Селски пазар на къмпинг Велико Търново

23.09.2016
Селски пазар на къмпинг Велико Търново

Едва ли има запален къмпингар, който да не е чувал за къмпинг Велико Търново. Първият къмпинг в България, изграден напълно по европейски модел, е създаден преди десетина години от британците Ник и Ники във великотърновското село Драгижево. Оттогава насам ежегодно те посрещат гости от целия свят, като едновременно с това се стремят всячески да подкрепят този нарастващ сектор у нас. 

И така, те са положили не само основите на модерното къмпингуване в България, но и са пренесли от родината си още едно характерно за острова „явление“ – така наречения Car Boot Sales. Както казват Ник и Ники, най-близкият индиректен превод е „Селски пазар“, а ако трябва да го преведем директно – разпродажба от багажника на колата. В какво се състои?

Този тип разпродажби са популярни в Англия вече повече от 20 години. Случват се всеки уикенд на територията на цялата страна. Организират се от хора, които са струпали непотребните им вещи в гаража, на тавана или в мазето и най-накрая са решили да се отърват от тях. Излагат за продажба най-разнообразни неща – детски играчки, книги, дрехи, украшения, декорация и орнаменти за дома, растения и семена, електрически уреди (телевизори, музикални уредби, перални машини…), велосипеди, мебели, обзавеждане. Продават се също ръчно изработени изделия, бижута, картини, скулптури, дърворезби. Сходно е и на българския „Селски пазар“, организиран от Ник и Ники на територията на къмпинга им всяка последна неделя на месеца.

Идеята им възниква преди 6 години. През 2010 г. започват с 5 продавача и с около 100 посетителя. Само за няколко години изложителите на неделното събитие стават около 60 – 80 бр., а купувачите нарастват до 500 с всяко следващо издание. Прииждат хора от цялата страна, дори от Румъния и Великобритания. Гостите на къмпинга също много се забавляват. Провеждат се семейни забавления. Самият пазар се състои от март до септември. На 25 септември може да станете участници в последния за годината Селски пазар, организиран от къмпинг Велико Търново. А какво ще намерите там?

Всичко гореописано. Т.е. пазарът е абсолютно по английски модел smiley. Естествено, придобил е някои характерни за региона черти, като например – продават се предмети от социалистическото минало. Всеки месец пазарът е различен, тъй като продавачите не са професионални търговци, а обикновени хора, които са дошли да разпродадат непотребните им вещи. Това означава, че там може да намерите страхотни оферти и да направите сделката на годината. Може също така да се пазарите и да продавате на бартер. 

Друго отличително на този Селски пазар е храната. Присъстващите британски търговци продават английски хранителни продукти, които не са разпространени в българската търговска мрежа. Българите също харесват английската кухня и продукти, и използват възможността да опитат непознати храни с нови съставки. По думи на Ник и Ники гостите на къмпинга оценяват високо събитието, защото могат да закупят подаръци от ръчно изработените изделия, които няма да намерят никъде другаде. Това прави подаръка за приятелите и роднините им наистина ценен и уникален. 

Ресторантът на къмпинга предлага разнообразна кухня за времето на Селския пазар – български традиционни храни и напитки и чуждестранни ястия. Какво е пазар без скара? Естествено, не може без нея, затова тук се предлагат български кюфтета и кебапчета и английски наденички и бекон! 

И както вече разбрахте – мястото е къмпинг Велико Търново в село Драгижево, датата е 25 септември 2016 г., а времето – цял ден, започвайки от 8 сутринта. Входът за посетители е безплатен, а за търговците – 5 лв. Повече информация може да намерите на сайта на къмпинга. 

Снимки: Къмпинг Велико Търново

Camping.bg

 

препоръчани новини

Георги Дадов - управител на къмпинг Къпиновски манастир: Къмпингите продават...

Георги Дадов - управител на къмпинг Къпиновски манастир: Къмпингите продават...

Къмпинг Къпиновски манастир вече години наред печели доверието на мнозина любители на къмпинг туризма и привлича...

Ултрамодерен глемпинг с къмпинг и СПА зона в Пловдив вече приема гости

Ултрамодерен глемпинг с къмпинг и СПА зона в Пловдив вече приема гости

Високотехнологичен комплекс със зона за кемпери, каравани и палатки, тематични глемпинг къщички, мотел и СПА...