Къмпинги по северното Черноморие 2018

14.08.2018
Къмпинги по северното Черноморие 2018

На север от нос Емине има два типа къмпинги – нови, изградени в последните 10 години на локации, на които дотогава не е имало къмпинг. Те предлагат съвременни условия за настаняване, съобразени с практиката в Централна и Западна Европа – колонки за ток и вода до всяко място, шахти за обслужване на отпадни води от кемпери и каравани, перални машини, туристическа кухня с хладилник, печка, барбекю и т.н. Такива са например къмпингите Лагуна, Шкорпиловци и Зора.

Вторият тип къмпинги са старите – тези, които съществуват от периода на Социализма и които тогава са предлагали настаняване предимно на бунгала, а днес са превърнали огромните си дворове в зони за палатки и каравани. Този втори тип можем условно да разделим на два подтипа – такива, които се стопанисват добре и се стремят да се развиват в крак с тенденциите в къмпинг туризма, и такива, които са в окаяно състояние и без никакви видими подобрения в течение на много години. Причината за последното много често не е в нихилизма на стопаните. Те самите, колкото и да имат желание да подобрят материалната база, често са с вързани ръце заради спорната собственост на земята, на бунгалата, на санитарните възли и въобще на всички постройки, невъзможността за получат ново право на строеж, ако съборят старите сгради, за да ги обновят и т.н. проблеми, възникнали след приватизацията и реституцията в началото на Демокрацията. На някои места съществуват и законодателни ограничения за инвестиции заради предназначението на земята, наследено от онова време. И докато статутът на тези къмпинги не бъде изяснен, инвестиции и подобрения няма как да бъдат правени.

За това какво е състоянието на къмпингите по морето през 2018 г. ще ви разкажем в настоящия и следващ материал. Представител на Camping.bg в средата на юли 2018 г. бе Цветомира Цоцова, която посети над 30 къмпинга на Черноморието. Споделя лични впечатления от видяното по морето. Обиколката ѝ е част от проект за проучване и актуализиране на информацията за онлайн каталога на сайта Camping.bg и последващото издаване на книжен пътеводител през 2019 г.

Къмпинг Космос
Дуранкулак, 43.699029, 28.564896

Пътувайки към къмпинг Космос, разбрах откъде идва името му – толкова е отдалечен от всеки друг край на България, че имах усещането че стигам до край света, в космоса. За съжаление отдалечеността му е и в пряк, и в преносен смисъл. Той е от втория подтип къмпинги, в които материалната база овехтява с всеки следващ сезон и става все по-неподдържана. При последното ми посещение преди 4 години бях с позитивни впечатления – поддържани, окосени, сепарирани къмпинг площи, нов и чист санитарен възел, единствено бунгалата бяха в лошо състояние. Сега, в средата на юли 2018 ситуацията бе напълно противоположна - всичко изглежда вехто, неокосени площи, неподдържани зони за миене на съдове и бани. Новото е бегло обновяване на бунгалата с по-приемливи легла и гардероби. Показателен за отдалечеността на този къмпинг от съвремието ни е и фактът, че не разполага с уеб страница и е-мейл, приема резервации само по телефон. Природните дадености на мястото са прекрасни, но за съжаление управлението е лошо. То е по-скоро в резултат от безхаберие на домакина му, а не толкова заради формални пречки със собствеността или законодателството за обновяване на базата.

 

Къмпинг Крапец
с. Крапец, 43.639795, 28.571111

Старият къмпинг Крапец, който в продължение на години тънеше в забрава и разруха, вече е приветливо място, посрещащо къмпингуващи от цял свят. Впечатляващи са усилията на новите му стопани постепенно да го приведат в модерен къмпинг. Къмпинг местата са добре поддържани (окосени, заравнени, сенчести) и електрифицирани. Поставени са нови санитарни възли от контейнерен тип, в които се поддържа добра хигиена, има сапун и тоалетна хартия. Бунгалата са реновирани и предлагат добри условия за настаняване. Има игрище за волейбол. В близост има заведение и оскъдно зареден магазин. Все още се носи полъха на печалното минало на къмпинг Крапец, но условията за почивка тук са повече от приемливи. Стопаните са мили и гостоприемни, стремят се да поддържат ред и да отговорят на всяко едно търсене на гостите си.

 

Общински къмпинг Езерец
с. Езерец, 43.595222, 28.568579

Преди 3 сезона на територията на община Шабла бяха обособени 4 бивачни зони за свободно къмпингуване срещу заплащане на символична такса към общината. Те бяха изградени от местната власт като опит да се ограничи дивото къмпингуване до определени териториални граници с цел по-лесно сметосъбиране и сметоизвозване. Бяха поставени химически тоалетни и контейнери за смет. За съжаление днес само зоната при Езерец работи според първоначалния замисъл. До нея стига черен, тръмбован път, подходящ за преминаване от автомобили, кемпери и каравани. Зоната е разположена в борова гора по дължина на брега. В близост до нея има заведение с тоалетна. Няма електричество. Посещава се от къмпингуващи от цял свят заради спокойствието и свободата, които предлага. От главния път към Дуранкулак има указателна табела. Минава се през самото село Езерец и в края му, след читалището, се свива вдясно.

 

Общински къмпинг Тюленово
с. Тюленово, 43.488749, 28.583141

Зоната в Тюленово функционира на същия принцип като Езерец, но е далеч по-негостоприемна. Тя се намира на открито, на скалите на Тюленово, на самия бряг. Тук за съжаление тревата е висока и достъпът до контейнерите за смет и химическите тоалетни е почти невъзможен. Мястото е подходящо само за кратък престой с кемпер. От главния път има указателна табела към отбивката за бивака.

 

Къмпинг Свети Георги
м-т Иканталъка, Балчик, 43.407141, 28.24818

Курортен комплекс Свети Георги умело прилага практиките на адреатическите къмпинги, където първа линия на брега е отредена за палатки и каравани, а задната линия е заета с монолитни сгради от хотелски тип. И ако в миналото Св. Георги беше по-скоро затворен комплекс с хотел и огромен, пуст двор, в който евентуално можеше да се постави палатка, то той днес е класически къмпинг, в който почти е невъзможно да намериш място на първа линия в разгара на сезона. Амфитеатралното разположение на терена гарантира гледка към залива от всяка една част комплекса, а условията в него се подобряват с всеки следващ сезон. Басейн (25 м), ресторант (450 места), водни спортове, масаж са само част от услугите, които може да получите тук. Преди два сезона беше изграден и нов санитарен възел в страничната част на сградата на хотела, който да обслужва къмпингуващите в горната част на къмпинга.

 

Къмпинг Ботуша
м-т Иканталъка, Балчик, 43.405142, 28.244793

Ще ви издам една тайна – предстои да бъде открит чисто нов къмпинг на северното крайбрежие. Той се намира съвсем близо до Балчик и Каварна. Не е на първа линия на морето, но локацията му е отлична за хората, които търсят разнообразие от традиционните къмпинги. Обещаващи са приятната му вертикална планировка и чисто новата материална база. А когато дръвчетата пораснат още малко и започнат да правят достатъчно сянка, това място наистина ще се превърне в перлата на север.

 

Къмпинг Лагуна
Златни пясъци, Варна, 43.306694, 28.052906

Вилно селище Лагуна принадлежи към групата на новите къмпинги в България. Той е сред най-предпочитаните места за отсядане по северното крайбрежие от чуждестранни туристи „на колела“ – мотористи, велосипедисти, кемперисти и други заради добрите условия, които предлага за къмпингуване. Освен с къмпинг инфраструктура от модерен тип, комплексът разполага с ресторант, детски кът, снек бар, вили от средиземноморски тип и собствен плаж. Теренът е етажиран, което прави местата сепарирани едно от друго и силно уединени.

 

Екоклуб Варна
кв. Ракитника, Варна, 43.123811, 27.928899

Това не е място за всеки. Това е място само за ценителите на дивата, непокътната природа и нестандартния начин на почивка. Въпреки близостта си до Варна, Екоклуб притежава особен природен чар и един от най-чистите плажове в страната. Водата е лазурно синя и прозрачна до дълбини. Тайната се крие в откъснатостта на Екоклуб и желанието на стопаните му да го запазят в тайно място за бягство. Къмпингът разполага с палатки за наемане, но може да отседнете и със своя. Достъпът не е напълно подходящ за кемпери и каравани. Ако през това лято целта ви е да намерите себе си чрез съчетаване с природата, Екоклуб е вашето място.

 

Къмпинг Нептун
к-т Камчия, 43.040956, 27.883313

Къмпинг Нептун е от онези места на Черноморието, за които времето отдавна е спряло. Абсолютно непроменен от преди 89 г. от гледна точка на материална база и инфраструктура, но добре поддържан от гледна точка на хигиена и парково оформление, Нептун от година на година приема все повече и повече гости с палатки, кемпери и каравани. Бунгалата предлагат прилични условия за настаняване за символичната цена от 10-тина лв./човек за нощувка. Това е място за непретенциозни хора, които не търсят особени удобства, а тишина, спокойствие и природа.

Къмпинг Рай
к-т Камчия, 43.0344, 27.8873

Къмпинг Рай предлага настаняване в бунгала, както и традиционно къмпинг настаняване. Двете са на различни локации - мястото за кемпери, каравани и палатки е на първа линия зад плажа, докато бунгалата са по-навътре в гората, по пътя. По време на посещението ни през лятото на 2017 г. къмпингът беше пълен с чуждестранни кемпери. Мястото предлага сянка и има красива гледка към морето.

 

Къмпинг Шкорпиловци
с. Шкорпиловци, 42.956567, 27.896104

Мечтаете ли си да отидете на чисто нов къмпинг, модерен, чист и уреден, тих и спокоен, малък и уютен, като онези извън България? Къмпинг Шкорпиловци беше окрит през юни 2018 г. и е точно такова място. Той е изграден от млади и нахъсани хора с малки деца, които са го направили като за себе си, така че нищо да не им липсва. Има дори специален санитарен възел за малчовци – с мини тоалетна и мини мивка. За този сезон остават още доста работи за довършване, но сме сигурни, че за 2019 г. те ще са готови и повярвайте, плановете са впечатляващи. Помислено е дори за спасението на майките, които най-накрая искат да си починат от хамалогията с готвенето, но все пак да нахранят децата със здравословна и подходяща храна. Няма да издавам повече от кухнята. 

 

Къмпинг Зора
гр.Обзор, 42.823598, 27.878840

Зора е от поколението нови къмпинги, създаден преди 10-тина години. Той се намира в центъра на гр. Обзор, но на тихо и уединено място, така че да се почувствате максимално близо до природата. Отдалечен е от плажа на 150-200 м. Разделен е условно на 2 части – вилна зона, разполагаща с бунгала и двуетажна вила и къмпинг зона. Част от местата в къмпинг зоната са сепарирани едно от друго с естествен плет и са сенчести. Всяко от тях е водоснабдено и електрозахранено. Отделно има и голяма поляна за кемпер групи. Зора е един от най-модерните и добре поддържани къмпинги в България. Той е задължителна спирка на чуждестранните авто-туристи, не само заради прекрасните условия, но и заради гостоприемния персонал. 

Къмпинг Чайка
Обзор, 42.788078, 27.886669

Къмпинг Чайка се стопанисва от Военно почивно дело към Министерство на отбраната. Намира се извън града, по пътя за Бургас. Той също е разделен на две зони – бунгала, които се ползват изцяло от служители на МО, и къмпинг зона за палатки и каравани, която е със свободен достъп за лица извън системата на Министерството. Санитарните възли са реновирани, към къмпинга функционира малко заведение. Отличителното е, че се намира в гъста гора – сянка, която няма да намерите никъде другаде в къмпингите по морето. Но този лукс си има цена – плажът е на 800 м. Малък и спокоен е, рядко посещаван от външни хора.

 

Къмпинг Иракли
плаж Иракли, 42.755217, 27.887802

Всяко място сред природата е красиво, но има места, от които просто не можеш да си тръгнеш. Задържат те. Действат като магнит. Такъв е къмпинг Иракли. Той е наследник на стария къмпинг, но е напълно реновиран. Стопанисва се от гостоприемно семейство, което се старае да направи всяка минута от престоя на гостите съвършена. През 2016 г. бяха обособени и  6 места за кемпери и каравани и около 30 места за палатки.  За 2018 г. са изградени две нови зони за миене на съдове. Има изключително добре зареден магазин за хранителни стоки. Повече за това вълшебно място под звездите може да прочетете в статията ни От личен опит: къмпинг Иракли.

Къмпинг туризмът по северното Черноморие е значително по-развит спрямо последното ми посещение на същите къмпинги през 2014 г. Капацитетът на повечето къмпинги е увеличен, а също така и заетостта им. Ако преди 4 години спокойно можеше да отидеш на къмпинг без резервация до средата на юли, сега вече едва ли ще е възможно да намериш място без предварителна заявка. Повечето къмпинги полагат усилия за развитие на материалната база, като в някои от тях инвестициите в подобренията са значителни. Тези наблюдения естествено само могат да ни радват и да ни дават надежда, че след още някой друг сезон ще сме напълно конкурентни с морските къмпинги на юг и на запад от България.

Информацията е актуална към 15 юли 2018 г.

Текст: Цветомира Цоцова
Camping.bg

препоръчани новини

Новата California 7 Concept - световна премиера (видео)

Новата California 7 Concept - световна премиера (видео)

Volkswagen Лекотоварни автомобили представя световната премиера на своя концептуален модел California CONCEPT...

Camping.bg отговаря на кмета на Царево

Camping.bg отговаря на кмета на Царево

В интервю за Радио "Фокус" от 11.08.2023 г. по темата за караваните на къмпинг "Якото място"...