Рилски манастир

23.05.2015
Рилски манастир

Рилският манастир - най-големият, популярен и посещаван манастир в страната.

Светата обител, сгушена под отвесните скали на планината изглежда като крепост отвън - високи стени, големи железни порти. Наоколо високи борове и скални очертания сякаш да потвърдят, че и природата пази и закриля това толкова специално място. 

Посетих го през пролетта на 2014г. В днешния свят на масов туризъм, пълни автобуси с туристи, всевъзможни по големина групи и единици пътешественици ходещи навсякъде и все по-разглезени с мисълта, че превозните средства едва ли не трябва да ги качат на камбанарията на манастир, на вр.Мусала или до брега на замръзнало циркусно езеро високо в планината, не е пожалила и това специално за българите и християните място. Вероятно се досещате, че и тук, както и на многото други изключително популярни места по света, многобройните магазинчета за сувенири, храни и напитки (задължително опитайте запазената марка на кулинарното изкуство - мекиците), същевременно недостатъчно места за паркиране, строителство на нови търговски площи и т.н. са част от екстериора. Наред с тези "съпроводи",  има какво да се види и научи.

Мястото, макар и поизгубило автентичността си от старите времена, вдъхва усещане за история, смирение и има специфичен дух. Наоколо личат следи от поетапните реконструкции, постоянно се извършва се реновация и подобрения по фасадите, покрив, стълби. 

Много са текстовете изписани за манастира, така че едва ли ще ви разкажа за нещо ново или нечуто: множество палежи, разрушавания и съответно наново изградени постройки, църква, все по-хубави и подобрени от предходния си вид бележат дългата история на съществуването му. 

Както споменах по-горе, отвън прилича на крепост, още повече, че си има и кула, която за разлика от повечето кули, които сме свикнали да виждаме наред със стените на крепостите, тази е издигната във вътрешността на сградата.

 

Кулата в Рилският манастир се нарича Хрельовата кула. Построена е от местния феодал - севастократор Хрельо и през миналото се е използвала освен за отбрана, за съхранение скъпоценностите на свещенниците, а така също и за затвор и изолатор за душевно болни. Височината на кулата е над 20 метра, а на последният 5ти етаж има параклис .В днешно време от едната и страна може да се види двуетажна прилепена постройка, ползвана за камбанария, а сега за магазинче за сувенири.

 

Друг интересен обект в манастира е кръста на Рафаил. Намира се в музейчето на манастира и разказва за 12 годишния труд на свещеника Рафаил. Кръста е с размери 80 на 40 см. Направен е от цяло дърво и по него могат да се видят над 600 малки фигурки, организирани в 100 религиозни сцени. За нещастие тази изключителна творба излиза твърде скъпо за автора си - в следствие на продължителната и изтощителна работа монаха Рафаил губи зрението си след завършването й.

Изключително специално място в набора от забележителности заема ръката на Свети Иван Рилски, но вероятността да бъде видяна е малка разбира се. Разположена е в специално изработена ракла, покрита с плащеница и намираща се пред иконостаса на Съборната църква. Необходимо е да се огледате за опашка и да се наредите на нея, за да имате шанс за ценната гледка с част от тялото на основоположника на това място.

Разбира се, както се казва в популярната поговорка "Да отидеш до Рим и да не видиш папата", няма как да се пропусне и влизане в пещерата - дом на самия Иван Рилски години наред.

Пещерата се намира на 20-30 минути от манастира. Ходи се по сравнително лека горска пътека с малък наклон и съществува поверие, че който успее да се промуши през отвора на пещерата значи е чист от прегрешения. Тази "Индулгенция" е безплатна и едва ли някога пътеката и пещерата ще останат празни, ако долу на манастира няма посетители.

Автор на текста: Калин Кирилов