Регламентирането на свободното къмпингуване на път да бъде отложено

10.02.2020
Регламентирането на свободното къмпингуване на път да бъде отложено

Създаването на правила за практикуване на свободното къмпингуване в България, изглежда, ще се забави поне с шест месеца, предаде Капитал. Те трябваше да влязат в сила до 16.01.2020 г. по силата на приетите през лятото изменения на Закона за черноморското крайбрежие, които задължиха четири министерства - на туризма, на земеделието, на околната среда и на регионалното развитие да приемат наредба уреждаща как, къде и при какви условия може да се къмпингува.

Отлагането на приемането на въпросната наредба е предложено на 15.01.2020 г., т.е. един ден преди да изтече законовия срок за влизането й в сила. Предложението е направено от депутатите от ГЕРБ Даниела Савеклиева, Димитър Петров, Георги Динев и Иван Миховски. Като мотив те са посочили, че първоначалният срок за приемане на наредбата бил крайно недостатъчен, тъй като в подготовката и издаването й следва да участват не само четирима министри, но да се включат и общините, които най-много щели да бъдат ангажирани с прилагането й. Всъщност, Законът за нормативните актове поставя изискване всеки проект на нормативен акт да се публикува в Портала за обществени консултации за срок от поне 30 дни, за да имат възможност всички заинтерасовани страни, вкл. всеки български гражданин, да дадат становище, не само засегнатите общини.

Предстои гласуване на законопроекта на второ четене в пленарната зала. Ако предложението бъде прието, то новите правила за свободното къмпингуване ще трябва да влязат в сила най-късно до 16.07.2020 г.

Междувременно, все още се чака произнасяне на Конституционния съд по жалба на омбудсмана Мая Манолова срещу текстове от ЗУЧК поставящи строги забрани, ограничаващи правото на българските граждани на свободно придвижване, застрояването на българското крайбрежие и рестриктивните регулации на къмпингуването.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимка: Веселин Вълев / Camping.bg

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...