Новостите в караванинга от Caravan Salon 2021: Knaus E.POWER DRIVE

09.09.2021
Новостите в караванинга от Caravan Salon 2021: Knaus E.POWER DRIVE

60-тото юбилейно издание на Caravan Salon привлече 653 изложители от 31 държави и 185 000 посетители.

Изложението в Дюселдорф е най-голямото събитие за караванинг в света. На него се представят повечето нови модели и тенденциите в бранша. В поредица от статии ще ви представим някои от тях.
 

Първият електрически кемпер от Knaus Tabbert: E.POWER DRIVE

Първият изцяло електрически кемпер на Knaus е на базата на модела Van Ti 650 MEG Vansation. Разработен е в сътрудничество с HWA AG - лидер в областта на автомобилния спорт и инженеринг и опитен, международно признат разработчик на нови технологии.

Визуално E.POWER DRIVE прилича на обикновен полуинтегриран кемпер, но разликите веднага се забелязват в пилотската кабина. Там няма скоростен лост, а само бутони: P (паркиране), R (заден ход), N (неутрално), D (задвижване), както и още 2 други - за подгряване на тяговия акумулатор и за изключване на системата за рекуперация - зареждане при спиране и движение без тяга.

Електродвигателят работи с мощност до 180 kW и позволява на този напълно оборудван четириместен кемпер да се движи със скорост над 110 км/ч. Литиево-йонните батерии на Knaus E.POWER DRIVE се презареждат в рамките на около 3 часа на обществена зарядна станция. Т.нар. удължител на обхвата или Range Extender намалява времето за зареждане до приблизително 35 минути.

Обхватът на E.POWER DRIVE при чисто електрическа работа е 90 км. При намален заряд на батерията Range Extender се стартира автоматично като зарежда както тяговата батерия, така и доставя електричество директно към електромотора. Инсталираният DC/AC преобразувател осигурява в жилищното пространство 230 V.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник: Knaus Tabbert

 

препоръчани новини

Антон Кьосев, собственик на Глемпинг Алианс: Направихме първия модерен...

Антон Кьосев, собственик на Глемпинг Алианс: Направихме първия модерен...

За българите къмпингуването традиционно е свързано с природата – на планина или на морския бряг. Глемпинг...

Търсим парцел за проектиране на нов къмпинг

Търсим парцел за проектиране на нов къмпинг

Третото издание на конкурса за студентски проекти за изграждане на къмпинг стартира с избор на терен. Помните...