Съдът отмени наредбата с глобите за свободно къмпингуване на Община Царево

31.05.2019
Съдът отмени наредбата с глобите за свободно къмпингуване на Община Царево

Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда на територията на Община Царево е отменена от Върховния административен съд (ВАС), сигнализираха от сдружение Да запазим Корал. Решението на съда е постановено още на 11 април, но едва сега става известно и то по повод на делото за глобата на Васил Гюров за къмпингуване на плаж Корал, наложена му през 2017 г.

Наредбата забраняваше разполагането на палатки, каравани и други съоръжения за къмпингуване и бивакуване с туристическа цел в имоти, които имат отреждане различно от „за курортно-рекреационна деност”, включително и такива, определени „за курортно-рекреационна дейност”, но без разрешение от главния архитект на Община Царево. Глобите бяха в размер от 200 до 2 000 лева, а при повторно нарушение - от 2 000 до 5 000 лева.

Нещо повече, нормативният акт поставяше изискване дори за разполагане на палатки и каравани в частни имоти да бъде представено нотариално заверено съгласие от собственика на имота и общината да бъде уведомена 7 дни предварително.

Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда на територията на Община Царево беше отменена първо от Бургаския административен съд, а сега и от ВАС. Двете инстанции споделят разбирането, че наредбата е незаконосъобразна, тъй като е изменяна без да са спазени законовите изисквания за предварително обществено обсъждане на текстовете й. ВАС дори допълва решението на бургаския съд с констатация, че липсват доказателства за анализ на финансовата обосновка на актуализираните глоби, налагани по силата на наредбата.

Адвокат Бораджиев от Да запазим Корал коментира, че след отмяната на наредбата от съда всички глобени от общината биха могли да изискат глобите да им бъдат възстановени. Председателят на общинския съвет на Царево Даниел Скулиев обаче е на друго мнение. В интервю за БНР той заявява, че нямало законова възможност за претендиране на глобите от лицата, на които са им наложени в миналото. 

Община Царево ще направи всичко възможно да приеме нова наредба преди началото на активния сезон, съдържаща ограничителни норми за свободното къмпингуване. Проект на нова наредба дори вече е качен на сайта на общината, допълва Даниел Скулиев.

Проверка на Camping.bg установи, че наистина проект за нова Наредба за опазване на обществения ред и околната среда е публикуван на сайта на Община Царево на 14 май. В нея буквално се повтарят същите текстове от отменената наредба, касаещи къмпингуването, но има и допълнително разширение на обхвата на глобата. Тя може да бъде наложена и на собственици или наематели на имоти, които допускат разполагане на палатки или каравани за туристически цели, без предварително одобрение от главния архитект на общината.

Проектът на новата наредба може да изтеглите от ТУК.

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимка: Camping.bg

препоръчани новини

Изложението Outdoor & Camping есен 2020 в София

Изложението Outdoor & Camping есен 2020 в София

За трета поредна година паркингът на хипермаркет Метро се напълни с кемпери, туристически автомобили, палатки, шатри,...

Стартира годишната класацията на българските къмпинги за 2020 г.

Стартира годишната класацията на българските къмпинги за 2020 г.

Годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp2020 стартира. Тя се провежда за шеста поредна година от...