Дамян / damyanxo: Не тръгвам в планината без палатка, спален чувал и шалте в раницата

24.01.2022
Дамян / damyanxo: Не тръгвам в планината без палатка, спален чувал и шалте в раницата

Има много герои в социалните мрежи. Някои са истински, други не толкова. Избрахме да ви срещнем с една истинска и набираща популярност в Инстаграм личност - Дамян Георгиев (@damyanxo). Неговите впечатляващи кадри от високите български планини събират много сърчица в мрежата. А завладяващите му историите успяват буквално да те пренесат на стръмните склонове.

Дамян е от Варна, където обграден от приятели и семейство, опитва да балансира между работа и приключения. Споделя, че авантюристичната искрица в него се е запалила, когато за пръв път хванал фотоапарат в ръка, което породило желание да изследва всяка частица от заобикалящия ни свят.

Основният източник на вдъхновение за Дамян е природата и твърдо заявява, че дава всичко от себе си, за да не изгуби връзката си с нея. "В свят, който става все по-шумен и по-затворен е важно човек да намери онова място, което изпълва душата му със свобода и спокойствие на ума.", подчертава той.


 

Следва цялото ни интервю с damyanxo:
 

Здравей Дамяне, много хора се наслаждават на вдъхновяващите ти планински кадри и истории в Инстаграм. Разкажи накратко твоята приказка с планината?

Моята приказка в планината започна преди около 3 години, когато започнах да се интересувам по-сериозно от българските върхове и планини. Разбира се всеки беше чувал за прословутия карстов ръб Кончето и връх Вихрен, та  през лятото на 2019 г. с група приятели решихме да се качим и да минем по ръба, след което да спим на заслона, а на следващият ден да изкачим връх Вихрен. Изживяването беше повече от страхотно, посрещнахме залеза на връх Баюви дупки, след което се прибрахме на топло в заслона. Чакаше ни ранно ставане, все пак групата беше организирана от мен, нямаше как да пропуснем изгрева от връх Бански суходол. Тези два дни се изнизаха неусетно, а след прибирането ми във Варна, бях като прероден. Не бях ставал свидетел на такава безкрайна красота, очите ми не спираха да шарят и да изследват заобикалящата ни среда. Езера чисти като сълза, перфектно изваяни върхове, безкрайни пропасти, ръбове, карлинги … Пирин е магия. След като искрицата в мен бе запалена, приключенията в планините продължиха. Исках да посетя, да усетя и да се докосна до най-интересните и диви места, които крият нашите планини. Така три години по-късно не спирам да снимам и да разказвам историите, които преживявам високо в планината. 


 

Да, определено успяваш да пренесеш атмосферата на планината в снимките. А каква ти е професията, с какво си изкарваш парите?

Във Варна имаме малък семеен бизнес, който функционира вече три поколения. Занимаваме се с търговия. Ако някой има желание да си купи ядки, мед, български боб или фъстъци може да се свърже с мен.
В момента карам курс за планински водач, а целта ми след време е да имам собствена фирма за приключения.


 

Пожелавам ти успех! Имаш много кадри с палатки и спални чували по върхове и скали. Как избираш място за нощувка в планината - през лятото и през зимата? Съобразяваш ли се с правилата в националните и природните паркове?

През лятото планирането на един такъв трип е доста по-лесно откъм логистика и опасности в планината. За местата черпя информация от приятели, от социалните мрежи, а някои от тях просто ги опознавам в движение. Харесва ми момента на изненадата. Ще става ли за нощувка, няма ли да става. Обичам да посерещам изгрева и залеза на високо, било то в спалния чувал или от палатката. Нямам преход на който да не нося палатка, спален чувал и шалте в раницата си. Всичко се случва в планината, човек трябва да е подготвен както за най-доброто, така и за най-лошото. Съобразявам се с правилата в националните и природните паркове, но откъм гледна точка на безопасност гледам винаги да съм подготвен и да имам план "Б".
През зимата планирането изисква добра физическа и техническа подготовка, особено при спане на открито. От това с каква екипировка тръгваш до това в какво състояние се намира снегът, през какъв терен минаваш, каква е прогнозата за времето, вятъра и най-вече имаш ли доверие на човека с когото тръгваш. Често се случва в зимната планина хората да подценят прехода и в последствие се стига до фатални инциденти. Вмъквам това, за да предупредя хората, които предприемат зимни преходи, много добре да си избират маршрута, да си преценят възможностите и винаги да имат план за евакуация.


 

Какви палатки препоръчваш за зимни и летни планински преходи?

Честно казано мога да препоръчам палатката, която си купихме това лято - Salewa Litetrek II. Когато търсихме подходящия модел искахме да е нещо, което да е леко, да е с три рейки и да издържа на вятър. Идеята бе да я използваме през лятото и през зимата. Има си и нейните кусури, вентилацията не е много добра и зимата, ако входът не е отворен започва да кондензира. Откъм всички други показатели сме изключително доволни.


 

Какво е усещането да спиш в спален чувал на някой снежен връх? Не е ли прекалено студено?

Усещането трудно може да бъде описано с думи, но ако трябва да го вкарам в някаква рамка, бих казал - миг, който ще запомниш за цял живот. Енергията на планината е толкова силна, чиста  и лековита, че веднъж докоснеш ли се до нея - винаги искаш да се връщаш отново и отново. Не е прекалено студено, ако човек се е екипирал с подходящата екипировка и знае какво прави.


 

Имал ли си рискови ситуации или инциденти нощувайки на открито в планината? Бури, срещи с диви животни или нещо друго?

Срещи с диви животни съм нямал, но пък за сметка на това бури, колкото искаш. Най-опасната ситуация в която съм попадал беше точно под североизточния ръб на Мальовица през лятото, когато внезапно започна да вали градушка придружена с гръмотевици. Започнахме да се спускаме към Еленино езеро, когато гръмна толкова силно, че небето се разцепи, а всичко по мен се наелектризира. Светкавицата падна на отсрещния склон на Орловец, по права линия на не повече от няколкостотин метра от нас.


 

Какво е твоето оборудване за нощувка през лятото и през зимата? 

Екипировката, която нося за лятото и за зимата е почти една и съща, като през зимата сменям спалния чувал, нося лопата и още някои допълнителни неща за нощувка на открито. Оборудване, което задължително нося: спален чувал, надуваема постелка, шалте от пяна, палатка, газов котлон, аптечка, нож, преносима батерия, челник.


 

Какво е важно да предвидят всички, които нощуват на открито във високата планина?

Хората, които планират да нощуват на открито във високата планината е важно да предвидят прогнозата за времето. Да проучат мястото на което мислят да нощуват. Да имат план за евакуация, ако нещо се обърка. Не на последно място е екипировката с която тръгват. Винаги да уведомяват някого долу и никога да не тръгват сами. Шега със зимната планина не бива.


 

Освен в планината, обичаш ли да къмпингуваш лятото на морето или на красиви места във вътрешността на страната? Имаш ли любим къмпинг в България?

Обичам да къмпингувам навсякъде, стига да е сред природата. Море, планина, гори, язовири, всяко място си носи своята енергия и чар. Стига човек да пази и уважава природата, тя винаги ще му се отблагодари и ще го зареди с положителна енергия.
Нямам любим къмпинг в България. Не обичам пренаселените и шумни места, винаги залагам на спокойствието и идилията.


 

Кое ти е мечтаното пътешествие? Мечтаният връх за изкачване?

Мечтаното ми пътешествие, засега е в Алпите. Иска ми се да разширя кръгозора си и да се кача на 4 хиляди метра, за да погледна света от още по-високо. Мечтан връх не бих казал, че имам. Всеки връх носи различен опит, различно усещане. Според мен най-важно е с кого го споделяш. Това носи истинската наслада и щастие в живота.

 

Може да следвате Дамян в Instagram: @damyanxo

 

Интервюто взе Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: Дамян Георгиев / damyanxo


 

Следвайте  Camping.bg  в:

    

 

препоръчани новини

Наталия Коваленко, Be Camper Украйна: Очаквам бум на къмпинг туризма след...

Наталия Коваленко, Be Camper Украйна: Очаквам бум на къмпинг туризма след...

Представяме ви още едно интервю от изложението Caravan Salon 2022. Наш събеседник е Наталия Коваленко от...

Франк Хайнрихсен: Venture S e кемперванът на бъдещето

Франк Хайнрихсен: Venture S e кемперванът на бъдещето

Германският премиум производител Hymer участва с много голям щанд на изложението Caravan Salon в Дюселдорф. Събитието...