природата. Водите на водопада допълнително дават хладина.

Самият Иваниловски водопад е висок около 6-7 метра и образува много красива водна каскада. Скалата на водопада е обрасла в мек мъх, който прилича на естествен зелен килим. Човек може спокойно да се доближи и да поставите ръка под падащата вода. Водопадът образува езерце, чиято форма погледната отгоре наподобява сърце. Водата е доста чиста и по информация от местните жители езерото е дълбоко около 4-5 метра.

Едно от разклоненията на пътеката, по която се слиза от черния път, води до по-висока тераса, откъдето може да се достигне до ръба на водопада и да се види езерцето отгоре. На места трябва да се прескача от камък на камък и е малко хлъзгаво. Гледката определено си заслужава. Малко по-надолу от водопада реката продължава като образува на места големи каменни острови, а след около 300 метра се влива в река Янтра.

Разстоянието от началото на асфалтовия път до водопада отнема около 25-30 минути в едната посока. Преходът е лесен и приятен. На връщане има лек наклон. Подходящ е за посещение с деца. Не е необходимо специално оборудване, здрави и удобни маратонки ще са достатъчни. Ако е валяло скоро са препоръчителни обувки за преход, тъй като пътеката е сенчеста и може да има кални и хлъзгави участъци.

Camping.bg напомня, когато къмпингувате, лагерувате или сте на преход сред природата, винаги да оставяте мястото след себе си по-чисто, отколкото сте го заварили!

Близки обекти и места за посещение:

  • Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро – 16 км
  • Екопътека „Via Ferrata“  16 км
  • Архитектурно-исторически резерват Боженци – 17 км
  • Етнографски музей на открито „Етър“ – 18 км
  • град Трявна – 27 км

Къмпинги наблизо :

Времетраене на прехода в двете посоки: около 50 минути

 Трудност на прехода:    (виж легендата по-долу)

Подходящ за деца: да

Достъпност с превозно средство: автомобил, минибус, мотор

Най-близък областен град: Габрово - 9 км

Препоръчан период за посещение: от април до октомври

Google Maps координати: 42°57'02.8"N 25°18'57.2"E

 

Легенда за трудност на прехода
 

 

Лек преход по равнинен терен без или с минимален наклон. Подходящ за деца. Подходящ за хора без предварителна подготовка. Не се изисква специална екипировка.

 

  

Среден по трудност преход. Част от терена е с наклон. Препоръчва се използването на основна екипировка. Подходящ за физически активни хора.

 

   

Труден преход. Повече от половината от маршрута е с наклон. Включва изкачване и спускане. Изисква използването на основна екипировка. Подходящ за физически активни хора.

 

    

Тежък преход. Почти целият маршрут включва пресечен терен. Задължително използване на добра или цялостна екипировка. Подходящ само за хора с добра физическа подготовка.

 

Текст и снимки: Евгени Братоев
Camping.bg

Следвайте  Camping.bg  в: