Сем. Даскалови - собственици на Термален къмпинг Велинград: Поставихме ново начало на къмпинг туризма в България

22.12.2020
Сем. Даскалови - собственици на Термален къмпинг Велинград: Поставихме ново начало на къмпинг туризма в България

Когато през февруари 2019 година Camping.bg първи публикувахме новина за предстоящото откриване на СПА къмпинг във Велинград не предполагахме какъв огромен интерес ще предизвика тя в интернет пространството. Отварянето на къмпинга се отложи от лятото за есента и в крайна сметка Термален къмпинг Велинград официално отвори врати на 01.11.2019 г. Определено може да се каже, че това се превърна в едно от най-значимите събития в бранша у нас за миналата година.

Първата година от работата на къмпинг Велинград мина под знака на коронавируса, но това не попречи да спечели и награда за най-любим къмпинг във вътрешността на страната в конкурса #BestBGcamp2020. За това, както и за решението за изграждане на къмпинг, трудностите, очакванията и развитието на този вид туризъм у нас разговаряме със собствениците му семейство Даскалови. Те са родом от гр. Велинград и споделят, че винаги са се стремели да бъдат иноватори във всичко, което правят. Това е и била основната им мотивация да създадат първият СПА къмпинг на Балканите. Всеки, който го е посещавал знае колко е стилно и премерено всичко, колко високо ниво услуги се предлагат на гостите.

Семейство Даскалови предпочитат да не се афишират, поради което публикуваме интервюто с тях без лични снимки.
 

Здравейте, как се роди идеята да изградите къмпинг във Велинград, а не хотел или вили?

Велинград, със своето местоположение в сърцето на Родопа планина, е едно от малкото места в света, където са съчетани невероятна природа, кристално чист въздух и над 80 минерални извора. По-голямата част от инвеститорите във Велинград са съсредоточени върху това да се инвестира в луксозни хотели, докато ние искахме да изградим нещо различно, възползвайки се от всички негови блага. Пътувайки често из зимните курорти на Европа попаднахме на няколко къмпинга, предлагащи всички удобства на един луксозен хотел, но запазвайки чарът на дивото. Разполагайки с място в България, което не отстъпва по нищо на европейските планински курорти се зароди идеята да изградим нашия термален къмпинг по начин, отговарящ на всички европейски стандарти.
 

Какви затруднения имахте по време на строителството на къмпинга?

Като всяко едно иновативно начинание, затрудненията бяха във всякакъв аспект. Започвайки от изграждането на инфраструктурата, съобразявайки се с всички законови норми, до събирането на екип, който да повярва в нашата идея и да се впусне в това ново начинание, заедно с нас! Когато човек е иноватор в нещо, пътят до постигане на крайната цел е много по-дълъг и сложен!


 

Изпълниха ли се очакванията ви в тези необичайни времена под знака на КОВИД-19 пандемията?

На 1-ви Ноември 2020 г. нашият къмпинг навърши 1 година от официалното си откриване, като 8 месеца от нея минаха под знака на КОВИД-19. Годината беше наистина необикновена и непредсказуема, но въпреки това  положихме всички усилия за запазване на здравето и сигурността на нашите гости. Всички наши посетители през тези трудни 8 месеца имаха позитивен отзив, във връзка със спазването на разпоредбите и рестрикциите, наложени поради пандемията. Въпреки трудностите пред които бяхме поставени смятаме, че това беше една успешна първа година, която ни дава сили да продължим напред!
 

Смятате ли, че къмпинг туризма в България се развива? В каква посока?

През последните години, къмпинг туризма в България се превръща във все по-атрактивен начин на почивка. Тенденциите сочат, че много млади двойки, семейства и дори приятелски групи са готови да опитат от вкуса на къмпингуването. Ние вярваме, че с изграждането на нашият къмпинг поставихме едно ново начало на този вид туризъм в България и се надяваме това да даде пример на всички нови инвеститори в този бранш. България има реален шанс, да се превърне в атрактивна дестинация за къмпингуващи от цял свят!  


 

Какво смятате, че трябва да се промени, за да може къмпинг туризма у нас да достигне западните стандарти и България да стане още по-привлекателна за чуждите туристи?

Все повече и повече чуждестранни туристи проявяват интерес към България и нейните забележителности. Тук от страна на всички собственици на къмпинги трябва да се наблегне на качеството и удобствата, които можем да им предложим. Обслужването и хигиената са едно от най-важните неща за повдигане на цялостното ниво на къмпинг индустрията в България. След това всички заедно трябва да работим много сериозно върху маркетинговата стратегия за популяризирането на българският къмпинг пазар в Европа. Мислим, че е правилно всички къмпинги  да бъдем обединени, защото само това е начинът да привлечем все повече и повече туристи. Нито един чужденец не посещава България, заради определен къмпинг, а за да обиколи възможно най-много дестинации. Точно поради тази причина всеки един от нас трябва да мисли за всеобщото развитие.
 

Какво харесват гостите във вашият къмпинг?

В сърцето на Родопа планина и в СПА столицата на Балканите се намира единственият къмпинг със собствен термален център на Балканите. Къмпинг Велинград е максимално близо до непокътната природа, облагороден със съвременни удобства по естествен начин и само на 15 мин. пешеходно разстояние от центъра на град Велинград. Нашите гости се наслаждават на красивата природа, благоприятните климатични условия и минералните ни басейни, които работят целогодишно без прекъсване. Къмпинг Велинград предлага всичко необходимо за всеки сезон, от уелнес зона с три външни и един вътрешен термални басейна, три вида сауни и парна баня, до уютна механа, тенис корт, външен детски кът и зала за игри. Къмпинг Велинград е едно истинско райско кътче, подходящ за среща с приятели, семейна ваканция, спорт, забавления, или просто нуждата от уединение и тишина сред горската растителност, заобикаляща наоколо.

Макар и да сме изградили този къмпинг по всички европейски стандарти, за нас на първо място е отношението към всеки един клиент. Стремим се да изградим междуличностни отношения и уютна атмосфера за всеки гост. Не на последно място са хигиената и чистотата, които се забелязват от всеки един наш посетител и отзивите, които получаваме са доказателство за постигнатите резултати.


 

Планирате ли инвестиции в подобрения на условията в къмпинга за следващата година, разширение на зоната?

От самото отваряне на нашият къмпинг не сме спирали да подобряваме условията и да създаваме допълнителни удобства, които да накарат нашите гости да се чувстват още по-удобно и приятно. Като иноватори в сферата на СПА къмпингуването се стараем да отговорим на всички очаквания и дори да ги надминем. Имаме проект за разширение и изграждане на допълнителни атракции и различни места за настаняване. Но както казах и по-горе, всеки един наш проект се обмисля в дълбочина с всички възможни детайли, за да може да бъде изпълнен по най-професионалния и прецизен начин.

 

Интервюто взе Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: Фейсбук страница на Термален къмпинг Велинград

 

препоръчани новини

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див е едно необичайно място на родното Черноморие. Както подсказва името му, той е на легендарния див...

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Camping.bg ви кани на първия по рода си в България практически семинар "Конверсия на ван в кемпер"!...