Силвия и Борислав, feel_free_van: С две деца и старо Renault Espace из България

23.05.2022
Силвия и Борислав, feel_free_van: С две деца и старо Renault Espace из България

Представяме ви едно необичайно семейство. Всъщност, необичайността им се състои в начинът им на къмпингуване, който са избрали.

Това са Силвия, съпругът й Борислав и двете им дъщери Стела на 4 г. и Зара на 2 г., които пътуват с направен от тях микрокемпер на база Renault Espace. Миналото лято започват пътешествията си през юни и до септември вече навъртат общо 65 нощувки в Рено-то. Споделят, че този начин на пътуване не е нещо ново за тях. Преди да имат деца Силвия и Борислав са пътешествали с Volkswagen Passat, а след това са имали голямо и доста старо Renault Traffic.

 

Здравей Силвия, забележително е как се справяте с две деца и толкова много багаж с този автомобил. Каква е тайната?

Минимизирали сме багажа като взимаме само най-необходимото. Другата „тайна“ е, че използваме всяко свободно пространство, всяко ъгълче е запълнено с нещо и всяка вещ си има точно определено място. Освен това пакетираме всичко компактно. Кухненската ни посуда, например, се побира в една кутия. А кукичките, ластиците за багаж и органайзера с джобове са най-добрите ни приятели.


Какви са предизвикателствата при къмпингуване по този начин с две малки деца? На тях забавно ли им е?

На децата много им харесва, защото им се случват най-разнообразни приключения – пещери, водопади, море, язовири. Голямата ни дъщеря, Стела, наскоро заяви, че иска и това лято да правим същите неща като миналото. Освен това често сме с други деца, тъй като по пътя се запознаваме с други пътуващи семейства. Миналото лято създадохме нови приятелства, с хора, с които се надяваме и това лято да прекараме време заедно.
Предизвикателствата не са много по-различни от тези, които имаме и вкъщи с децата. В някои отношения даже е по-лесно, тъй като децата са навън и често сами си намират занимания и игри. Трудното е, че всички „домакински“ дейности като готвене, миене на чинии и пране отнемат повече време и усилия и трябва да бъдат вършени по-често. Другата трудност, която по-скоро е свързана с избора ни на превозно средство е, че отнема време и усилия да преобразуваме Рено-то за сън и обратно за път.


Разбирам, че търсите да купите ван и да го конвертирате в кемпер. Спрели ли сте се на конкретен модел и имате ли вече план за вътрешното му  разпределение?

Да, съпругът ми се е спрял на Fiat Ducato MultiJet 2.3, като, разбира се, искаме да е възможно най-дълъг и висок вариант. Избрахме този двигател, защото е икономичен и надежден. Засега планът е да имаме 2 въртящи се предни седалки с маса зад тях, които заедно със задните седалки да оформят „трапезарията“. Ако успеем да намерим по-висок ван, вероятно ще има едно легло над предните седалки и едно отзад, което ще е стационарно т.е. няма да се разпъва и прибира. Със сигурност ще имаме кухня с мивка и газов котлон, тъй като готвим често. Не държим да имаме обособена баня, тъй като заема доста място. По-скоро сме обсъждали решения, при които душ завеса се вади отнякъде и отдолу има „леген“. Разпределението ще зависи най-вече от това какъв ван ще успеем да си намерим.


Посещавате ли къмпинги или предпочитате свободно?

Не, до сега не ни се е случвало да спим на къмпинг. Обичаме дивото къмпингуване. В България има много хубави места подходящи за това, но за съжаление много хора не се грижат добре за тях и намираме все повече и повече оставени боклуци. Да не говорим, че съм виждала изхвърлени отпадъци от химическа тоалетна в храстите. За мен това е голям проблем. Призовавам всички, които се възползват от възможността за свободно къмпингуване да пазят по-добре природата и да не оставят следи след себе си.


Каква е мечтаната ви дестинация?

Ох, за мен мечтаните дестинации са много. Иска ми се да направим едно дълго пътешествие до Нордкап като обиколим Дания, Швеция и Норвегия. А в някакъв по-далечен план, когато вече имаме голям ван, бих искала да пътешестваме из Африка.


Renault Espace определено е екзотично превозно средство за конвертиране в кемпер. Преди да го купите имахте ли план за използването му за тези цели?

Не бих казала. По-скоро го купихме след като се роди втората ни дъщеря, защото имахме нужда от голяма семейна кола. Но от друга страна със съпруга ми сме пътували и спали в един стар Пасат. Беше някак логично да конвертираме и Рено-то, така че да спим всички заедно в него.


С какви удобства сте го оборудвали?

Удобства е доста силно казано. Имаме кутия за багаж на покрива, което до голяма степен решава проблема с багажа, и можем да вземем със себе си неща като хамак, допълнителни спални чували, тента. Имаме газов котлон, посуда, скара, маса и столове. Общо взето това ни е оборудването. Това лято смятаме да вземем и слънчев панел, за да мога по-спокойно да работя в движение, тъй като миналото лято беше голямо предизвикателство в този аспект.


Какво правите в дъждовно време?

Четем приказки и се любуваме на дъжда. Миналото лято ни валя градушка, когато бяхме на язовир Голям Беглик, и Стела ме накара да прочета "Франклин и гръмотевичната буря" поне 10 пъти. Хубавото е, че децата ни много обичат приказки и това винаги ни спасява в такива ситуации или при по-дълги пътувания. В Рено-то има и книжки за оцветяване или образователни книжки със забавни задачи. Друго нещо, което е от голяма помощ, са аудио приказките. Имаме една Bluetooth колонка със SD-карта пълна с приказки т.е. може да се използва напълно офлайн и батерията издържа доста дълго. Никъде не тръгвам без нея.


Кой е най-продължителния ви маршрут - колко дни и километри?

Най-дългото ни пътуване без прекъсване направихме миналото лято и то продължи 28 дни. Мисля, че минахме около 2000 км. Тръгнахме от София, прекарахме няколко дни в близост до Костенец, преминахме целите Родопи, Странджа и стигнахме до морето в Царево. След това продължихме на север до Крапец. Всичко това с много спирки и отбивки, разбира се.


Как се отразява на децата ви този начин на туризъм? Убеден съм, че са супер щастливи :)

Да, определено много им харесва. Ние обикаляме доста и те имат възможност да изследват различни места, срещат различни хора, въобще ежедневието им е доста разнообразно и така опознават широкия, шарен свят, развиват се и научават страшно много нови неща. Също така стават по-адаптивни, заради постоянно променящата се среда и контекст, освен това развиват социалните си умения и се учат без притеснение да комуникират с хора на различна възраст. Мога да дам много красноречив пример. Една вечер на яз. Жребчево се запознахме с възрастна двойка от Стара Загора. На следващия ден докато оправяхме багажа за тръгване без въобще да разбера Стела си беше взела стола и беше седнала при тях. Тримата седяха и разговаряха. Стела им разказваше някакви неща, а те много се забавляваха на историите й.


Колко е важен досега с природата за възпитанието на децата?

За нас е приоритет децата ни да прекарват колкото се може повече време навън сред природата. Смятам, че освен чистия въздух това им носи много други позитиви. Чрез катерене по скали и дървета, игра в пясъка, в реката, в калта, бране на билки и плодове те се развиват не само физически, но се учат да решават проблеми, да се справят с трудности и предизвикателства. Според мен играта в природата също така развива въображението. Ние не носим особено много играчки с нас, понеже нямаме място, та децата ни си играят с това, което намерят. Строят замъци и къщи от пясък, пръчки и камъни, измислят най-различни игри с шишарки, мидички и какво ли още не.


А как се справяте с работата си по време на пътуване? Не изглежда да имате удобно пространство за работа на закрито в колата.

Аз съм медиен анализатор на свободна практика. Работя основно рано сутрин, започвам в 6:00. Когато е студено работя от „кревата“, докато децата и съпругът ми спят. При топло време обичайно работя на стол извън колата. Всъщност не е толкова неудобно колкото звучи. Миналото лято по-големият проблем беше липсата на ток. Местехме се често, за да мога да си зареждам лаптопа от акумулатора на Рено-то, случвало се е също така да моля други пътешественици, които имат слънчеви панели, да заредят компютъра ми. Това лято, както споменах, ще се оборудваме със слънчев панел, за да мога да работя по-спокойно.

 

Силвия, Борислав, Стела и Зара може да откриете в Instagram: @feel_free_van

 

Интервюто взе Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: feel_free_van

 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

 

препоръчани новини

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див е едно необичайно място на родното Черноморие. Както подсказва името му, той е на легендарния див...

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Camping.bg ви кани на първия по рода си в България практически семинар "Конверсия на ван в кемпер"!...