Съвети за едно по-добро пътуване

25.05.2022
Съвети за едно по-добро пътуване

Обществото става все по-загрижено за природата и заобикалящия ни свят. Устойчивото развитие е приоритет в цяла Европа. Всяко наше действие оставя отпечатък в природата. Ако следваме няколко прости правила този негативен отпечатък може да бъде минимален.
 

Научете за местните обичаи и традиции

Преди пътуване прочетете за обичаите, традициите и социалните отношения на местата, които ще посетите. Можете дори и да научите няколко думи от съответния език или езици. Това много помага за по-лесното разбиране и опознаване на местните хора. И без значение дали се касае за религия, история, кухня, облекло или начин на комуникация - уважавайте местните обичаи и им се наслаждавайте.

Ако бъдете отворени към местните хора и проявите уважение, това ще допринесе за уникално преживяване и опазване на културните традиции.

Да, и където и да сте, винаги искайте съгласието на хората преди да ги снимате. Тяхното лично пространство е толкова важно, колкото и вашето.


 

Направете пътуването си по-устойчиво и екологично

Няколко примера:

  • Променете стила си на шофиране, така че то да бъде по-ефективно (навременната смяна на предавките е един от ключовите фактори)
  • Купувайте устойчиви и екологични продукти и материали за вашето туристическо оборудване
  • Купувайте местна храна и произведена по щадящ природата начин
  • Пестеливо ползвайте вода и енергия. Използвайте отопление, светлина и климатик само ако наистина имате нужда от тях и вземайте бързи душове.
  • Използвайте бутилки за вода за многократна употреба
  • Използвате прибори и посуда за многократна употреба
  • Винаги носете с вас пазарски чанти за многократна употреба. Те са идеални за пазаруване и по-добри за околната среда. Пластмасовите отпадъци не винаги могат да бъдат избегнати, но ще видите, че това вече прави голяма разлика!
  • Ползвайте компостируеми мокри кърпички
  • Събирайте отпадъците си разделно
  • Генерирайте своя собствена енергия, чрез соларни панели или по друг алтернативен метод

 

Наслаждавайте се на пътешествието по здравословен начин

Изследвайте нови места с колело, пеша, с каяк или със SUP. Така не само ще сте по-здрави, но е и природосъобразно. А междувременно се наслаждавайте на местната храна. Но След това не забравяйте да вземете боклука си със себе си.
 

Мислете за природата и я пазете!

Уважавайте флората и фауната колкото е възможно повече. Защитете природните ресурси като джунгли, гори и води и не купувайте продукти, направени от животни или растения, които са застрашени от изчезване. Ако забележите диви животни, спазвайте подходяща дистанция, не давайте храна, за да ги примамите, сведете до минимум шумовото замърсяване и не ги преследвайте.


 

Пазарувайте и се хранете на място 

Храненето в местни ресторанти и пазаруване в местни магазини допринасяте за местната икономика. Регионалните ястия и продукти от близкия пазар, пекар и месар също допринасят за запазването на местната култура и икономика. Така че се насладете на всички вкусотии от района докрай!
 

Споделете преживяванията си

Върнахте ли се от поредното незабравимо пътуване? Споделете своите преживявания и снимки с други хора и ги оставете да им се насладят. Споделете ценни спомени с приятели, семейство и колеги и помнете своето изживяване.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник: campercontact.com
Снимки: Веселин Вълев / Camping.bg

 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

 

препоръчани новини

препоръчани новини

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...

препоръчани новини

"Къмпингуване" или "Къмпиране"? БАН със становище коя...

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...