Българин конструира прототип на teardrop каравана

14.09.2021
Българин конструира прототип на teardrop каравана

Конструирана в България каравана се разхождаше това лято по пътищата на страната ни. Тя е дело на 36-годишния асансьорен техник от София Венцислав Пейчев. Свързахме се с него, за да ни разкаже повече подробности за караваната.

Проектът на караваната се нарича "Ranilu-G". "Името произлиза от едно китно, трънско селце на име Рани Луг, сгушено в полите на Руй планина. От там са бащините ми корени и трънския майсторски ген, без които никога нямаше да мога да сбъдвам мечтите и проектите си.", споделя Венцислав.

"След няколко години на планиране накрая се реших и се захванах на работа. Още от самото начало исках да е този тип "teardrop trailer", не само заради приятните форми, но и факта, че е доста мобилна, дори и за автомобили с по-малки двигатели. С чифт джипови гуми и джанти се превръща много лесно и в офроуд каравана.", допълва той.

Външните размери на Ranilu-G, без теглича са:

  • 2,54 м дължина
  • 1,40 м ширина
  • 1,74 м височина от земята

Караваната разполага с малка кухня, оборудвана с мивка, водосъдържател 20 литра, с възможност за добавяне на още 20 л, електрическа водна помпа, хладилник 17L /50W - амонячен, 12V LED осветление на капака на кухнята, акумулатор 80Ah с опция за монтаж на соларен панел. Има вградено зарядно за акумулатор + инвертор 12/220V с мощност 300W и автоматично превключване на веригите 220V/12V в момента, в който се подаде външно захранване или същото бъде изключено.

Спалното помещение разполага с матрак 134/190 см от мемори пяна, три броя шкафчета и рафт за дребни вещи, контакти 3 бр. на 220V и 2 бр. USB. Разполага с малко багажно отделение прикрепено към конструкцията откъм теглича, в което освен акумулатора се събира и 20 м захранващ кабел, малка тента и доста други аксесоари и инструменти в помощ на къмпингуването. Двете врати към спалното правят помещението на караваната достъпно от двете й страни. Прозорците са стъклени и отваряеми, като разполага и с люк 40/40 см на покрива. Осветлението в спалното е 12V LED с димираща опция и два броя елегантни аплика с дървена декорация на 220V.

Конструкцията е изпълнена върху чисто ново ремарке като проекта е смятан за него. В типичен американски стил с дървена конструкция от греди и шперплат 5 см, изолация и стоманена конструкция за основа, за да може да бъде разтоварвана от ремаркето и то да се ползва и по другото му предназначение. Така, този първи прототип на Ranilu-G е всъщност мулти функционален.

Снимки от производството на караваната Ranilu-G може да разгледате в специално създадената за нея Фейсбук група Teardrop Campers BG: https://www.facebook.com/groups/599314200779183/

Очакваме Венцислав да покаже караваната си на изложението Camping & Caravaning Expo пролетта в София и му пожелаваме скоро да влезе в серийно производство.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: Венцислав Пейчев

 

препоръчани новини

Новата California 7 Concept - световна премиера (видео)

Новата California 7 Concept - световна премиера (видео)

Volkswagen Лекотоварни автомобили представя световната премиера на своя концептуален модел California CONCEPT...

Camping.bg отговаря на кмета на Царево

Camping.bg отговаря на кмета на Царево

В интервю за Радио "Фокус" от 11.08.2023 г. по темата за караваните на къмпинг "Якото място"...