Сватба на къмпинг? 25 съвета за деня, в който казваме „да“ завинаги.

30.08.2016
Сватба на къмпинг? 25 съвета за деня, в който казваме „да“ завинаги.

Заедно сме от много години. Сгодени сме. Но така и все още не сме намерили правилния формат да си кажем „да“. Защо ли? Не можем да си представим да се затворим в ресторант със 120 души и това да бъде нашия сватбен ден – онзи, който чакаме цял живот и се случва веднъж в живота. Цялата суета – рокли, токчета, лъскави обувки, вратовръзки – не е за нас. Но виж, ако можем да го направим някъде сред природата, боси на тревата, с пикник на земята – защо не?

Минават ли ви такива мисли през главата?

Къмпингуването може да бъде един чудесен начин да засвидетелствате любовта и ангажимента си към любимия човек. А ако решите това да се случи в по-широк кръг от приятели и роднини и да превърнете празника в повече от тържество за една вечер, то къмпингът определено е мястото, което ще ви предостави по-непринудена атмосфера и ще ви  осигури времето и пространството, за да се свържете наистина с вашите гости. А и това напълно ще е в стила на вашата аутдор личност.  Ето и 25 съвета, които ще ви помогнат вашата романтична аутдор мечта да стане реалност:

1.    Изберете къмпинг, който разполага различни опции за настаняване. Вероятно не всичките ви гости са къмпингари. Затова мястото е добре да има бунгала, а в близост дори да има хотел, примерно за баба ви.

2.    Посетете избраното място и прекарайте на него няколко дни, за да го тествате преди големия ден. Ако е необходимо дори организирайте мини събитие с приятели, например по случай рождения ви ден. 

3.    Оценете сезонните промени. Например, ако посетите мястото в късно лято, а планирате сватбата за пролета, попитайте управата какви промени може да очаквате – плачещи дървета, прекалени цъфтежи, подгизнала морава и т.н.

4.    Задавайте много въпроси на домакините и бъдете гъвкави. Почти никой къмпинг в България не е устроен за големи сватбени събития, но повечето с удоволствие ще ви съдействат за вашия празник (казваме го от опит). Изберете заедно мястото на церемонията, уверете се, че до там стига електричество. Помислете къде да разположите масите за почерпка.

5.    Изберете място, което е подходящо за голяма група от хора, но което все пак има чар и създава уединение. Вероятно ще искате да организирате за гостите си и малко аутдор забавления, тъй че помислете и за това.

6.    Когато дойде време за ходене до тоалетната, не го превръщайте в „голямото ходене сред природата“, както се шегува Камен Донев. Не всеки е склонен да си намери дърво, а и вероятно на вас самите няма да ви е приятна гледката след 120 души зад дърветата. Затова е важно къмпингът да има удобни бани и тоалетни и да са достатъчно на брой. Ако е необходимо организирайте поставянето на допълнителни химически тоалетни. В повечето къмпинги няма сапун и хартия за ръце, така че помислете и за това.

7.    Уверете се, че всеки ще има място за сядане, ако решите сватбата ви да е с официална вечеря или обяд. Ако е необходимо, помолете управата на къмпинга да организира маси и столове или вие самите вземете под наем. Ако гостите ви са къмпингари, може да ги помолите те сами да си носят оборудване. А ако заложите на пикник формат, помислете поне за по-възрастните, които едва ли биха седнали на земята.

8.    Подгответе шалове или одеяла за хладните вечери. Дори може това да е вашият подарък към гостите. 

9.    Подгответе план Б при лошо време. Ако къмпингът не разполага със закрита зона, в която може да се подслоните при дъжд, студ и силен вятър, то тогава ще е необходимо да наемете шатри със страници.

10.    Освен официалната вечеря или обяд, подгответе допълнително храна за хората, които ще останат по-дълго в къмпинга. Ако е необходимо, предупредете всеки от гостите каква част от храната се поема от вас и какво да си предвидят те самите за следващите дни. Също така изяснете дали посудата е напълно ваша отговорност и как ще се сервира. Ако изберете формат с шведска маса, може всеки да си носи иднивидуални прибори, чаши и чинии.

11.    Независимо от това дали решите да имате музика на живо или DJ с уредба, уведомете домакините за плана си и спазвайте основните правила на къмпинга, особено в малките часове и ако има други гости.

12.    Устройте си романтична първа брачна нощ. Може да си направите импровизирано глемпинг приживяване в типи палатка или юрта. Помолете най-близките ви приятели или кумовете да ви я обзаведат и нека това да бъде тяхната изненада и подарък за вас. Също така, преценете дали искате тя да бъде в близост до общия палатков лагер или да е дистанцирана.

13.    Пригответе кошница със слънцезащитни кремове, репелент против насекоми, аптечка за първа помощ, дезинфектант за ръце и я сложете на видно място. 

14.    Пригответе много вода, която да е на разположение на гостите по всяко време. Помнете, че промяната в надморската височина може да доведе до дехидратация.

15.    Направете табели с указания – церемония, рецепция, палатков лагер и т.н. Ако е необходимо, подгответе и схема за разполагане на лагера.

16.    Не забравяйте професионален фотограф!

17.    Поставете много фенери, които да създават романтика и приятна атмосфера.

18.    Проверете в къмпинга дали е възможно да си направите голям лагерен огън, покрай който да съберете гостите вечерта, на раздумка и с китари. Ако няма място за палене на огън, може да измислите вариант, с който да запазите тревата – например с голямо, специално изолационно фолио.

19.    Ако в къмпинга има неравни места, помолете да бъдат коригирани – специално за бабите, дядовците и по-трудно подвижните гости. Едва ли ще искате да има инциденти.

20.    Изговорете с гостите си по няколко пъти какво да очакват от партито ви, особено ако не са къмпингари. Бъдете сигурни, че разбират в какво ги забърквате. Предупредете ги да не са на токчета и да са с удобни дрехи. Булката също трябва да има предвид тези съображения. Едва ли иска токовете ѝ да потънат в почвата и да се превърне в Пепеляшка.

21.    Ако планирате украса с цветя, помислете как да ги съхраните до момента на церемонията, особено ако е топло.

22.    Осигурете достатъчно места за паркиране. Организирайте нещата така, че да няма трафик на коли в къмпинга, който да смущава церемонията и официалната трапеза.

23.    Аперитивът с кетъринг хапки винаги е много вървежен, но тук може би ще ви е по-лесно да заложите на готова храна – соленки, ядки, бонбони, сухи плодове. За основната трапеза имате два варианта – да организирате част от гостите си да правят скара и салати – както си повелява на къмпинг, или да поръчате от ресторанта на къмпинга или от близкия хотел.

24.    Предвидете място за багаж за гостите, които ще бъдат с вас само за церемонията и тържеството, но не и за цялата нощ. Така няма да се налага цял ден да държат якетата и чантите си в ръка.

25.    Не забравяйте чувството си за хумор. Нещата почти никога не се случват по план. Затова направете списък, измислете резервен план. Имайте предвид къде е най-близкия магазин. Ако счетете за необходимо, организирайте медицински екип на място. Смейте се, забавлявайте се и се насладете на деня, в който сте избрали да се съчетаете с любимия човек за цял живот. 

Сега вече вероятно се чудите кои са местата в България, на които може да организирате къмпинг сватба. Със сигурност знаем, че такава е правена на къмпинг Верила, снимките в галерията на сайта им го издават. А други къмпинги, които по наше мнение са подходящи за подобни мероприятия са Градина, Къпиновски манастир, Зора и Свети Георги.

Camping.bg

препоръчани новини

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

препоръчани новини

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...