Резерват Ропотамо

03.04.2017
Резерват Ропотамо

Резерватът Ропотамо е разположен по долното течение на река Ропотамо, на площ от близо 1000 хектара. Той е изпълнен с безброй природни забележителности.

На територията му има богата флора:

  • около 500 вида висши цветни растения
  • около 25 дървесни и 30 храстовидни растения
  • над 10 лианови и катерливи растения
  • над 130 вида едногодишни треви
  • над 250 вида многогодишни треви

От 1992г. до настоящия момент резерватът е със статут на “Резерват със строг режим”, тъй като туристическият поток и строителството в съседни на него територии силно го застрашават. 

Тук се намират множество уникални природни обекти - лиманът на река Ропотамо, блатото Аркутино (името му е с гръцки произход и означава “Мечешкото блато”, мястото е известно с водните си лилии и други редки растения), Змийският остров - наименованието идва от множеството водни змии около него (наричан e още Свети Тома, намира се точно срещу Аркутино), Маслен нос (най-източния ръкав на Странджа планина, вдаден навътре в морето), лонгозните гори и различни скални феномени.


Лиманът на р. Ропотамо. Снимка: Община Приморско


Маслен нос. Снимка: Туристическа камара, Приморско

От причудливите скали в резервата най-известна е Лъвската глава или още наричана Вълчаново кале, за която се крият тайни и множество легенди от минали епохи.


Лъвската глава. Снимка: Туристическа камара, Приморско

Фауната в резервата също е интересна, той приютява колонии на различни видове прилепи, среща се редкия вид риба-джудже гамбузия (която унищожава личинките на комарите), гнездят редки птици - чапли, лебеди, ибиси, а в миналото е бил убежище на колонии от тюлена монах.

След посещение на Резерватът Ропотамо може да отседнете в къмпинг Южен бряг.

Автор: Светли

Заглавна снимка: Резерват Ропотамо, Туристическа камара, Приморско