Ръководство за избор на семейна палатка - част 2

В Част 1 от Ръководството ни за избор на семейна палатка ви запознахме как да изберете най-подходящият дом под звездите според размера и дизайна му. В тази част ще се спрем подробно на видовете конструкции - рейки от стомана, фибростъкло или надуваеми, на материята на платнището, както и на обема и начините на разпъване и прибиране на палатките.

Всички тези фактори допринасят за комфорта по време на почивката и боравенето с палатката. Необходимо е да разгледате всеки от тях внимателно и да изберете палатката с най-добрия баланс от тях, за да е максимално приятна ваканцията ви.

 

3. Конструкция

Форма на палатката

Според формата семейните палатки биват няколко вида – куполни, тунелни, типи и шатри.

Купулни са палатките, при които има кръстосване на рейките над преддверието или над спалното помещение. Такава е Coleman Ridgeline 4 Plus.

Тунелни са палатките, при които конструкцията се образува от две или повече успоредно поставени рейки. Такива са Nevada 4, Huntsville 400, Galileo 4 и надуваемата Tornado 400.

Типи палатките имат централна вертикална рейка, около която са подредени допълнителни рейки от върха на централната към окръжност около нея.

Палатките от тип шатра представляват шатра със страници и под, която дава сигурността на палатка. Такава е Coleman Cortes Octagon 8.

В семейния клас палатки куполните модели са два типа:

 • С една куполна спалня и тунелно преддверие
 • С едно куполно преддверие и една или две тунелни спални.

Предимството, което дават куполните палатки, е добра устойчивост на вятър благодарение на кръстосването на рейките. А недостатъкът им е в това, че стените са с по-остър наклон, което води до по-малко използваемо пространство. 

От разглежданите палатки, купулната Ridgeline 4 Plus представлява палатка с купулно преддверие и две тунелни спални. При нея рейките се кръстосват високо в предверието и осигуряват височина от 205 см в центъра – така че висок мъж да стои свободно изправен. За сметка на това обаче, просвета в спалното помещение е относително скромен – там височината е 160 см.

Тунелните палатки са лесни за разпъване и предлагат повече пространство, тъй като стените не са под толкова остър ъгъл спрямо повърхността, както е при куполните. Ако решите да се насочите към палатка с тунелна конструкция, ви съветваме да заложите на по-висок клас. Олекотените версии могат да бъдат доста нестабилни. 

Палатката Coleman Galileo 4 е с височина на спалното помещение от 170 см. и на преддверието – 180 см. Общата ѝ площ е 29 кв.м., като преддверието (200 х 260 см.) позволява спокойно да разположите маса за хранене. 

Висококласната палатка Nevada 4 също е с тунелна конструкция. При нея височината в преддверието варира между 180 и 200 см, а в спалното – между 160 и 180 см. 

Outwell Nevada 4 с тунелна конструкция

В последните години се наблюдава бърз ръст на течението глемпинг в къмпингуването. Луксозните палатки тип шатра, типи и юрта намират все по-бързо разпространение. Масовите производители също обръщат внимание на тази нова тенденция и пускат специални линии от достъпни семейни модели на глемпинг палатки. Такава например е Coleman Cortes Octagon 8. Тя предлага 360-градусова гледка, което я прави подходяща за разполагане на уединено място с перфектен изглед към природата. Шест от общо осемте страни на палатката се отварят напълно като осигуряват много светлина и свеж въздух. На останалите 2 страни са разположени вратите. Във всяка от тях се вгражда фиброва рейка, за да е лесна и практична за отваряне и затваряне – като нормална врата.  Палатката позволява да разположите легло със стандартна големина, като дори ще ви остане допълнително пространство за комфорт. Ако желаете, може да преградите пространството на две чрез специална преграда на куки.


Coleman Cortes Octagon 8

Рейките

Рейките образуват носещата конструкция на палатката. Те могат да бъдат от различни материали – фибростъкло, стомана, надуваеми или от алуминий. При семейните палатки най-често се прилагат първите три вида. Алуминиевите и титаниевите рейки се прилагат при свръхлеките палатки за преходи в планините и височинни експедиции.

Фибровите рейки по правило се прилагат при нисък и среден клас палатки с лека конструкция. Естествено, подобрени варианти на рейките от фибростъкло се намират и при високия клас палатки, като там те са по-дебели и са увити в специален допълнителен материал, който ги прави по-здрави и ги обезопасява при счупване. От разглежданите палатки с фиброви рейки са моделите Nevada 4, Huntsville 400, Galileo 4, Ridgeline 4.

Рейка от фибростъкло на Outwell Nevada 4

Ето какви са предимствата и недостатъците на фибровите рейки:

 • По-евтини
 • Приложими в малки и леки палатки. Неподходящи за големи и тежки палатки.
 • Лесни за ремонт – имат стандартизирани дължина и диаметър. Отделните секции от рейката може да се подменят, ако се счупят
 • Неустойчиви при силен вятър – огъват се и могат да се счупят
 • При счупване на рейката има риск от срязване и пробиване на материята или порязване  на човек. Затова изберете рейка с текстилен кожух.

Стоманени рейки 

Стоманените рейки всъщност са направени от сплави, а не от чиста стомана. Това е така, за да се постигне по-ниско тегло. 

Палатката Coleman Cortes Octagon 8 поради масивната си конструкция, е изградена именно от стомамени рейки. При нея са вградени и рейки от фибростъкло, но само във вратите.


Конструкция от стоманени рейки при Coleman Cortes Octagon 8

Характеристиките на стоманените рейки са следните:

 • По-скъпи (предлагат се към по-висок клас палатки)
 • Осигуряват по-устойчива конструкция на силен вятър
 • Приложими в по-големи палатки
 • По-обемни и по-тежки – неудобни за транспортиране
 • Отнемат повече време при разпъване на палатката
 • По-трудни за ремонт – повечето се правят специално за конкретния модел палатка и не могат да се заменят

Надуваеми рейки

В последните години все по-скоростно навлиза модата на палатки с надуваеми рейки. Първоначално те се предлагаха само при палатките от луксозен клас, но с течение на времето намират място и в средния клас.

Предимствата и недостатъците им са следните:

 • Много по-бързо разпъване на палатката – рейките се напомпват през само един клапан, а палатката се вдига за секунди
 • Придават относителна лекота на палатката – не се използват стоманени рейки, но въпреки това в самия плат са вградени стоманени нишки, които стабилизират конструкцията, след като е напомпана
 • Някои критици твърдят, че палатките с надуваеми рейки не са толкова стабилни на силни ветрове както тези със стоманени.

Най-малката палатка от всички разглеждани – Easy Camp Tornado 400 e с надуваеми рейки. Този модел е подходящ за млади семейства. Конструкцията ѝ е тунелна и се състои от две успоредни надуваеми рейки. Те се помпат отделно една от друга бързо и лесно с двупосочна помпа. Вентилите им са разположени от външната страна и са защитени със специален ръкав. 

Платнището е от полиестер с нанесен полиуретанов слой. Шевовете са лепени. Предвидени са вентилационни отвори над прозорците на преддверието и в задната част над спалното помещение. Преддверието е със сваляем под с обърнати нагоре ръбове против навлизане на вода, насекоми и мърсотия. Прозорците на преддверието са с вградени завеси.  Има две спални помещения, които са разделени едно от друго с преграда с цип.

 

4. Материята

Повечето палатки са изработени от полиестер, но естествено има голяма разлика между различните полиестерни материи. Затова, ако не сте специалисти по познаването на материята, концентрирайте се върху водния стълб. Водният стълб е параметърът, по който се определя водонепропускливостта на палатката. Колкото по-висок е той, толкова по-водоустойчива е материята.

Внимание! По-високият воден стълб е свързан с по-слаба дишаемост на материята, т.е. способността на палатката да има добра вентилация. Това се дължи на факта, че водонепропускливостта на материята се „произвежда” чрез нанасяне на покритие (най-често силиконов слой) от вътрешната страна на материята, което затваря микроскопичните пори на тъканта, но с това възпрепятства навлизането на свеж въздух. Недобрата вентилация води до конденз по стените.

Някои по-скъпи палатки са изработени от полипамук – съчетание на полиестер и памук. В сравнение с полиестера, тези палатки остават по-топли в студено и по-хладни в топло време.

Качествените палатки се разпознават по наличието на нанесените допълнителни покрития върху материята. Например, Coleman нанася върху платнището специален слой, който го прави бавногорящо при запалване (Fire retardant) . Това ще ви осигури достатъчно време да излезете от палатката при инцидент. Също така, това покритие помага полиестерът да не се разтича, което ще ви предпази от изгаряния. Outwell наняса специално терморефлектиращо покритие от вътрешната страна на спалните помещения. То предпазва от парниковия ефект в слънчевите дни. С такава палатка няма да имате проблем да се излежавате до късно сутринта и да изкарвате следобедния сън на хладно в палатката. 

Ако искате да научите повече за материите, може да разгледате следните ни статии:

5. Обем и технология на прибиране и разпъване.

Когато избирате палатка, е от особено значение какви са нейният обем и тегло сгъната. Те са важни първо – за съхранението ѝ през останалата част от годината, второ – заради пространството в автомобила ви, трето – заради това доколко ще ви е лесно да боравите с нея – да я пренесете от вкъщи до колата, от колата до мястото на разпъване и не на последно място, теглото е съществено заради разхода на гориво.

Четириместните палатки от нисък клас стартират от 6.5 кг. с обем сгъната около 25 х 60 см. Средният клас варира около 10-12 кг. с обем 30 х 75 см. Най-високия клас и нестандартните модели, като например Coleman Cortes Octagon 8 са с тегло над 16 кг. и обем около 30 х 80 см.

Разпъването на палатките може да се случи по три начина:

 • Първо платнището, после спалното – характерно за семейните палатки
 • Първо спалното, после платнището – характерно за малки и олекотени палатки
 • Първо конструкцията, а после платнището и спалното – характерно за нестандартните модели тип типи, шатра, юрта.

Съществуват и модели, в които двата слоя са предварително закачени един за друг и се разпъват заедно.

Сега вече знаете кои са основните характеристики на семейните палатки, които трябва внимателно да разгледате и да сравните при вземане на решение за покупка на нова палатка. Съветваме ви да направите сравнителна таблица с всеки параметър на: Размерите - на преддверие, спално; Дизайн - входове, спални, вентилационни отвори, прозорци, екстри; Конструкция - форма, рейки; Материя - воден стълб на пода и платнището; Обем и тегло сгъната. Сравнявайки тези черти, със сигурност ще направите най-добрия избор, който отговаря на всичките ви критерии.

Всички описани модели палатки ще намерите в магазини SportDepot през 2018 г.

 

Автор: Цветомира Цоцова