Японците се спасяват от коронавируса на къмпинг

Докато коронавирусът се разпространява из Япония, училища се затварят, а плановете на хората се провалят, някои японци търсят спасение сред природата, предаде Nikkei.

Къмпингите около градовете Осака и Кобе отчитат рязък ръст на резервациите. Така например къмпинг Snow Peak Minoo в планините на север от района е приел двойно повече гости през февруари, в сравнение с година по-рано и тенденцията се запазва и за март.

"Концертът, за който имах билет беше отменен, затова реших да отида на къмпинг", казва 36-годишния Рюсуке Като от Осака. "Исках да избягам от тълпите. Тук има достатъчна дистанция между хората и мисля, че е безопасно."

Къмпингът също е приложил предпазни мерки срещу инфекцията. Баните са затворени, а рецепцията регулярно се дезинфекцира. "Почти не сме имали случаи на анулиране на резервации заради коронавируса", каза управителя на Snow Peak Minoo.

Семейство с дете ученик от Кобе са запазили своето място в къмпинга веднага щом са научили, че училищата затварят. "Мислехме, че би било стресиращо синът ни да стои вкъщи по цял ден", казва майката.

За други природата е и офис. Таку Китаура, който работи в IT индустрията носи лаптопа със себе си в къмпинга. "Докато имам връзка с интернет няма проблем", заявява той и добавя, че промяната на темпото му помага да бъде по-продуктивен в работата. Таку дори участва в телеконференция от палатката си.

Оживлението на открито в района на Осака-Кобе рязко се откроява в сравнение с проблемите, които имат местните хотелиери. Туристическият комплекс Kyukamura Minami-Awaji е ярък пример за този контраст. Мястото се намира на полуостров южно от Кобе и разполага едновременно с хотелска част и къмпинг. Резервациите за стаите са намалели с 40% за март, докато къмпингът е почти напълно резервиран.

От Авто къмпинг федерацията на Япония заявяват, че нямат данни за повишени откази на резервации за нито един от своите членове - над 300 къмпинга в страната. Организацията е изпратила инструкции на къмпингите за прилагане на предпазни мерки срещу вируса, сред които и дезинфекция. 

Всички събития на закрито са забранени, включително и местата за музика на живо, след като бяха регистрирани случаи на заразени хора присъствали на концерти в Осака. "Природата предлага естествена защита срещу заразяване заради циркулацията на въздуха", казва Казунори Томоно - професор вирусолог от Университетската болница в Осака. "Въпреки това е важно да се спазват препоръчваните от властите превантивни мерки за защита", допълва той.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник: asia.nikkei.com
Снимки: Кенто Хирашима и Юкинори Окамура