Созопол

20.03.2017
Созопол

Созопол е най-старият град на българското Черноморие. В днешни дни той е разделен образно на две - стар и нов град.

Старият град е обявен за Архитектурно-исторически резерват през 1965г. Обликът на резервата оформят около 180 къщи от средата на 18-ти и началото на 19-ти век. Мястото е разположено на малкия полуостров Скрамний, вдаден между Созополския залив и залива Коренята.


Снимка: Фондация Созопол

През вековете градът се е променял много - от първоначално заселилите се няколко рибари през Античността, по-късно придобива славата на търговски и пристанищен център в Черно море, минава през сечене на собствени монети, град с активен добив на сол, център на високо развито изкуство, за да стигне до наши дни, в които туризмът е ключов за развитието му.


Снимка: Фондация Созопол

Днес, старият град предствалява вълшебна компилация от древност и съвремие. Изпълнен е със сгради от различни епохи: църкви, манастири, крепости, параклиси. Най-посещаваните места от туристите са Археологическият музей и Картинната галерия, интересни за разглеждане са старинните църкви “Св. Зосим”,“Св. Богородица” и “Св. Георги”. Енергията, с която те зарежда стария град не може да се опише с думи, дали е от тектоничните плочи, разположени под полуострова или въздухът е различен, което се дължи на променената йонизация от ударите на водата в скалите...най- вероятно ще остане отворен въпрос, на който всеки летовник може да намери своя отговор.

Дори съвременните автори пишат за града с най-голямо вдъхновение:

“Созопол”

Тук всяко впечатление е първо впечатление.
И като истинска любов
ще се прекъсне ли навреме?
Тук никой не завършва своето стихотворение.
Тук всичко все е "тук". 
А преживяното?
Не може! Не, не може никой да ти го отнеме.

Радой Ралин

В близост до Созопол може да отседнете в къмпинг Южен бряг, който е двукратно отличен като "Любим къмпинг по българското Черноморие" през 2015 г. и 2016 г. в класацията #BestBGcamp на Camping.bg.

 

Автор: Светли
Заглавна снимка: Официален туристически портал на България