Кемпери до 4,5 тона ще се карат вече с "В" категория?

17.06.2021
Кемпери до 4,5 тона ще се карат вече с "В" категория?

Кампания на ниво Европейски съюз цели да увеличи максималната маса на МПС, които ще може да се управляват с книжка категория "В".

Към момента водачите притежаващи свидетелство за правоуправление "В" категория могат да управляват МПС-та с максимално допустима маса до 3,5 тона. Това е причината повечето кемпери на пазара да са ограничени до това тегло. Проблемът обаче е, че е много лесно да се надвиши границата на тегло при натоварен за път кемпер. Именно затова Международната федерация на кемпер клубовете (International Federation of Motorhome Clubs, FICM) започна кампания заедно с Европейската комисия за увеличение на лимита на максимално допустимата маса на превозните средства до 4,5 т, за шофьорска книжка категория "В".

Промяната на това правило обаче е юридически изключително трудно, тъй като то е уредено включително и с конвенция на ООН ратифицирана от над 100 държави по света. Преговорите вървят в контекста на голяма реформа, която включва промяна в Директива 2006/126 / EU. Процедурата е дълга и се състои от две фази - "оценка" (3-4 години) и "ревизия" (2 години).

От FICM информират, че първата фаза на оценка току що е приключила и започва втората. През нея следва да се проведат консултации с гражданите на Европейския съюз.

В тази процедура FICM откри някои важни съюзници, които имат сходен проблем с претоварването на кемперите. Това са пожарните и други тежко екипирани специални превозни средства, чиито оператори изпитват трудности с наемане на служители притежаващи книжки категория "С".

Предложението за промяна ще бъде официално изпратено до Европейския парламент в края на август или началото на септември. В случай, че се вземе решение за увеличение на допустимата маса за категория "В", това реално би могло да влезе в сила най-рано в края на 2022 г.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник: RVTravel.eu, lemondeducampingcar.fr
Снимка: Marian Mocanu / RVTravel.eu

 

препоръчани новини

Термален къмпинг Велинград ще краси корицата на Къмпинг пътеводителя на...

Термален къмпинг Велинград ще краси корицата на Къмпинг пътеводителя на...

Представяме ви корицата на новия Къмпинг пътеводител на България за 2023 година. На нея е Термален къмпинг...

Търси се парцел за проектиране на нов къмпинг

Търси се парцел за проектиране на нов къмпинг

Четвъртото издание на конкурса за студентски проекти за изграждане на къмпинг стартира с избор на терен. В...