Маджарово

28.11.2015
Маджарово

Който някога е посетил района на Маджарово и въобще Източни Родопи отново иска да се върне. Има някаква магия по тези места. И така е още от тракийско време, а може би и от преди това.

Уникална природа, дива флора и фауна, топли хора и живот на бавни обороти и без грам напрежение. Тези неща ще видите в Маджарово - може би най-емблематичното и посещавано място на Източните Родопи. Като казвам посещавано, не си представяйте, че има тълпи от туристи. Всъщност, ако сте късметлии може и да не срещнете нито един турист. Това е място за ценители. Ценители на дивото, на истинското, на бягството от цивилизацията. Защото хем си в общински център (да, въпреки своите под 400 жители гр. Маджарово е община!), хем усещането е, че градският живот е невероятно далече от теб.

Някога жив миньорски град, Маджарово добива туристическа популярност едва след промените в България през 1989 г. заради красивата си природа, но най-вече заради лешоядите. В скалите над града се намира най-голямата колония белоглави лешояди, както и няколко двойки от световно застрашения египетски лешояд. Тези величествени птици не могат да се опишат, трябва да се видят.

Днес лешоядът е символ на Маджарово - той е на герба на града. На склона над р. Арда и малко преди града се намира Природозащитен център "Източни Родопи". Той се стопанисва от една от най-големите природозащитни организации в България "Българско дружество за защита на птиците" и е първият такъв в страната ни. В него има интерактивна обучителна зала, в която ще научите много интересни неща за природата на Източни Родопи и за лешоядите.

Най-красиво в Маджарово е пролетта. Тогава цъфтят дивите орхидеи и навсякъде е ярко зелено. Районът предлага много възможности за активна почивка - разходки, велопоходи, каяци по Арда, наблюдение на птици и т.н.

Снимки: Официален сайт на БДЗП

Веселин Вълев,
Camping.bg