Нос Емине

27.03.2017
Нос Емине

Нос Емине се намира на 54 км северно от Бургас. Той е най-източната точка на Старопланинската верига и там планината среща морето. Така Емине разделя условно българското Черноморие на северно и южно. Това е и най-бурният нос по нашето Черноморие. С нос Емине се свързва и най-дългият пешеходен туристически маршрут на България - Ком-Емине, който преминава по билото на Стара планина.

За името на носа се носят различни легенди и предания. Според някои от тях така гърците са наричали това ветровито място. Според други носът носи името на майката на Мохамед – Емине, а най-разпространено е схващането, че скалата носи старото име на Стара планина – Емон.

За нос Емине днес се разказва красива легенда. Някога пазач на фара бил стар моряк, който живеел тук с единствената си и невероятно красива дъщеря. Тя расла на воля – плувала, карала лодка, ловяла риба. Суровото море я направило силна и смела. Веднъж, в страшна буря, тя спасила давещ се моряк-корабокрушенец. Морякът се влюбил в девойката. На раздяла обещал да се върне, но забравил дадената дума. От сутрин до вечер, застанала на носа, девойката чакала своя любим. Накрая, обезумяла от отчаяние, хвърлила се в морската бездна и вълните станали пурпурночервени. И днес, когато слънцето изгрее, морските води около носа се обагрят в червено и напомнят за излъганата любов на девойката.

Северно от носа се намира един от най-известните плажове на България - Иракли и едноименната защитена територия. От 2016 г. плажът е включен в Закона за устройство на черноморското крайбрежие като плаж за природосъобразен туризъм, на който се опазват биологичното разнообразие и екосистемите.

Ако решите да посетите нос Емине и плаж Иракли, независимо дали като част от маршрута Ком-Емине или като плажуващ, винаги може да разчитате на гостоприемството на къмпинг Иракли

Снимки и текст: Сайт на къмпинг Иракли