Кемперванът Sunlight Cliff 4x4 Adventure Van

12.09.2019
Кемперванът Sunlight Cliff 4x4 Adventure Van

През април настоящата година на сцената на автомобилите за свободно време и приключения се появява адвенчър кемперванът Sunlight Cliff 4х4. Нищо изненадващо – този пазар през последните години изживява същински бум и това е поредният нов модел. За разлика обаче от досегашните версии, Sunlight Cliff 4x4 изглежда ново, невиждано чудо.  

Ще се запитате какво пък толкова му е уникалното. Преди също е имало високопроходими кемпери, създадени за екстремни условия - с огромни гуми, просвет от поне 70 см, шнорхел - машини, които изглеждат като военна разработка, но гълтащи тон гориво. Cliff 4x4 е доста по-различен. Той е произведен с мисъл само и единствено за маниаците по живота на открито и екстремните спортове. Създаден е за професионални атлети, които търсят къстъмизирани решения за транспортиране на спортна екипировка и висока проходимост, за да стигат до най-недостъпните стартове за екстремни спортове.

Cliff 4x4 е базиран на Фиат Дукато и обещава висока проходимост, екстремност, скорост и динамика, каквито сме наблюдавали във видеата за екстремни ски и маунтийн байк. Камуфлажната му сива визия отдалече говори за обичайното място, където ще се движи - кал, прах, вода, недостъпни пътища. Сред дивата природа. И когато пустощта се превърне в базовия лагер за през нощта, четирите бойни фара над шофьорската кабина ще разкъсват тъмнината.

Дълбоки, горещи пясъци, снежни преспи, безкрайни черни пътища, реки – Cliff 4х4 демонстрира готовност до премине през всичко, за да ви отведе на най-високите върхове, да достигнете до най-дълбоките ждрела, да се спуснете по най-стръмните склонове, а накрая на деня, просто да се излегнете на хамака на покрива му.

Да, очите ви не лъжат. Този кемперван има хамак, инсталиран на самия покрив. Качването става по монтирани по стените и задните врати катерачни хватки.

Тази машина определено не е за мързеливци. От самото начало ще предизвика атлетичността на ползвателите ѝ. Въпреки това създателите са помислили за сигурността - покривът е направен с антихлъзгащо GRP покритие. А как пътува с хамак на покрива? - Спокойно! Поставен е на телескопични тръби, които се прибират, когато тръгнете на път.

Друга интересна част от оборудването на покрива е лебедка, специално създадена за любителите на уейк борд и водни ски. Какъв по-голям кеф от това да си имаш собствен влек?!

В купето са поставени множество куки и закачалки за съхранение на катерачно оборудване – каски, въжета, примки, седалки, торбички за магнезий и т.н. 

Специално внимание е отделено на ски и сноуборд оборудването, което се поставя на релси на тавана. Те се явяват вътрешното продължение на телескопичните рейки на хамака. 

Каране на колело или екстремно байк изживяване – Cliff предлага портативна байк рампа, която лесно се товари и разтоварва в задната му част. От вътрешната страна на задната врата е вграден стенд, на който може да поставите байка, за да смените веригата му, да настроите скоростите или да смените спирачките. 

Едва ли е нужно да се споменава, че не липсват и добре познатите удобства, характерни за кемпер автомобилите - котлони, хладилник, мивка, тоалетна, баня, шкаф за съдове и прибори за готвене и хранене.

Банята е измислена изключително хитро. Цялата ѝ "структура" е поставена на релси в задната част на кемпервана, така че да може да я изкарате навън и да вземете душ под звездите. Неее, приятелите ви няма да ви гледат, защото душкабината има плътни завеси, закопчани здраво една за друга с ципове, така че да не ги духа вятърът и да не се разместват от водата. Същите тези завеси служат и за параван на тоалетната, който също се намира отзад. После ги навивате на телескопична рейка и ги прибирате обратно вътре.   

Чували ли сте за кемпер с два хладилника? Не? Ето, Cliff 4х4 е именно такъв. А още по-хубавата новина е, че те са достижими и отвътре, и отвън. Отивате да карате сърф и питиетата ви ще са под ръка на плажа, доволно охладени през целия ден.

Може би до тук се чудите къде остава място за спане? Не, не в хамака. Непосредствено зад шофьорската седалка е поставено продълговато канапе и маса за хранене. Премествате масата и превръщате канапето в удобно легло с размери 180 х 145 см. Има и две допълнителни, надуваеми легла, които се прибират перфектно в стените на кемпервана. 

Едно единствено нещо остава, за да стане цялата тази композиция част от свободното време на десетки ентусиасти от цял свят и това е пускането в продажба.

За момента, моделът е концептуалеп прототип, който се използва само и единствено с рекламна цел от атлетите на Sunlight. Представянето му на Caravan Salon 2019 бе реалност, видяхме го, пипнахме го и много се надяваме, че някой ден ще стане достижим и за други любители на екстремния живот.

Калин Кирилов
Camping.bg

Заглавна снимка: https://www.sunlight.de
Снимки: Camping.bg

препоръчани новини

Антон Кьосев, собственик на Глемпинг Алианс: Направихме първия модерен...

Антон Кьосев, собственик на Глемпинг Алианс: Направихме първия модерен...

За българите къмпингуването традиционно е свързано с природата – на планина или на морския бряг. Глемпинг...

Търсим парцел за проектиране на нов къмпинг

Търсим парцел за проектиране на нов къмпинг

Третото издание на конкурса за студентски проекти за изграждане на къмпинг стартира с избор на терен. Помните...