Учредява се кемпер клуб „Сердика”

11.08.2015
Учредява се кемпер клуб „Сердика”

В началото на месец септември в с. Белчин баня ще се проведе сбирка, инициирана от членове на Българската асоциация за къмпинг и караванинг (БАКК) от района на гр. София. Поводът за сбирката е учредяването на първата регионална структура в рамките на Асоциацията – кемпер клуб „Сердика”.

Идеята за учредяване на кемпер клуб „Сердика” е да се създаде структура, чрез която да се насърчи по-интензивната комуникация между практикуващите къмпинг туризъм, да се организират срещи и различни мероприятия в Западна България, като с това се подкрепя дейността на Асоциацията. Клубът ще бъде отворен за всички настоящи и бъдещи членове на БАКК.

Какво е кемпер клуб?

Хората, членуващи в кемпер и караванинг клубове, наречени кемперисти и караванери, са обединени около идеята за пътуване и почивка близо до природата в собствена мобилна къща на колела – кемпер или каравана. Те организират пътуванията си най-често самостоятелно, в малки или по-големи групи. Този тип хора избягват масовите курорти и се отдават на почивка в къмпинги, които често по качество на настаняването и допълнителните услуги не отстъпват дори на петзвездните хотели.  Всъщност, не е задължително да притежаваш мобилна къща, за да членуваш в кемпер клуб, но е важно да споделяш ценностите му – да обичаш да пътуваш независимо и природосъобразно.

Къмпинг Биела Увала, Истрия, Хърватия

Птичи поглед над четиризвездния къмпинг Биела Увала, Истрия, Хърватия. Къмпингът разполага с пристанище, басейни, тенис кортове и други разнообразни услуги в удобство на почиващите.

Колко са кемперистите в България?

Хората, които са обединени в Българската асоциация за къмпинг и караванинг са около 100 души, а кемперистите и караванерите, които активно пътуват в България и извън пределите ѝ с кемпери са около 1500, макар и до момента да не е извършвано официално преброяване. Броят на притежателите на кемпери у нас ежегодно расте, а от Асоциацията се надяват скоро България да настигне държавите от Централна и Западна Европа, в които къмпинг туризмът представлява 23% от нощувките с цел почивка (по данни на EFCO&HPA). За целта обаче е важно държавата ни да създаде необходимата инфраструктура в това отношение – добри пътища, отбивки за поддръжка на кемперите и караваните (кемпер стопове), пътни знаци и не на последно място – да даде условия за изграждане на къмпинги, разполагащи със съответната материална база.

За Асоциацията

Българската асоциация за къмпинг и караванинг е създадена през 2011 г. по модел на Международната федерация за къмпинг и караванинг (FICC) и членуващите в нея национални асоциации от други държави. Основните цели на тези структури са да обединят интересуващите се от караванинг и с това да популяризират и утвърждават къмпинг туризма като природосъобразен, алтернативен начин на почивка.

В България БАКК организира национални и регионални срещи, регулярни и спонтанни мероприятия, културни и познавателни екскурзии, и вело и пешеходни турове, с които  популяризира къмпингуването като качествен и природосъобразен начин на живот. Асоциацията също така представлява интересите на практикуващите къмпинг туризъм пред държавата и органите на местните власти. У нас това е единствената организация, от която любителите на къмпинг туризма могат да се снабдят с международната къмпинг карта CCI, която дава право на отстъпки в 2653 къмпинга от 37 държави по света. В картата е включена и застраховка „Гражданска отговорност” за  до 11 души от екипажа на къмпингуващите.

Учредителното събрание на кемпер клуб „Сердика” е отворено за всички интересуващи се от къмпинг туризъм, които са готови да споделят ценностите и Етичния кодекс на БАКК. То ще се проведе в периода 4-6 септември в с. Белчин баня при басейна. За повече информация може да следите форума на БАКК и фейсбук страницата на събитието.

 

препоръчани новини

Георги Дадов - управител на къмпинг Къпиновски манастир: Къмпингите продават...

Георги Дадов - управител на къмпинг Къпиновски манастир: Къмпингите продават...

Къмпинг Къпиновски манастир вече години наред печели доверието на мнозина любители на къмпинг туризма и привлича...

Ултрамодерен глемпинг с къмпинг и СПА зона в Пловдив вече приема гости

Ултрамодерен глемпинг с къмпинг и СПА зона в Пловдив вече приема гости

Високотехнологичен комплекс със зона за кемпери, каравани и палатки, тематични глемпинг къщички, мотел и СПА...