Туризмът в България стартира на 1 юли?

28.04.2020
Туризмът в България стартира на 1 юли?

Днес на брифинг в Министерски съвет министърът на туризма Николина Ангелкова представи мерките за разхлабване на рестрикциите и отварянето на туристическия бранш за клиенти. От думите й стана ясно, че засега тези мерки все още се обсъждат и не е ясно кога ще бъдат приети и кога ще влязат в сила. Разработени са различни сценарии, които са представени на Националния оперативен щаб и на Министерството на здравеопазването

"Единни правила в ЕС за поетапното отваряне на границите и за пътуванията вътре в общността. Протокол за спазване на единни здравни стандарти, които туристите да съблюдават. Това са част от темите, които предложихме на вчерашната неформална  видеоконференция на министрите на туризма от държавите членки на ЕС ", каза министър Ангелкова.

Ангелкова увери, че министерството активно работи по подготовката на летния сезон у нас, като се планира да стартира през юли, ако степента на разпространение на вируса позволява това. Фокусът този сезон ще е вътрешният туризъм, допълни тя и се обърна към всички сънародници: сега е моментът всички българи да помогнем на страната си, избирайки я за своята макар и късна лятна почивка!

"Стартирали сме дигитална кампания „Преоткрий България“ с послания да се върнем на местата у нас, които обичаме. Разработена е кризисна рекламна стратегия с акцент първо върху пътуванията в страната, след това към съседните държави", подчерта Николина Ангелкова.

Относно управлението на плажовете министърът заяви, че са отправени предложения, където е възможно, на плажовете да се поставят безплатни чадъри и шезлонги или те да са на символични цени. По думите й предстоят срещи с асоциацията на концесионерите, за да се вземе съвместно решение. "В помощ на туристите ще е също наше електронно приложение с информация за броя и разположението на плажните принадлежности", каза още Ангелкова.

За да се намали опасността от заразата, Министерството на туризма е разработило декларация за пътуване на туриста на собствен риск, подготвят се правила и препоръки за дейността на местата за настаняване в новата ситуация. Очакват се и единните европейски препоръки, но министерството е разработило вече свой вариант.

Миналата седмица няколко браншови организации в туризма поискаха оставката министър Ангелкова с мотив за неадекватни действия и липса на подкрепа на сектора в тежките условия, породени от коронавируса.

 

Веселин Вълев

 

препоръчани новини

Наградените в първи кръг от играта ни с печати в Къмпинг пътеводителя за 2021 г.

Наградените в първи кръг от играта ни с печати в Къмпинг пътеводителя за 2021 г.

Съберете 3 печата от 3 различни къмпинга от пътеводителя за 2021 г. и спечелете един от 5-те уикенда с кемпер,...

Публикуваха правилата за разполагане на палатки, кемпери или каравани извън...

Публикуваха правилата за разполагане на палатки, кемпери или каравани извън...

С огромно закъснение днес беше публикуван проектът на наредбата, която трябва да уреди въпроса с къмпингуването в...