Това са правилата за къмпингуване в Испания

Продажбите на кемпери и каравани в Испания нараснаха с 20% по време на пандемията. Все повече хора искат да се възползват от почивка близо до природата и свободата, която къмпинг туризмът дава. В момента в Испания има регистрирани около 70 000 кемпера и 230 000 каравани, отделно са хилядите влизащи в страната от чужбина. От друга страна има само около 1000 зони, предназначени за тях. Това показва, че в страната има недостиг на места за къмпингуване и много туристи избират вместо това да нощуват свободно в урбанизирани територии или сред природата.

В различните региони на Испания обаче има строги правила относно свободното къмпингуване, с които трябва да сте запознати, преди да тръгнете на почивка. Както и други ограничения за броя нощувки, които можете законно да останете на едно място.


Къде мога да къмпингувам в Испания?

Като цяло свободното къмпингуване в Испания не е разрешено и трябва да нощувате само в официални къмпинги. Има обаче някои изключения от това правило, които ви позволяват да пренощувате на място, което не е къмпинг и при спазване на определени условия. Например, имате право да паркирате кемпера си в Испания навсякъде, където паркирането е разрешено – като паркинг – и да спите през нощта, стига да не е очевидно, че къмпингувате. Това по същество означава да не изнасяте маси, столове, да разпъвате тенти и да не готвите извън кемпера.

Къмпинг в национални паркове и близо до плажове

На някои места има специални зони за къмпинг в националните и природните паркове в Испания, но като цяло свободното къмпингуване също е забранено в тях. По същия начин има строги правила за паркиране и къмпингуване на бреговата ивица. Испанският закон гласи, че не можете да къмпингувате или паркирате на по-малко от 20 метра от плажа в градски район или на 100 метра в селски район.

Правила за къмпингуване в регионите на Испания

Нещо повече, много различни региони и автономни области на Испания имат свои собствени малко по-различни правила за това колко часа можете да паркирате кемпер или каравана на едно място.

Андалусия

В Андалусия, докато свободното къмпингуване е забранено, както и в останалата част на Испания, законът определя тази практика като „инсталиране извън къмпингите на мобилни навеси, каравани, палатки или други подобни лесно транспортируеми или свалящи се елементи“. Кемперите не се споменават изрично, но въпреки това се препоръчва да спазват правилата.

Валенсия

Във Валенсианската област от 2021 г. свободното къмпингуване се дефинира като „монтиране на палатки, каравани, кемпер или други мобилни убежища, с намерение да пренощувате на места, различни от регламентираните“. Разпоредбата съдържа думата „кемпер“, докато в андалуската версия я няма. При всички случаи все още е позволено да паркирате и да пренощувате на паркинг в кемпера си, при условие че не къмпингувате навън, както е посочено по-горе.

Каталуния

Каталуния въведе нов закон, който ограничава времето, през което кемперите и караваните могат да паркират на едно място до максимум 48 часа. Тази разпоредба, разбира се, не включва престоя в къмпингите.

Галисия

В Галисия кемперите и караваните, като законни превозни средства, могат да прекарат нощта на паркинги, стига да не се разпростират на външни зони и да не заемат повече от едно място. Заслужава да се отбележи обаче, че има различни правила за това колко дълго можете да останете на всяко място в зависимост от това в коя община се намирате. В Porto do Son, например, можете да прекарате максимум една нощ, след което задължително ще трябва да се преместите.

Мурсия

В Мурсия е в сила 72-часово ограничение за паркиране на кемпери и каравани.

Навара

Бордът по туризъм на Навара заявява, че престоят в кемперите трябва да бъде „кратък и ограничен“, но те не определят точния брой нощувки или часове.

Кастилия Ла Манча

В Кастилия-Ла Манча има 48-часово ограничение за паркиране на кемпери и каравани.

Астурия

В Астурия само превозни средства, класифицирани като кемпери, могат да паркират в къмпинги, докато караваните, камионите и леките автомобили са забранени. Максималното време за паркиране е 48 часа.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник: Murcia Today

 

Следвайте  Camping.bg  в: