Съхранение на палатката извън сезона

03.10.2017
Съхранение на палатката извън сезона

Почистването и грижливото прибиране на палатката в края на активния сезон са ключови за запазването и добрия ѝ вид през следващата година, а правилното съхранение удължава живота ѝ. Времето, което ще отделите в грижа за екипировката, ще ви се отплати през следващия сезон, когато извадите всичко чисто, подредено и без необходимост от ремонти и подмяна. 

В края на лятото отделете един специален ден, в който да "зазимите" палатката. Имате два варианта – или да изберете последния топъл уикенд, за да отидете на къмпинг за последно и да извършите всички по-долу описани грижи, или в някой октомврийски ден да извадите оборудването в парка, в двора, на балкона или в хола и да се заемете със следното:

Почистване на платнището

В разгънато състояние на палатката, почистете платнището с мека гъба и кофа вода. Ако имате възможност, може да използвате и градински маркуч на функция за дъжд. Не натискайте с гъбата и не използвайте препарати, за да не нарушите водоустойчивия слой на материята. Целта е да отмиете внимателно натрупаната прах, за да не проникнат фините частици с времето в порите на платнището и да нарушат водоустойчивостта му. Отмиването на прахта естествено се прави и по хигиенни съображения – на никого не му е приятно да спи в прашна среда. 

Възможно е по материята да са полепнали птичи екскременти и смола. Те се чистят значително по-трудно и не винаги става с влажна гъба. За да не увредите материята, първо проверете в упътването на производителя дали има указания как да чистите този тип замърсяване. Най-доброто решение е да занесете покривалото в специализирано химическо чистене, ако става въпрос за сериозно зацапване. Ако засегнатата площ е само няколко квадратни сантиметра, може да опитате внимателно със спирт 95%.

След измиването на платнището е необходимо да го оставите навън до пълното му изсъхване. Не го прибирайте в никакъв случай влажно, защото ще мухляса.

Напълно изсъхналото платнище може да напръскате с импрегниращ спрей. Препоръчваме ви да използвате такъв, който не само придава допълнителен водоустойчив ефект, но и предпазва от ултравиолетовите лъчи.  

Прегледайте платнището внимателно за дупки, скъсани ципове, шевове, ластици, обтягащи въжета. 

Ако по покривалото има дупки, използвайте допълнителното парче от ремонтния комплект, поставен от производителя. Залепете със специално лепило. Ако се касае за по-голяма дупка, например срязване или съдиране, и ви трябва по-голямо ремонтно парче, може да жертвате калъфа за съхранение на палатката, ако е от същата материя. Тогава обаче занесете на шивач. Предоставете му и лепило за шевове, за да се уверите, че палатката ви ще е надеждно ремонтирана. 

Ако се наложи да ремонтирате скъсани шевове и ципове, след ремонта ги подлепете и напръскайте с импрегниращ спрей, за да затворите дупките, през които е минавала иглата;

Ако е необходимо, подменете разтегнатите и скъсаните ластици за колчета и обтягащите въжета.

Почистване на спалното помещение на палатката.

За да изчистите пода на спалното помещение от едри елементи във вътрешността, имате три варианта – с прахосмукачка на батерии, с метла и лопатка или чрез изтупване. В последния случай са необходими двама души, които да обърнат спалното наопаки, да го изтръскат и да го върнат в предишния му вид. Добре е отвътре също да избършете с влажен парцал – по пода и по мрежите, за да премахнете останалата фина прах. Ако искате по-щателно почистване, може да изперете. За разлика от платнището, спалното помещение може да се накисне във вода със сапун и да се изпере ръчно.

Поддръжка на рейките и колчетата

Преди да приберете палатката за зимата е важно да почистите всички колчета от кал и прах. Ако са стоманени и са хванали ръжда, използвайте телена четка и преобразувател за ръжда. Ако са изкривени, изправете с чук на твърда повърхност. 

Прегледайте рейките за спуквания, счупвания, отлепване на съединителните втулки или накрайниците, изнизани, скъсани или разтегнати ластици. Магазин CampingRocks.bg предлага богат избор от ремонтни комплекти и резервни рейки.

След като грижливо сте почистили и подредили всички части на палатката, я сгънете според фабричните гънки. Ако вече са се изгубили, сгънете поотделно платнището и спалната част с широчината на калъфа за съхранение, после ги поставете едно върху друго, така че платнището да остане от вътрешната страна на рулото при навиване. Навийте, като използвате рейките за сърцевина. Не забравяйте да поставите пликчето с колчетата в калъфа. Съхранявайте палатката на сухо място.

И не забравяйте! Почистването и поддържането на екипировката е част от удоволствието да къмпингуваш, нали?

Camping.bg

препоръчани новини

препоръчани новини

Hymer в България: Супер лекото шаси SLC - иновация в движението

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

препоръчани новини

Близо 1000 избраха корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2021 г.

Корицата със снимка от къмпинг Къпиновски манастир беше избрана от аудиторията на Camping.bg за корица на...