Кемпери до 4,5 тона ще се карат вече с "В" категория?

17.06.2021
Кемпери до 4,5 тона ще се карат вече с "В" категория?

Кампания на ниво Европейски съюз цели да увеличи максималната маса на МПС, които ще може да се управляват с книжка категория "В".

Към момента водачите притежаващи свидетелство за правоуправление "В" категория могат да управляват МПС-та с максимално допустима маса до 3,5 тона. Това е причината повечето кемпери на пазара да са ограничени до това тегло. Проблемът обаче е, че е много лесно да се надвиши границата на тегло при натоварен за път кемпер. Именно затова Международната федерация на кемпер клубовете (International Federation of Motorhome Clubs, FICM) започна кампания заедно с Европейската комисия за увеличение на лимита на максимално допустимата маса на превозните средства до 4,5 т, за шофьорска книжка категория "В".

Промяната на това правило обаче е юридически изключително трудно, тъй като то е уредено включително и с конвенция на ООН ратифицирана от над 100 държави по света. Преговорите вървят в контекста на голяма реформа, която включва промяна в Директива 2006/126 / EU. Процедурата е дълга и се състои от две фази - "оценка" (3-4 години) и "ревизия" (2 години).

От FICM информират, че първата фаза на оценка току що е приключила и започва втората. През нея следва да се проведат консултации с гражданите на Европейския съюз.

В тази процедура FICM откри някои важни съюзници, които имат сходен проблем с претоварването на кемперите. Това са пожарните и други тежко екипирани специални превозни средства, чиито оператори изпитват трудности с наемане на служители притежаващи книжки категория "С".

Предложението за промяна ще бъде официално изпратено до Европейския парламент в края на август или началото на септември. В случай, че се вземе решение за увеличение на допустимата маса за категория "В", това реално би могло да влезе в сила най-рано в края на 2022 г.

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Източник: RVTravel.eu, lemondeducampingcar.fr
Снимка: Marian Mocanu / RVTravel.eu

 

препоръчани новини

Новата California 7 Concept - световна премиера (видео)

Новата California 7 Concept - световна премиера (видео)

Volkswagen Лекотоварни автомобили представя световната премиера на своя концептуален модел California CONCEPT...

Camping.bg отговаря на кмета на Царево

Camping.bg отговаря на кмета на Царево

В интервю за Радио "Фокус" от 11.08.2023 г. по темата за караваните на къмпинг "Якото място"...