Ръководство за избор на семейна палатка - част 1

17.06.2018
Ръководство за избор на семейна палатка - част 1

Закупуването на семейна палатка е дълго планиран и добре обмислен акт. Да се сдобиеш с дом за почивка под звездите може да се приравни по важност на купуване на ваканционен имот. Инвестицията не е малка и всеки детайл по функционалността е изключителен.

За какво да внимавате, когато избирате семейна палатка? Щом сте се насочили към такъв избор, това несъмнено значи, че вече имате известен опит в къмпингуването. Знаете, че, когато става дума за почивка със семейството, комфортът е от първостепенно значение. Под комфорт тук разбираме комбинация от няколко фактора:

 1. Размер на палатката
  • Размер на преддверието
  • Размер на спалните помещения
  • Височина
 2. Дизайн
  • Брой и разположение на входовете;
  • Брой и разположение на спалните помещения
  • Прозорци и вентилационни отвори
  • Екстри - органайзери, мрежи против насекоми, вход за кабел, джобове, етажерки, куки за фенер и т.н.
  • Допълнителни помещения, екстеншъни, навеси, килими и т.н.
 3. Конструкция
  • Форма – куполна, тунелна, хибридна, типи, шатра
  • Рейки – фибростъкло, стомана, надуваеми, алуминиеви и други
 4. Материя
  • Тъкан на платнището – полиестер, полипамук и др.
  • Воден стълб
 5. Обем и технология на разпъване и прибиране
  • Тегло
  • Обем
  • Начини на разпъване

 Нека да разгледаме в подробности всяка една от тези характеристики, които се явяват фактори за избор на палатка.

 

1. Размерът на палатката

Когато избирате палатка, основният въпрос е какъв размер ви е необходим. Ако къмпингувате кратко, предимно през уикенда, може да се насочите към по-малки размери, които са пестеливи на пространство и екстри, но са леки и бързи за разпъване. Предполага се, че за кратка почивка няма да имате много багаж и ще направите компромис в удобството за 1-2 вечери. Ако почивката ви на къмпинг е седмица или по-дълго, тогава си заслужава да заложите на по-голям дом под звездите, предлагащ повече удобство с цената на по-голям обем при пренасянето.

Големите семейни палатки имат доста предимства - стабилност, достатъчно пространство да се чувствате комфортно и без проблем да поберете цялото си оборудване – велосипеди, каяци. Но имат и недостатъци:

 • Те са тежки и обемни за пренасяне. Затова трябва да съобразите размера с пространството в автомобила и собствените си физически възможности по отношение на пренасянето и разпъването;
 • Те отнемат доста по-дълго време за разпъване, за което са необходими поне двама възрастни. Ако сте с малки деца, които трябва да бъдат наблюдавани активно, разпъването на голяма палатка от двамата родители е трудно занимание;
 • Тъй като палатката е голяма и предоставя повече пространство, вие ще я запълвате с повече вещи, които също трябва да пренесете до лагера. Следователно ще ви трябва още повече пространство в колата и още повече време, за да направите лагера.
 • Размерът на площите за палатки в някои къмпинги е строго ограничен. В България най-големите места са от по 100 кв.м., което включва мястото за палатката и мястото за тента/шатра със зона за хранене. Трябва също така да се съобразите с дължината и широчината на парцела.

Съветваме ви да направите таблично сравнение на семейните палатки, към които сте се насочили. Така най-добре ще може да прецените от какво имате нужда. Не винаги най-голямата палатка е най-добрият избор. Изберете размера според обичайното ви място на къмпингуване и според продължителността на престоя. И мислете за палатката като за малкия уютен дом под звездите.

Класическите размери за четириместна палатка са около 450 см обща дължина и 250 см. широчина. Спалните помещения са с размери 120 см (ш) и 205 см (д). Височината в преддверието – около 180 см., при по-високите класове палатки може да достигне до 205 см. Размерът и дизайнът на самото преддверие е това, което отличава най-често семейните палатки. То може да е правоъгълно или трапецовидно според формата и броя на входовете.

За да унагледим написаното по-горе, ще сравним 6 от най-широко използваните 4-местни палатки, предлагани в България.

 • Easy Camp Tornado 400
 • Outwell Nevada 4
 • Easy Camp Huntsville 400
 • Coleman Galileo 4
 • Coleman Cortes Octagon 8
 • Coleman Ridgeline 4 Plus

Всички от тях са четириместни семейни палатки, с изключение на Cortes Octagon 8, която е предвидена за 8 души и по конструкция и дизайн коренно се отличава от класическата семейна палатка.

Най-малката по размер от тях е Tornado 400 на Easy Camp. Общата ѝ дължина е 350 см, а ширината – 260 см. Разполага с 2 спални помещения с еднаква големина – 120 см (Ш) х 210 см. (Д), които са разположени едно до друго и са отделени с подвижна завеса. Преддверието е с дължина 130 см. Палатката е с надуваеми рейки. Теглото ѝ е 9 кг. Това е перфектната палатка за семеен уикенд – бързо разпъваща се дори от 1 човек и с оптимален размер за 4-членно семейство.


Easy Camp Tornado 400

Други три от разглежданите палатки може да сложим под общ знаменател по отношение на размера - Easy Camp Huntsville 400 (470 х 260), Coleman Galileo 4 (420 х 260) и Coleman Ridgeline 4 Plus (460 х 230). Дължина около 450 см, и широчина около 250 см е класически размер на четириместна палатка и пасва на всеки размер парцел в къмпинг, който е предвиден за семейна палатка. Това, по което се отличават тези три модела са дизайна и конструкцията. Тях ще разгледаме по-подробно по-нататък в статията.

Outwell Nevada 4 е по-висок клас четириместна палатка. Тя предлага по-голямо преддверие (260 см) с по-голяма височина (200 см), на което се дължи общата ѝ по-голяма дължина от 485 см. Размерът на двете спални помещения е стандартен – едното е с широчина 140 см, а другото – 120 см., и двете с дължина 215 см. 

Cortes Octagon 8 не е класическа семейна палатка. Тя може да се причисли към категорията на глемпинг палатките – модерното луксозно течение в къмпингуването. Тя има конструкция на шатра, което съответно дава екстра големи размери – общата ѝ площ е 36 кв.м., а височината – 208 см. Формата ѝ е осмоъгълна и от край до край помещението е дълго почти 4 м. Това дава възможност да сепарирате вътрешното пространство по свой вкус с помощта на вградена завеса. Тази палатка може да бъде използвана и като шатра. Именно затова тя е подходяща за дълга, сезонна почивка или просто като място за отдих и наслада в двора на вилата ви.

 

2. Дизайнът на палатката

Под дизайн на палатката се има предвид разпределението ѝ – брой входове, брой и разположение на спалните помещения, екстрите - органайзери, мрежи против насекоми, вход за кабел, джобове, етажерки, куки за фенер и т.н. Много от семейните палатки имат опция за разширяване чрез допълнителни секции, поставяне на навеси. 5- и повече местните модели имат складови пространства.

Входовете

Когато избирате палатка, мислете за това колко входа ви трябват и каква да е тяхната форма и разположение. По-големият брой входове е важен,

 • за да влизате и излизате от нея бързо и удобно без да се съобразявате с ограниченията на терена, според който сте я разположили – на даден парцел на къмпинг може да се окаже, че е по-удобно да влизате отстрани на палатката, а при друг парцел – отпред.
 • за да осигурите по-добра вентилация на палатката в летните горещини – когато я отворите от няколко страни, проветривостта е по-добра;
 • за да не се прескачате, ако на някого му е необходимо да стане нощем.

Важно е обаче да имате предвид, че циповете повишават теглото, а също правят палатката по-водопропусклива, ако нямат достатъчно стабилна яка или духа силен вятър. Дизайнерите на някои производители съобразяват формата на входа с атмосферните условия, при които да се използва. Т.е. ако дадена палатка е направена с два входа – единият ще е по-голям и подходящ за използване при топло и слънчево време, а вторият – по малък и с такъв наклон, че ако навън вали, вътрешността да остане суха, когато излизате.

 

Вратите

Всяка двуслойна палатка разполага с вътрешна и външна врата. 

Вътрешната врата е на спалното помещение. Тя обикновено е със С-образна форма и е изработена от двуслойна олекотена материя. Единият слой е от мрежа на много ситни дупчици, а вторият слой е от плътен, дишащ полиестер. Двата слоя са свързани помежду си с цип. При по-хладно време плътният слой осигурява проветрение отвътре навън, за да не става задушно и за да не се образува конденз, но същевременно възспира студения въздух да навлезе отвън навътре. Той също така е непрозрачен, което осигурява личното ви пространство в спалното помещение. Мрежестият слой служи за топло време, когато искате да си осигурите повече проветрение, но да не допускате насекомите да навлязат в спалнята ви. 

Външната врата е част от горния слой на палатката. Тя може да има Λ-образна, С-образна или П-образна форма. Повечето врати се навиват и се завръзват, за да стоят отворени.

Водещият американски производител на палатки Coleman е вградил рейка във вратата на модела Cortes Octagon 8, за да улесни влизането и излизането по време на къмпингуване със семейството или с голяма компания.

При по-високите класове семейни палатки, външните входове може да имат вградена мрежа против насекоми. Такава например е палатката Outwell Nevada 4. Тя разполага с мрежа и на двата входа. Палатката Huntsville 400 на EasyCamp има мрежа само на централната външна врата. 


EasyCamp Huntsville 400 - с два входа. Предният има мрежа против насекоми.

 

Прозорци и вентилационни отвори

Важен аспект за приятното къмпингуване е наличието на много светлина в общото помещение на палатката (преддверието). Някои модели предлагат доста повече светлина от други. Например, от разглежданите 6 модела в статията, палатките Coleman Galileo 4, Outwell Nevada 4 и Easy Camp Huntsville 400  са с изключително светло и просторно преддверие. Но прозорците както осигуряват простор, така и отнемат уединението. Затова е важно да изберете палатка с вградени щори/сенници (трите посочени модела предлагат вградени щори).  Те също така помагат за спиране на директните слънчеви лъчи. Моделът Nevada 4 дори разполага със затъмнени прозорци против нагряване във вътрешността.


Coleman Galileo 4 - с панорамни прозорци

Добре е спалното помещение да е без прозорци, за да не ви буди първата светлина. Но е важно то да има вентилационен отвор, за да не се получава конденз и задух. Отворите обикновено са поставени в най-долната и най-горната част на палатката. Горните отвори могат да се отварят и затварят с велкро лепенка за случаите на лошо или топло време.

Също така може да обърнете внимание дали външния слой над спалнята е затъмнен от вътрешната страна – това допълнително осигурява по-дълъг сън на хладно в топлите летни утрини.  С такъв слой разполага палатката Nevada 4.

 

Спалните помещения 

Когато избирате палатка, на първо място се ръководете от това колко помещения са ви нужни, а не колко души ще бъдат настанени. Колкото повече помещения има вашата къща сред природата, толкова повече място ще имате за вещите, които ви осигуряват приятен престой. Имайте предвид, че всички производители определят размера на палатката по броя хора, които могат да бъдат подслонени в нея, но много често се оказва, че ако купите 4-местна палатка, комфортно в нея могат да нощуват максимум 3 души. 

Знаете ли, че възрастта на децата ви има определящо значение за избора на палатка?

Ако сте с малко дете (на възраст от 0 до предучилищна възраст), е по-добре да изберете палатка, в която спалните помещения са разположени едно до друго и са с преграда с цип. Причината: семейните палатки са скъпа инвестиция и ще искате да я ползвате поне няколко години. Докато детето ви е малко, може да разкопчаете преградата, за да осигурите повече пространство и да имате бърз и лесен достъп до него. Когато то отрасне, ще иска да е самостоятелно. Тогава може да закопчаете преградата и да му осигурите необходимото лично пространство, но въпреки това през нощта да имате бърз достъп до него. 

Естествено, ако децата ви вече са достатъчно големи, може да използвате съвсем отделна малка палатка, разположена до вашата, за да им осигурите необходимото личното пространсто и да запазите желанието им да идват на къмпинг с вас. Това също така важи и за случаите, в които имате момиче и момче с по-голяма разлика или в пубертета – единият (по-малкият) може да спи в отделно спално помещение във вашата палатка, а другият (по-големият) – в отделна палатка. 

 

Внимание! Някои къмпинги може да имат такса за допълнителна палатка, макар и тя да е разположена в същата къмпинг единица.

Нека да сравним дизайна на две от разглежданите палатки – Easy Camp Huntsville 400 и Coleman Ridgeline 4 Plus по отношение на входове, преддверие, спални помещения, прозорци и вентилация.

Huntsville 400 на марката Easy Camp e тунелна палатка за четирима души с 2 спални помещения, разположени едно до друго. Те могат да се съберат или разделят с вградена завеса, което ги прави подходящи за семейство с малки деца. Вътрешните врати са двуслойни, като в горната част има голям мрежест панел, служещ за вентилация. Допълнителен вентилационен панел с козирка има в задната част на спалното помещение. Той може да се отваря и затваря с велкро лепенка. Преддверието е с две врати – предна и странична. Предната е с мрежа против насекоми. Тя е П-образна и се навива нагоре. Преддверието разполага и с панорамни прозорци с вградени завеси. Цената на Huntsville e 509 лв, като към юни 2018 г. се предлага с отстъпка от 10% във верига магазини SportDepot.

Ridgeline 4 Plus на американския производител Coleman има съвсем различен дизайн – това е купулна палатка с две срещуположни спални (за по 2-ма души), а преддверието е разположено посредата между тях. Тази палатка също има два входа, но и двата са странични, съответно от двете страни на преддверието. Срещуположните спални я правят удобна за семейство с пораснали деца или за две млади приятелски двойки. Преддверието на Ridgeline 4 Plus няма прозорци. Входовете са П-образни и платнището им може да се повдигне с рейки, за да образува навес. Вентилационните отвори на този модел също са разположени над спалните помещения и отново се регулират с велкро лепенки. Цената на Ridgeline e 566 лв., като към юни 2018 г. се предлага с отстъпка от 10% от верига магазини SportDepot..

 

Екстри

Съществуват и други малки тънкости в дизайна, които не се набиват на очи, но правят разликата между високия и ниския клас на палатката.

 • Джобове – почти всяка палатка разполага с малки джобове в спалното помещение. Палатките от по-висок клас имат такива и в общото помещение. Представляват органайзери, подобни на рафтове. Перфектни са за поставяне на дребни вещи, които не искате да се търкалят навсякъде.
 • Куки за закачане на фенер – разположени са в центъра на спалното помещение. Някои палатки имат куки и в общото помещение. Те са полезна добавка, когато се храните вътре при лошо време. 
 • Отвори за кабел в преддверието и спалните помещения – осигуряват електричество там, където ви е необходимо. Защитен е с цип и пола против навлизане на вода и прах във вътрешността на палатката.
 • Термо-рефлективен слой на платнището над спалните помещения – отблъсква слънчевите лъчи в най-топлата част на деня и позволява престой в палатката по всяко време.
 • Затъмнени прозорци на преддверието – отблъсква слънчевите лъчи и поддържа оптимална температура във вътрешността на палатката.
 • Навеси над входовете – осигуряват защита при силен дъжд и завихряне от вятъра
 • Под с обърнати ръбове против навлизане на вода и прах – платнището на пода е обърнато нагоре.
 • Функция Easy to pitch (лесна за разпъване) – всяка рейка и съответният ръкав, в който трябва да се вкара тя, са обозначени в един и същи цвят, за да се осигури по-бързо и лесно разпъване. 
 • Пола против кал и дъжд – тя представлява удължение на горния слой на палатката, което не позволява калта и водата да достигнат до вътрешния слой, когато има завихряне от вятъра.
 • Вентилация – често на тавана, във вратите и прозорците се вграждат мрежести вентилационни панели, които осигуряват по-добрия приток на въздух.
 • Светлоотразителни елементи – поставени са по обтягащите въжета и бордовете на палатката. Служат против спъване по тъмно. Такива са палатките на датската марка Outwell.
 • Допълнителни елементи – навеси, козирки, килими, протектори за допълнително удобство и защита.

Нека да сравним палатките Outwell Nevada 4 и Coleman Galileo 4 по отношение на допълнителните екстри на дизайна. Както казахме, екстрите са характерни за по-високия клас палатки. 

Nevada 4 е висок клас семейна палатка от Privilege колекцията на датската марка Outwell. Тя е предвидена за 4 души – разполага с 2 спални помещения с екстра големи размери (140 см. и 120 см). Те са разположени едно до друго и могат да се отделят с вградена завеса. Преддверието има големи, панорамни прозорци, които са със затъмнено покритие против навлизане на пряка слънчева светлина и вградени завеси. То, също така, разполага с 2 входа – преден и страничен. И двете врати имат мрежа против насекоми. Страничната врата е с козирка против дъжд. Подът на преддверието е с обърнати ръбове против навлизане на вода и външни елементи, носени от вятъра.

Спалните помещения имат термо-рефлективно покритие на платнището, което осигурява надеждна защита от жегата в средата на деня. Вентилационната система в задната част на палатката (при спалните) предлага гъвкава опция за регулиране на вътрешната температура и циркулацията на свеж въздух. Вентилационните отвори при входовете са защитени с мрежест панел против навлизане на насекоми. При лошо време могат да бъдат затворени с велкро лепенка. Предпазени са от навлизане на вода чрез козирка. 

Както спалните, така и преддверието разполагат с мрежести джобове – органайзери за вещи. И двете части на палатките имат куки за фенери и отвори за кабел, който да осигурява осветлението във вътрешността. 

Външната част на палатката е осигурена със светлоотразителни въжета против спъване в тъмното. Местата за захващане на въжетата и колчетата са с подсилени шевове.

Допълнителните продукти, които се предлагат за Nevada 4 са килим, предна секция за удължаване на преддверието, протектор за разпъване за земя, протектор за платнището.

Цената на Nevada 4 e 949 лв. и се предлага в магазин SportDepot.

Galileo 4 на Coleman е просторна семейна палатка за 4 души, подходяща както за кратка уикенд почивка, така и за продължителен престой на къмпинг. Тя разполага с две съседни спални помещения с широчина по 120 см., които са отделени с подвижна завеса. Всекидневната е с огромни панорамни прозорци и вградени завеси. Тя разполага с два входа – преден и страничен. 

Вътрешните врати (на спалните) са с вграден мрежест панел за вентилация, който се отваря допълнително. В горната задна част на спалните помещения е поставен голям вентилационен панел, който се разпъва с въжета от външната страна. При лошо време може да бъде затворен с цип и велкро лепенка. Така, той дава възможност за минимизиране на риска от кондензация и оптимален обмен на свеж въздух във вътрешността. 

Преддверието е голямо и светло и дава възможност за поставяне на маса и столове. Подът е пришит и с обърнати ръбове за протекция от прах и вода. Горното платнище на палатката е дълго до земята и има пола за максимална устойчивост на капризите на времето. 

Отворът за кабел е осигурен с водоустойчив цип. А по продължение на пътя на кабела са поставени велкро лепенки за прихващането му към платнището с цел безопасност.

За лесно разпъване Galileo 4 e снабдена с цветови обозначения на рейките и ръкавите, в които трябва да бъдат вкарани.

За палатката Galileo 4 се предлага секция за удължаване. Тя служи като допълнителен навес и за увеличаване на пространството във всекидневната. С нея спокойно може да съхранявате на сигурно място спортна екипировка и допълнителен багаж. Стандартната цена на Coleman Galileo 4 e 689 лв., а през юни 2018 г. се предлага с намаление от 10% от магазин SportDepot.

Дотук ви запознахме как да изберете най-подходяща семейна палатка според размера и дизайна ѝ. А в Част 2 може да прочетете за различните видове конструкции, материи на платнището, обем и технология на разпъване и прибиране.

Всички описани модели може да намерите във верига магазини SportDepot през 2018 г.

 

Автор: Цветомира Цоцова

 

препоръчани новини

препоръчани новини

Camping & Caravaning Expo 2024 идва през април на нова локация

Най-голямото и важно събитие в къмпинг, караванинг и аутдор сектора ще се проведе от 12 до 14 април догодина в...

препоръчани новини

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...