Еменски каньон и водопад

03.05.2020
Еменски каньон и водопад

Каньонът и водопадът до търновското село Емен са сравнително популярна туристическа дестинация. По екопътеката може да се тръгне от две точки - от селото по черен път покрай река Негованка, и от пътя над селото в посока Вишовград. Вторият вариант е с по-малко ходене пеш и съответно изкачване, но трябва да оставите автомобила на пътя, където пък табели предупреждават, че има риск за сигурността на превозното ви средство.

Веднъж поели по пътеката се откриват зашеметяващи гледки към отвесните скали. За съжаление маркировка и обезопасяване липсват, затова ако сте с деца ви препоръчваме да се движите по най-лявата пътека, за да избегнете близостта с ръба на скалите. Тя е полегата и с много сянка.

След около километър ходене, в последната част от което е стръмно спускане без стъпала и подпори се стига до реката и оттам още 5 минути до водапада. Той не е много висок, но пък се намира на впечатляващо място заобградено от отвесни скали. Дървеният мост преди водопада е доста стар, но е стабилен.

Еменският водопад е един от трите в района, като в рамките на един ден може да се посетят и другите два - Хотнишки и Зараповски.

 

Текст и снимки: Веселин Вълев