Саудитска Арабия се отваря за туристи

07.10.2019
Саудитска Арабия се отваря за туристи

Ако сте гледали видеа в Youtube последните дни вероятно сте попадали на реклама на Саудитска Арабия. Пустинната държава започна масирана рекламна кампания за привличане на туристи. Причината е, че на 27 септември Уахабитското кралство официално обяви, че започва свободно издаване на туристически визи на граждани на 49 държави, от които 38 европейски. Добрата новина е, че и България е една от тях.

Досега туристи от чужбина не можеха свободно да посещават Саудитска Арабия. С новите правила визите ще са достъпни чрез онлайн заявка, но и при пристигане в страната. Ще има възможност за издаване на визи и от саудитските посолства и консулства по света.

Дни преди официалния анонс за новата визова програма в някои световни медии и на специален сайт бяха пуснати живописни снимки и видеа с надписи като "Това не са Малдивите" или "Това не е Петра", съобщи Дневник.

Развитието на туризма е една от амбициозните цели на престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Според него либерализацията е решение за откъсване от прекалената зависимост от петрола. Планирано е до 2030 г. туризмът да увеличи своя дял от 3%, колкото е в момента, до 10% от брутния вътрешен продукт на страната. Дотогава трябва да има поне 500 хил. нови хотелски стаи, а 50 острова и други места по крайбрежието на Червено море да бъдат превърнати в луксозни курорти. За къмпинги конкретно не се съобщава, но в официалната страница промотираща Саудитска Арабия като туристическа дестинация на няколко пъти се споменава за наличие на подходящи места за къмпингуване в страната. В двете най-популярни европейски интернет платформи за къмпинг пътувания все още няма нито един регистриран обект за настаняване на туристи с кемпери, каравани или палатки.

Саудитска Арабия е консервативна мюсюлманска държава и туристите ще трябва да се съобразяват на място с местните порядки, но все пак властите са заявили вече, че ще има някои отстъпки. Жените например няма да се налага да носят задължителната при поклонения абая. Те ще трябва да бъдат облечени с "прилично" облекло - с покрити рамене и колена, дори и на плажа. Вносът и употребата на алкохол са забранени и се преследват от закона. А наказанията там са сурови, включително се практикуват и публични екзекуции.

Остава в сила и ограничението за посещение на свещенните градове Мека и Медина - те ще са все така достъпни само за мюсюлмани.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: visitsaudi.com

препоръчани новини

Къмпинг Ботуша край Балчик Ви очаква!

Къмпинг Ботуша край Балчик Ви очаква!

Ботуша е сред новоизградените къмпинги на северното ни Черноморие. Намира се в местност Иканталъка, на 15 мин. с...

Българите избират България за къмпинг това лято

Българите избират България за къмпинг това лято

Българите ще изберат да останат в България за къмпинг почивката си през това лято. Това показва проучването на...