Българин конструира прототип на teardrop каравана

14.09.2021
Българин конструира прототип на teardrop каравана

Конструирана в България каравана се разхождаше това лято по пътищата на страната ни. Тя е дело на 36-годишния асансьорен техник от София Венцислав Пейчев. Свързахме се с него, за да ни разкаже повече подробности за караваната.

Проектът на караваната се нарича "Ranilu-G". "Името произлиза от едно китно, трънско селце на име Рани Луг, сгушено в полите на Руй планина. От там са бащините ми корени и трънския майсторски ген, без които никога нямаше да мога да сбъдвам мечтите и проектите си.", споделя Венцислав.

"След няколко години на планиране накрая се реших и се захванах на работа. Още от самото начало исках да е този тип "teardrop trailer", не само заради приятните форми, но и факта, че е доста мобилна, дори и за автомобили с по-малки двигатели. С чифт джипови гуми и джанти се превръща много лесно и в офроуд каравана.", допълва той.

Външните размери на Ranilu-G, без теглича са:

  • 2,54 м дължина
  • 1,40 м ширина
  • 1,74 м височина от земята

Караваната разполага с малка кухня, оборудвана с мивка, водосъдържател 20 литра, с възможност за добавяне на още 20 л, електрическа водна помпа, хладилник 17L /50W - амонячен, 12V LED осветление на капака на кухнята, акумулатор 80Ah с опция за монтаж на соларен панел. Има вградено зарядно за акумулатор + инвертор 12/220V с мощност 300W и автоматично превключване на веригите 220V/12V в момента, в който се подаде външно захранване или същото бъде изключено.

Спалното помещение разполага с матрак 134/190 см от мемори пяна, три броя шкафчета и рафт за дребни вещи, контакти 3 бр. на 220V и 2 бр. USB. Разполага с малко багажно отделение прикрепено към конструкцията откъм теглича, в което освен акумулатора се събира и 20 м захранващ кабел, малка тента и доста други аксесоари и инструменти в помощ на къмпингуването. Двете врати към спалното правят помещението на караваната достъпно от двете й страни. Прозорците са стъклени и отваряеми, като разполага и с люк 40/40 см на покрива. Осветлението в спалното е 12V LED с димираща опция и два броя елегантни аплика с дървена декорация на 220V.

Конструкцията е изпълнена върху чисто ново ремарке като проекта е смятан за него. В типичен американски стил с дървена конструкция от греди и шперплат 5 см, изолация и стоманена конструкция за основа, за да може да бъде разтоварвана от ремаркето и то да се ползва и по другото му предназначение. Така, този първи прототип на Ranilu-G е всъщност мулти функционален.

Снимки от производството на караваната Ranilu-G може да разгледате в специално създадената за нея Фейсбук група Teardrop Campers BG: https://www.facebook.com/groups/599314200779183/

Очакваме Венцислав да покаже караваната си на изложението Camping & Caravaning Expo пролетта в София и му пожелаваме скоро да влезе в серийно производство.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: Венцислав Пейчев

 

препоръчани новини

Антон Кьосев, собственик на Глемпинг Алианс: Направихме първия модерен...

Антон Кьосев, собственик на Глемпинг Алианс: Направихме първия модерен...

За българите къмпингуването традиционно е свързано с природата – на планина или на морския бряг. Глемпинг...

Търсим парцел за проектиране на нов къмпинг

Търсим парцел за проектиране на нов къмпинг

Третото издание на конкурса за студентски проекти за изграждане на къмпинг стартира с избор на терен. Помните...