София и Павлин, adVANture family: Ванът промени начина ни на живот

30.05.2021
София и Павлин, adVANture family: Ванът промени начина ни на живот

Пътешествията с конвертирани ванове с удобства за нощувка придобиват все по-голяма популярност в Западна Европа и Америка. Течението наречено vanlife (живот във ван) е хитово сред младите хора, които жадуват за свобода и приключения. Все повече българи се запалват по този начин на живот и почивка. Едни от тях са София и Павлин, нарекли себе си AdVANture Family.

Ето какво разказаха те специално за Camping.bg:
 

Здравейте София и Павлин, вашите пътешествия с ван набират популярност в социалните мрежи. Как и кога започна историята ви?

Здравейте и от нас. Ще започнем така: сбъднахме една наша мечта! Преди година и половина се преместихме да живеем в Германия, а тук vanlife обществото е страшно голямо. Само на нашата улица, където живеем има поне 3-4 пригодени вана за къмпингуване. Да си признаем, не ни трябваше много време за да решим да си купим и ние. 

Защо се спряхте точно този модел ван VW Caravelle T4? Нямаше ли да ви е по-удобно с някой с висок таван, в който да имате възможност да стоите изправени вътре?

Разбира се, че щеше да ни е по-удобно, но това го осъзнаваме едва сега. Хаха. Покупката беше доста импулсивна и разбира се вместена в бюджета, който имахме. Но не съжаляваме, защото има и доста предимства. Примерно, удобно е да се паркира в града, пред дома, можем да използваме подземните паркинги, които принципно са само за автомобили под 2 метра височина. Да не подценяваме и всички такси, които са различни за малките и големи автомобили по пътищата и къмпингите.

С какво е оборудван ванът ви към момента и колко ви струваше конвертирането му?

Разбираемо е, че пространството не ни позволява всичките удобства, но това което сме успели да направим е малка кухничка, независимо от акумулатора отопление, елементарна система за измиване на ръце и посуда, сгъваемо легло, което се преобразува на седалка, достатъчно шкафчета и касети за съхранение на багажа ни. Решили сме да не инвестираме пари за ток във вана, защото определено плановете ни са в най-скоро време да се сдобием с по-голям. Парите, които сме вложили, главно са самият вътрешен облик на превозното средство и са около 1500€.

Сами ли конвертирахте вана? Много ли видеа изгледахте, за да решите какво и как да направите? :)

Да, всичко сме си го направили сами. Тръпката е друга, когато знаеш, че това е дело на твоите ръце. Можем да кажем, че имаме прекрасни спомени от този период. А дали сме се съветвали от социалните мрежи за направата - от видеа не, но от снимкови материали сме почерпили доста идеи.

Как се справяте без санитарен възел? И в тази връзка - къде обичайно нощувате - в къмпинги или свободно сред природата?

Ще е чудесно, когато дойде момента да имаме санитарен възел, но досега никога не сме се оплакали от липсата му. Винаги сме намирали решение. По магистралите, особено в чужбина, има прекрасни, добре обслужени тоалетни и бани, в самите градове също. Нощували сме навсякъде, в гори, на плажове, в населени места и разбира се по къмпинги. Въпросът е до каква степен искаш да спестиш пари.

Нощували ли сте някога на улица в град?

Много често. Тук можем да изтъкнем и другото предимство на вана - че при такъв тип нощувания се сливаме с другите коли и не се набиваме толкова много на очи.

Чувствали ли сте се несигурно досега на някое място с вана? Кое е най-дългото ви пътешествие досега с него?

Първото място, което изниква веднага в съзнанието ни е Албания. Пътувахме транзит, но през нощта и може би обстановката, през която минахме някак ни накара да искаме с нетърпение да напуснем страната час по-скоро. А за големи пътувания - сега се връщаме от обиколка на Испания, която продължи около месец. 

А кое е мечтаното? :)

По-скоро искаме да обиколим света, за да намерим мечтаното място, на което да се върнем някой ден.

Гледайки снимки на Vanlife-ърите по социалните мрежи изглежда супер забавно и безгрижно да пътуваш и живееш във ван. Но какво е добре да знаят и да имат предвид бъдещите собственици на такива ванове?

Не само изглежда, а действително е така. Чувстваш се свободен човек, избягал от всичко сиво и скучно намиращо се в града. Това, което бихме посъветли бъдещите vanlife-ъри е нещото, което ще направим и ние - да си вземем висок и по дълъг бус. Също така, нека не избързват с решението си при покупка, а де се информират добре. А най-добрият начин е като се свържат с хора, които имат вече такива ванове. Да чуят техните мнения за плюсовете и минусите. От там нататък, просто да действат. Определено можем да кажем, че ванът промени начина ни на живот.

Къде стои Vanlife в къмпинг туризма като цяло и в частност в караванинга и какви са различията, според вас?

Много труден въпрос. Не сме пробвали да пътуваме с каравана, за да можем да съпоставим двете неща, но наблюденията, които имаме в чужбина е, че по-младите хора се насочват по-скоро към вановете, а не към караваните. Докато по-възрастните предпочитат да инвестират парите си в нещо готово и  с повече удобства, т.е. заводски кемпери. Но това е само личното ни мнение.
 

София и Павлин може да откриете в социалните мрежи:

Facebook: facebook.com/adVANturefamily
Instagram: @advanture.family

 

Интервюто взе Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: София и Павлин, adVANture family

 

препоръчани новини

Новата California 7 Concept - световна премиера (видео)

Новата California 7 Concept - световна премиера (видео)

Volkswagen Лекотоварни автомобили представя световната премиера на своя концептуален модел California CONCEPT...

Camping.bg отговаря на кмета на Царево

Camping.bg отговаря на кмета на Царево

В интервю за Радио "Фокус" от 11.08.2023 г. по темата за караваните на къмпинг "Якото място"...