Топ 10 съвета за топло зимно къмпингуване

22.12.2016
Топ 10 съвета за топло зимно къмпингуване

Преди време ви представихме 10 трика за топла нощ на къмпинг и 10 правила за оцеляване на къмпинг през зимата. А сега ще ви запознаем с 10-те ни съвета, които се отнасят най-вече до екипировката, как да я изберем и как да боравим с нея, за да ни е комфортно в тъмната част от денонощието.

1.    Осигурете си топлина отдолу и отгоре

Когато през нощта времето се застуди, обикновено човек започва да се завива с всичко налично, хвърляйки го върху спалния чувал. Не винаги обаче е мъдро решение да се навлечете и да сложите една купчина одеяла върху себе си. На първо място е важно да бъдете добре изолирани от студената земя. Тя буквално „изсмуква“ топлината на тялото ви, ако не сте поставили „бариера“ между нея и тялото си. Затова изборът на постелка за спане е от съществено значение през зимата. Подберете такава с добър термоизолационен слой.

2.    Разтръскайте спалния чувал преди да легнете

Повечето спални чували работят на следния принцип – пълнежът им, независимо дали е синтетичен или от естествен пух, образува милиони малки джобове, в които се събира топлия въздух, отделен от тялото ви. Следователно, за да постигнете максимума, който може да ви даде чувалът, го разтръскайте много добре, когато го извадите от калъфа. Така ще го напълните със свеж въздух и ще разширите обема на малките джобове, така че да поемат повече от телесната ви топлина. Не слагайте дрехи и предмети в чувала. Може да ви изглежда добра идея да приберете облеклото си за следващия ден на топло и сухо, така че да е готово за обличане на сутринта. Но то ще прегради пътят на топлината между вас и чувала и ще останете на студено. А също така, ако ви е тясно в чувала и пълнежът е притиснат, ефектът на джобовете няма да работи.

3.    Не се завивайте през глава

Съвсем естествено е, когато ви стане прекалено студено да се завиете през глава. Може би мислите, че по този начин ще дишате топъл въздух и с това ще си спестите излишното охлаждане на тялото? Ако е така, по-добре си сложете шал или маска, но недейте да дишате в чувала. Отделената влага от дишането кондензира и ще намокри чувала ви, а това ще доведе до изстиване на цялото ви тяло. Със сигурност ви се е случвало, когато се събудите сутрин, да видите капчици по вътрешността на палатката – именно това е отделената влага от дишането ви, наречена кондензация. Не я искате в чувала, нали?

4.    Не прекалявайте с течностите преди сън, а ако ви се доходи до тоалетна, просто станете

Няма нищо по-лошо от това да се окаже, че ви се ходи до тоалетна тъкмо, когато сте легнали и сте се стоплили, а навън е ужасно студено. Затова планирайте добре количеството течности, които пиете преди лягане, най-вече бирата :) Когато спите на студено, ще ви се доходи доста по-бързо – така е устроен човешкият организъм. А ако се стискате, тялото ви ще отделя енергия да задържи пълен мехура ви, вместо да се средоточи върху това да ви топли. Затова, просто излезте навън и свършете работата. Ще ви е доста по-леко, комфортно и няма да изгубите прекалено много топлина, ако сте бързи.

5.    Важно е палатката и спалния чувал да са ви точни по размер

Онези от вас, които обичат преходите, оценяват всеки грам и се стремят към по-ниско тегло на екипировката. Други пък обичат да им е широко и удобно и държат на голяма, семейна палатка. Когато обаче стане дума за къмпингуване през зимата, подходът трябва да е съвсем различен: палатката трябва да е толкова голяма, че да затоплите въздуха вътре с дишането си и телесната си топлина, т.е. колкото по-малка, толкова по-добре. Ако е малка обаче, това не значи, че непременно ще е лека – зимните палатки обикновено са с по-тежка материя, тъй като върху нея е нанесено систетично покритие за по-добра топлоизолация и водоустойчивост. При спалния чувал общо взето важи същото правило – колкото е по-малък и плътен към тялото ви, толкова по-лесно ще го напълните с топъл въздух, но ако е прекалено тесен и ви стяга, няма да ви е топло въобще – ще е същото като да спите по дрехи.

6.    Уормърите за ръце са от съществено значение

Добър трик е да сгреете вода и да я сложите в бутилка или просто да използвате уормъри за ръце, когато си легнете. Повече за това може да прочетете тук.

7.    Използвайте литиеви батерии

Литиевите батерии имат много по-добри показатели и се изтощават много по-бавно в студени условия спрямо алкалните или NiMh батериите. Другото им предимство е, че са по-леки. Това са перфекните батерии за зимно къмпингуване, а и са най-широко разпространените. 

8.    Не спете с всичките си дрехи

Когато лягате, естествено ще е по-добре да сте облечени малко повече, а не само по термо бельо. Например, може да сте с втори слой дреха в горната част на тялото. Но в никакъв случай не обличайте всичко налично, колкото и да ви е студено. Това е старо войнишко правило – ако войникът легне с цялата си униформа, сутринта на излизане от палатката няма да има какво друго да облече и ще замръзне. А ако сте спали само с част от дрехите си, сутринта ще има какво допълнително да облечете, за да се предпазите от студа навън. Втората причина – вижте отново т. 2. Ако сте се навлекли с прекалено много дрехи в чувала, които спират отделянето на топлина, всъщност може и да ви е по-студено. Спете разумно облечени.

9.    Пазете топлината на крайниците

Ръцете и стъпалата са най-отдалечените части на тялото от сърцето и съответно кръвта стига до тях най-охладена, поради което те изстиват първи. Затова е важно да ги предпазваме допълнително чрез обличане дори и по време на сън. Пригответе резервни чифтове ръкавици и чорапи, за да ги смените в случай на намокряне. Винаги лягайте с нов чифт, за да сте сигурни, че са абсолютно сухи. Изключително важно е да топлите и главата си. Проучвания показват, че през нея се губят 50% от топлината на тялото. Затова подгответе чиста и суха шапка за сън, особено ако сте от хората, склонни да пъхат главата в чувала, когато им е студено (виж т.3).

10.    Обърнете замръзващите неща наобратно

Ако навън температурите са под 0 С градуса, обърнете замръзващите вещи наобратно – бутилката с газ, бутилката с вода и т.н. Ледът се образува отгоре надолу, следователно ако гърлото е от долната страна, течността няма да е замръзнала на изхода. Естествено, ако имате възможност, приберете замръзващите течности на по-топло място.

Приятно зимно къмпингуване!

Camping.bg

Снимка: Snow Camping at Crater Lake National Park

Свързани статии:

10 трика за топла нощ на къмпинг 
10 правила за оцеляване на къмпинг през зимата 
Видове постелки за спане на къмпинг 
Как да изберем спален чувал?
Грижи за спалния чувал 
На къмпинг през есента
Как да разберем водоустойчива ли е палатката преди да я купим?
 

препоръчани новини

препоръчани новини

Къмпинг и караванинг експо 2021 ще се проведе от 14 до 16 май в София

Най-голямото и важно събитие в къмпинг, караванинг и аутдор сектора през тази година ще се проведе в рамките на...

препоръчани новини

За първи път в България: Megamobil!

Словенската марка кемпери Megamobil идва за първи път и у нас в България със съдействието на Megamobil Bulgaria!...