Румънската концептуална каравана Amos T500

20.04.2021
Румънската концептуална каравана Amos T500

Румънската SmarSoft Electronic планира старт на производство на иновативна многофункционална каравана в гр. Калафат - от другата страна на Дунав, срещу гр. Видин. 100% румънската каравана AMOS T500 е дело на компания произвеждаща LED системи.

Всичко започва преди около 5 години, когато собствениците на SmarSoft Electronic си купуват чисто нов кемпер Weinsberg. След покупката инсталират още много допълнителни електронни компоненти и оборудване. Тогава им идва идеята - да направят каравана с напълно различна структура и приложение от предлаганите на пазара, предназначена специално за медицински цели, мобилни офиси или шоуруми, за храна, а защо не и за почивка.

След няколко посещения на топ изложението в Европа Caravan Salon в Дюселдорф семейството решават, че на пазара има ниша за такъв тип каравани. Производството на прототипа отнема над 4 години и гълта около 85000 - 90000 евро. SmarSoft Electronic повече от 15 години произвежда LED електронни решения за различни области на дейност и разполага с база и опит, което много спомага за крайния резултат.

AMOS T500 е на две нива на 2/3 от площта й. Оборудвана е с акумулатор, инвертор, соларен панел, климатик, отопление, резервоар за вода и др.

Над двойния под има открито пространство от ок. 3,00 x 2,20 м, което може а се трансформира в множество конфигурации, тъй като там няма кабели, тръбопроводи или други устройства, които пречат на дизайна. Наред с много други, това е основното предимство на тази каравана.

В предната част на прототипа са поставени две двуетажни легла, тоалетна и мивка, отделен душ, както и много места за съхранение. Цялата тази област може да бъде реорганизирана в зависимост от приложението на караваната. Наблегнато е много на осветлението, където са използвани системите Osram и Bridgelux.

AMOS T500 има отлична изолация - стените са сандвич от фибростъкло с 30 мм XPS и армировка от екструдирано PVC. В стените и тавана не е използван дървен материал. Таванът е с дебелина 60 мм, осигурявайки много добра изолация, която значително подобрява консумацията на енергия, много полезна особено при къмпинг в райони без възможност за свързване към електричество.

Подът в откритото пространство е с дебелина 60 мм, което осигурява много добра изолация и също така повишена устойчивост на натоварвания. Например, там може без проблем да се монтира 150 кг зъболекарски стол.

Стените също са произведени от SmarSoft Electronic с помощта на механична преса. Ходовата част е ALKO Delta и върху нея е изградена алуминиева конструкция по собствена концепция. За производството на първата каравана от SmarSoft Electronic са построили специално хале за работа.

AMOS T500 в момента се намира във втора фаза от подготовката за серийно производство. Предстои изграждане на малка производствена база. Цените все още не са известни, като те ще зависят от модификацията на караваната и целите, за които е произведена.

Технически данни:

Дължина: 6,56 м
Ширина: 2,37 м
Дължина интериор: 4,74 м
Ширина интериор: 2,21 м
Височина: 3,02 м

Собствено тегло:
– 1200 кг (без оборудване)
– 1300–1400 кг (с пълно оборудване)

Максимално допустима маса: 1500–1800 кг (в зависимост от модификацията и оборудването).

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Информация и снимки: SmarSoft Electronic

 

препоръчани новини

Супер луксозен кемпер MORELO с гараж за автомобил на Camping & Caravaning...

Супер луксозен кемпер MORELO с гараж за автомобил на Camping & Caravaning...

Германската премиум лукс марка кемпери MORELO за втора поредна година ще бъдат представени...

Стартираме предварителните поръчки на Къмпинг пътеводителя на България за...

Стартираме предварителните поръчки на Къмпинг пътеводителя на България за...

Къмпинг пътеводителят на България за 2023 г. е в печатницата и предстои да излезе до дни. Изданието за тази година е...