Потопената църква "Св. Иван Рилски"

04.08.2019
Потопената църква "Св. Иван Рилски"

Църквата „Св. Иван Рилски“ е построена през 1895 година в село Запалня, на мястото на стар християнски храм от V - VІ век. През 1965 г., при изграждането на язовир Жребчево, въпреки протестите на местните хора, под вода остават три села - Жребчево, Запалня и Долно Паничарево.

Местните жители успяват да запазят части от църквата си, като пренасят олтара и камбаната в съседни населени места. И до днес камбаната спазва обещанието на миналите поколения и известява смъртта на починал жител от потопените села.

Днес църквата „Св. Иван Рилски“ е единствената останка от село ЗапалняПо необясним начин само тя е успяла да се запази въпреки водата и времето. Наблизо е поставена паметна плоча за потопеното село. Текстът й гласи: „Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 г.“

На 04.08.2019 г., за първи път от повече от 56 години е отслужена в църквата Божествена св. Литургия лично от старозагорският митрополит Киприан. Намерението на Негово Високопреосвещенство митрополита е това да се случва ежегодно на седмата неделя след Петдесетница.

Удобна изходна точка за посещение на потопената църква "Св. Иван Рилски" е къмпинг Емануил.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимка: Wikipedia (CC BY-SA 3.0)