Памучните дрехи убиват!

31.08.2016
Памучните дрехи убиват!

Чували ли сте израза „Памукът убива“? Или по-скоро сте получавали съвети като: „Купи си памучни дрехи, синтетиката запарва.“ И двете твърдения са вярни – запарват дрехите от некачествена синтетична материя, а памукът и други сродни нему тъкани могат да ви простудят и дори убият, ако ги носите при спорт и интензивни дейности на открито. Защо обаче това е така?

Топлоизолация

Обличаме дрехи върху тялото си, за да ни е по-топло. Материята задържа отделения топъл въздух от тялото ни близо до него и така го предпазва от изстиване. Всяка тъкан се състои от малки нишки, между които има въздушни джобове. Именно те се изпълват с топлина. Когато обаче се изпотим, вместо с топъл въздух, те се запълват с влага. Памучната тъкан попива тази влага. И ако температурата навън е по-ниска от телесната ви температура (което е в 99% от случаите), тъкънта се охлажда и ви кара да се чувствате студено. По този начин дрехата губи топлоизолационните си свойства. 

Изстудяването на тялото може да доведе до дезориентация, хипотермия и потенциално може да има фатален изход, ако не вземете своевременни мерки. Запомнете – хипотермията може да настъпи бързо, ако сте мокри, дори ако навън е топло и температурите са съвсем летни. 

Отвеждане на влагата

Също така, памукът не отвежда влагата далеч от тялото, когато то се изпоти. Материите, които имат свойството да отвеждат влагата от тялото, я изместват от по-мокрите части на дрехата към по-сухите. Това се нарича „капилярно свойство“. Например, ако си купите термобельо с доказано качество, то ще отведе влагата на тялото ви към по-горната дреха, с която сте облечени, а материята, която докосва кожата ви, ще остане суха. Именно поради тази причина се счита, че обличането на слоеве е една от най-добрите стратегии по време на преходи, зимни и летни спортове на открито, къмпинг. Всеки следващ слой отвежда потта към по-горния, позволявайки на дрехата да остане суха и да запази топлоизолационните си качества. 

Вълна

Вълната не отвежда влага от тялото както синтетичните материи и абсорбира вода около 36% от собственото си тегло. Но за разлика от памука, тя продължава да топли, когато е мокра, поради което се счита за добра материя при спортове и дейности на открито. 

Други форми на памук

Избягвайте да носите материи, които съдържат кадифе, деним, фланел и пачи пух. Те съдържат и памук. Смесите от памук и полиестер също не са добър вариант. Те също може да ви убият, но това ще се случи малко по-бавно.

Други материи, които да избягвате

Изкуствената коприна, вискоза, лиосел – всички са изработени от целулозни влакна. Те абсорбират вода дори по-бързо от памука и губят топлоизолационните си качества, когато са мокри. Също трябва да бъдете много внимателни с дрехите от бамбук. Той се рекламира като екологичен продукт, който има свойствата на вълната. Много от бамбуковите тъкани обаче са изработени от вид изкуствена коприна и имат всички нейни недостатъци. Естествената коприна също е много попиваща и губи изолационните си свойства, когато се намокри.

Нашият съвет е винаги да избирате доказани марки термобельо за преходи, активни спортове и дейности, включително и за къмпинг. Никога не спете с памучно бельо нощем на палатка и винаги се преобличайте преди лягане, за да гарантирате, че дрехите ви са сухи преди сън. По този начин ще минимизирате риска да ви стане студено през нощта.

Camping.bg

 

препоръчани новини

препоръчани новини

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див е едно необичайно място на родното Черноморие. Както подсказва името му, той е на легендарния див...

препоръчани новини

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Camping.bg ви кани на първия по рода си в България практически семинар "Конверсия на ван в кемпер"!...