Цени на горивата в Европа и как да спестим при пътуване

Може би най-важният въпрос за тези от нас избрали колата като основно превозно средство по време на пътуване, е именно колко средства сме готови да отделим за гориво. Европейската комисия предоставя данни, според които цените на горивата в източната и югоизточната част на Европа са по-ниски от тези в западната и северната, съобщава германската ADAC. Така например, в сравнение с Германия, бензинът в Полша е с около 36 цента по-евтин, а дизелът е с 33 цента по-евтин в Чехия. В страни като Унгария и Словакия дизелът и бензинът също са на по-добри цени от германските. 
 

Въпреки че като цяло цените на горивата на юг са по-ниски, е важно да се отбележи, че това не важи за Италия, където бензинът е с 5 цента по-скъп от този в Германия, а дизелът с 3 цента по-скъп. В Австрия обаче се вижда разлика в цените от по 22 цента за бензин и 11 цента за дизел в сравнение с Германия.

За дестинации като Франция и Холандия се препоръчва пътуване с колкото се може по-пълен резервоар, тъй като ако във Франция цените са с 4 или 2 цента по-скъпи от тези в Германия, в Холандия ще се наложи да платите суми с 20 цента повече за гориво и с 2 цента повече за дизел.

* Посочените цени са актуални към 03.08.2023 г.

 

Виктория Александрова
Camping.bg

Източник: ADAC
Снимка: Веселин Вълев / Camping.bg

 

Следвайте  Camping.bg  в: