Резултати от Годишната класация на къмпингите в България 2019

10.10.2019
Резултати от Годишната класация на къмпингите в България 2019

Приключи Годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp. Проучването се проведе за пета поредна година в края на лятото от Camping.bg със съдействието на маркетингова агенция Маркет Линкс и верига спортни магазини SportDepot. В анкетата гласуваха рекордните 835 души. През тази година въпросникът за първи път имаше и версия на английски език, насочена изцяло към чуждестранните гости, като техния дял от общия брой участници е 8,5%.

От гласувалите българи, делът на жените преобладава, докато при чужденците разпределението на половете е равностойно. Най-активни в отговорите са били жителите на София, Бургас и Пловдив. Малко повече от половината от респондентите са на възраст от 36 до 50 г. 

Ето финалното класиране на българските къмпинги в отделните категории:

1. Любим къмпинг на българското Черноморско крайбрежие:

За любим къмпинг на морето българите избраха:

I място: къмпинг Силистар
II място: къмпинг Якото място
III място: къмпинг Градина

В тази категория за втора поредна година първенецът е къмпинг Силистар. След като се сдоби с нови домакини през 2018 г., къмпингът търпи стремглаво развитие и става все по-харесван и от българи и чужденци. Второто място се заема от Якото място, който възстанови изгубените си позиции в челната тройка през 2018. Градина е ежегоден фаворит в тройката, като тази година за първи път остава на третото място, следван съвсем изкъсо от къмпинг Иракли, който за първи път не попада в топ 3.

На въпроса "Какво Ви привлича в любимия Ви къмпинг?" феновете на Силистар поставят на първо място красивата природа наоколо, тези на Якото място - свободата на децата, а за Градина това е непосредствената близост до морето.

На първо място като любим къмпинг на морето чуждестранните гости също посочиха Силистар, следван от Златна рибка и къмпингите Градина, Шкорпиловци и Зора с равни гласове.

2. Любим къмпинг във вътрешността на страната:

I място: къмпинг Къпиновски манастир
II място: къмпинг Емануил
III място: еко-къмпинг Батак

Къмпингите Къпиновски манастир и Емануил за поредна година потвърждават призовите си места като любими в страна, а еко-къмпинг Батак, който за кратко отсъстваше от класацията, отново зае челните си позиции. Водещите фактори, поради които гостите избират почивка в тези три къмпинга, са красотата на обкръжаващата природа за Къпиновския, гостоприемството за Емануил и отново красотата на природата за Батак. 

При чуждестранните гости движещата сила за избор на любим къмпинг очевидно е собствеността на къмпинга: на първо място за тях е Велико Търново, а на второ - Кромидово - и двата собственост на британци. На трето място за чужденците е Къпиновския манастир, като с това той непоклатимо затвърждава челните си позиции.

Интересни данни разкрива общата статистика за факторите, които привличат гостите към любимите им къмпинги. При морските къмпинги трите основни фактора за мъжете са непосредствена близост до морето, красивата природа и хигиената, докато при жените хигиената е заместена от възможността за свобода на децата. Точно обратното обаче стои въпросът за къмпингите във вътрешността на страната - там жените поставят акцент на първо място на хигиената, следвана от спокойствието, редът и тишината и красивата природа, а за мъжете отново е най-важна е близостта до воден басейн.

 

ТОП 10 на любимите къмпинги в България:

  1. Къпиновски манастир, Велико Търново
  2. Силистар
  3. Якото място
  4. Емануил, яз. Жребчево
  5. Батак, еко-къмпинг, Цигов чарк
  6. Градина
  7. Иракли
  8. Велико Търново, с. Драгижево
  9. Доспат, еко-къмпинг
  10. Офшор кемп Градина

3. Категория "Хигиена":

През тази година категорията "Хигиена" оценява удобството и хигиената общо за санитарните възли, туристическата кухня и зоните за миене на съдове. Победителите са:

I място: къмпинг Къпиновски манастир - 4,59 т.
II място: къмпинг Зора, Обзор  – 4,47 т.
III място: къмпинг Емануил – 4,43 т.

4. Категория "Удобство на къмпинг местата" 

Тук анкетираните оцениха местата за настаняване в къмпингите от гледна точка на електрозахранване, водоснабдяване, настилка, сянка, размер и близост до санитарните възли 

I място: къмпинг Къпиновски манастир – 4,65 т.
II място: къмпинг Емануил – 4,50 т.
III място: къмпинг Зора – 4,42 т.

5. Категория "Допълнителни услуги" 

Категория "Допълнителни услуги" включва допълнителните удобствата, които къмпингите предлагат, например детска площадка, спортни игрища, басейн, велосипеди и лодки под наем и други. В тази категория трите водещи къмпниги са:

I място: къмпинг Къпиновски манастир – 4,52 т.
II място: къмпинг Якото място   – 4,33 т.
III място: къмпинг Емануил – 4,22 т.

Тук, тазгодишният лидер Къпиновски манастир се изкачва с 2 позиции спрямо 2018 г.  и 2017 г и заема челно място. Емануил остава една позиция назад спрямо 2018 г., изместен от Якото място, който възвръща позицията си от 2017 г.

6. Категория "Снабденост"

Тази категория оценява достъпността на гостите до магазини, ресторанти и стоки от първа необходимост. Лидерите през тази година са:

I място: къмпинг Зора  – 4,63 т.
II място: къмпинг Якото място – 4,49 т.
III място: къмпинг Къпиновски манастир – 4,16 т.

Зора и Якото място се изкачват с една позиция нагоре спрямо 2018 г. и избутват от класацията к-г Оазис, Зверино, който остава на пето място, предхождан от Къпиновския манастир и новия къмпинг Атлиман. 

7. Категория „Гостоприемство“

Категория Гостоприемство е нова и оценява отношението към гостите и обслужването през 2019 г.

I място: къмпинг Къпиновски манастир – 4,59 т.
II място: къмпинг Емануил  – 4,53 т.
III място: къмпинг Силистар  – 4,51 т.

8. Категория "Развитие и подобрение на материалната база"

Тук анкетираните оцениха къмпнигите, които са посетили поне два пъти през последните 5 години. Трите водещи къмпинга, които не спират да се развиват и да надграждат услугата за клиентите си, са:

I място: къмпинг Къпиновски манастир – 4,69 т.
II място: къмпинг Силистар – 4,46 т.
III място: къмпинг Якото място – 4,41 т.

9. Категория „Подобрения в обслужването“

В тази категория респондентите отново оценяват къмпингите на база най-малко двукратен престой за последните 5 сезона.

I място: къмпинг Зора – 4,77 т.
II място: къмпинг Атлиман  – 4,67 т.
III място: къмпинг Къпиновски манастир  – 4,66 т.

Къпиновски манастир, който беше лидер за последните 3 сезона (2016 – 2018), през тази година е изместен от два ключови къмпинга на морето. Построен преди 10-тина години, Зора е пионер на новите къмпинги в страната и привлича гости от цял свят, като от година на година прави все по-мащабни инвестиции в развитие на настаняването и парковото оформление. Атлиман отвори врати през 2018 г. не напълно готов, но през 2019 г. даде сериозна заявка да се превърне в къмпинг от европейска класа.

10. Категория „Локация и обкръжаваща природа“

Трите най-предпочитани от българите къмпинги заради локацията и обкръжаващата природа са:

I място: къмпинг Силистар  – 20,5%
II място: къмпинг Къпиновски манастир – 14,9%
III място: къмпинг Якото място – 12,8%

Пътувания в чужбина

Класацията на къмпингите в България цели да оцени и кои са основните конкуренти на българските къмпинги. Едва 1/4 от всички попитани отговарят, че посещават къмпинги в чужбина. Най-големият конкурент на България е Гърция, следвана от Италия, Румъния, Австрия и Германия. Като най-предпочитани къмпнинги от българите в южната ни съседка са посочени Арменистис и Талата. Привържениците им споделят, че оценяват в тях на първо място общият облик, който имат, следван от красивата природа и чистотата. 

Критерии за избор на къмпинг

Топ 3 критерии за избор на къмпинг, независимо дали в страната или в чужбина, са удобството на къмпинг местата, хигиената на санитарните възли и достъпа до местоположението, който през миналата 2018г. е класиран в дъното на факторите за избор. Цената отново се оказва неопределящ фактор. 

Повече информация за профила на къмпингуващите, потребителското им поведение и конкретни данни ще намерите в подробния доклад от Класацията, който предстои да бъде публикуван до края на м. октомври.  

Трима от гласувалите в анкетата ще печелят награди на лотариен принцип от верига спортни магазини СпортДепо. Кои са щастливците ще научите съвсем скоро.

 

Camping.bg

Заглавна снимка: Къпиновски манастир

препоръчани новини

Стартира годишната класацията на българските къмпинги за 2021 г.

Стартира годишната класацията на българските къмпинги за 2021 г.

Годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp2021 стартира. Тя се провежда за седма поредна...

Hymer в България: Филтърът за питейна вода clearliQ travel

Hymer в България: Филтърът за питейна вода clearliQ travel

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...