Реформаторите с предложение да се регламентира свободното къмпиране

28.03.2016
Реформаторите с предложение да се регламентира свободното къмпиране

След ГЕРБ Реформаторският блок също внесе в Народното събрание предложение за изменение на Закона за устройство (ЗУЧК) на черноморското крайбрежие, което да потуши негативните реакции от  забраната за къмпингуване в Зона А на брега. 

Внесените предложения касаят допълнение на ЗУЧК - създаване на 3 нови алинеи в чл. 17 на закона. С тях се регламентират изискванията за откриване на места за разполагане на палатки, каравани и кемпери, които не се категоризират като къмпинги, т.е. места за бивакуване. Четири такива места бяха обособени през миналата година на територията на Община Шабла.

Сред мотивите на законопроекта депутатите са посочили нуждата от повече места за къмпингуване по морето и приемлив вариант за това е законовото уреждане на такива некатегоризирани територии за палатки, каравани и кемпери. На тях ще може да се разполагат обекти без търговско предназначение, като кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не представляват строителство по смисъла на Закона за горите и на Закона за устройство на територията. Подробната регламентация се предлага да бъде въведена чрез наредба от няколко министерства, сред които и Министерството на туризма.

Важна подробност е, че в предложението на Реформаторите не се предвижда отмяна на забраната за къмпингуване в зона "А". Такова предложение беше внесено вече от ГЕРБ на 16 март.

Свързани статии:

Какво точно забранява Закона за устройство на Черноморското крайбрежие?

ГЕРБ внесоха предложение за отмяна на забраната за къмпингуване

Премиерът с предложение за отмяна на забраната за къмпингуване на плажа

Президентът не наложи вето, но ще сезира Конституционния съд

Палатки, кемпери и къмпингари на Орлов мост

Снимка: Panoramio.com

препоръчани новини

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводител на България

Новият Къмпинг пътеводителят на България вече е в печат. Той ще съдържа информация за 29 български къмпинга. През...

България има нужда от много нови къмпинги

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...