Японците се спасяват от коронавируса на къмпинг

16.03.2020
Японците се спасяват от коронавируса на къмпинг

Докато коронавирусът се разпространява из Япония, училища се затварят, а плановете на хората се провалят, някои японци търсят спасение сред природата, предаде Nikkei.

Къмпингите около градовете Осака и Кобе отчитат рязък ръст на резервациите. Така например къмпинг Snow Peak Minoo в планините на север от района е приел двойно повече гости през февруари, в сравнение с година по-рано и тенденцията се запазва и за март.

"Концертът, за който имах билет беше отменен, затова реших да отида на къмпинг", казва 36-годишния Рюсуке Като от Осака. "Исках да избягам от тълпите. Тук има достатъчна дистанция между хората и мисля, че е безопасно."

Къмпингът също е приложил предпазни мерки срещу инфекцията. Баните са затворени, а рецепцията регулярно се дезинфекцира. "Почти не сме имали случаи на анулиране на резервации заради коронавируса", каза управителя на Snow Peak Minoo.

Семейство с дете ученик от Кобе са запазили своето място в къмпинга веднага щом са научили, че училищата затварят. "Мислехме, че би било стресиращо синът ни да стои вкъщи по цял ден", казва майката.

За други природата е и офис. Таку Китаура, който работи в IT индустрията носи лаптопа със себе си в къмпинга. "Докато имам връзка с интернет няма проблем", заявява той и добавя, че промяната на темпото му помага да бъде по-продуктивен в работата. Таку дори участва в телеконференция от палатката си.

Оживлението на открито в района на Осака-Кобе рязко се откроява в сравнение с проблемите, които имат местните хотелиери. Туристическият комплекс Kyukamura Minami-Awaji е ярък пример за този контраст. Мястото се намира на полуостров южно от Кобе и разполага едновременно с хотелска част и къмпинг. Резервациите за стаите са намалели с 40% за март, докато къмпингът е почти напълно резервиран.

От Авто къмпинг федерацията на Япония заявяват, че нямат данни за повишени откази на резервации за нито един от своите членове - над 300 къмпинга в страната. Организацията е изпратила инструкции на къмпингите за прилагане на предпазни мерки срещу вируса, сред които и дезинфекция. 

Всички събития на закрито са забранени, включително и местата за музика на живо, след като бяха регистрирани случаи на заразени хора присъствали на концерти в Осака. "Природата предлага естествена защита срещу заразяване заради циркулацията на въздуха", казва Казунори Томоно - професор вирусолог от Университетската болница в Осака. "Въпреки това е важно да се спазват препоръчваните от властите превантивни мерки за защита", допълва той.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник: asia.nikkei.com
Снимки: Кенто Хирашима и Юкинори Окамура

 

препоръчани новини

Антон Кьосев, собственик на Глемпинг Алианс: Направихме първия модерен...

Антон Кьосев, собственик на Глемпинг Алианс: Направихме първия модерен...

За българите къмпингуването традиционно е свързано с природата – на планина или на морския бряг. Глемпинг...

Търсим парцел за проектиране на нов къмпинг

Търсим парцел за проектиране на нов къмпинг

Третото издание на конкурса за студентски проекти за изграждане на къмпинг стартира с избор на терен. Помните...