На къмпинг през есента

18.10.2016
На къмпинг през есента

Вероятно вече ви липсва хубавото, топло, лятно време, дългите вечери и топлите нощи, през които може да спите (почти) отвити на къмпинг. Имаме добра новина за вас! Може да се насладите по същия начин и на есенното къмпингуване, стига да сте планирали добре почивката сред природата. Трябва единствено да предвидите, че ще ви е малко по-хладно през нощта и разбира се – че трябва да имате по-дебели, за предпочитане водоустойчиви дрехи, дори и времето да е сухо. Причината е влагата. Също така е нужно внимателно да подберете локацията, на която ще се настаните. Ако се подготвите добре, къмпинг преживяването ви дори може да се окаже по-хубаво, отколкото през лятото. Ето как да се организирате.

Проучете локацията

Ако сте планирали да почивате в къмпинг, проверете предварително дали той работи и какви услуги предлага извън активния къмпинг сезон. Някои места разполагат със закрита обща кухня, в която може да се подслоните в случай на мокро или много студено време. Важно е също на какъв принцип е захранването с топла вода. Ако е единствено на соларни панели, може да се окаже, че няма топла вода в банята при облачно време. 

Ако сте решили да къмпингувате тихо и кротко на диво, съветът ни е да се средоточите върху местата, които не са високо в планината, не са дълбоко в гората и не са край водоеми. Изберете слънчево и тихо място, далеч от студени въздушни течения и водни изпарения. Това ще ви спести излишно студуване.

За разлика от лятото, през есента едва ли ще искате по цял ден да седите край реката, в хамака и да се излежавате. Есенното време е по-подходящо за разходки, събиране на последни слънчеви лъчи и наслаждаване на шарената природа. Затова проучете дали има подходящи пътеки за туризъм, маркирани ли са и с каква трудност са. Може също така да се разположите в близост до някоя туристическа забележителност.

Когато отидете на място

Ако сте с палатка, най-важната ви задача е да подберете правилното място за разпъване. То не трябва да е под силен наклон или в дупка, която може да се напълни с вода в случай на проливен дъжд. Най-добре е да се разположите на място под много лек наклон, така че водата да се оттича и да не се задържа под палатката. Ако сте с кемпер или каравана, паркирайте така, че да не затънете в калта при продължителен дъжд.

Предварително вземете постелка, която да поставите под дъното на палатката (groundsheet). Ако нямате специална, използвайте найлон за боядисване. По този начин ще запазите дъното сухо и чисто от кал и листа и ще имате по-малко работа при прибирането на екипировката.

Сортирайте багажа си в непромокаеми (сухи) торби. Те ще го предпазят от влага. Това важи и за дрехите, и за техниката. Най-добре е дрехите ви да са от полиестерна или вълнена материя. Памукът се овлажнява и държи студено, а това може да ви донесе доста неприятности. Естествено, пригответе топъл спален чувал, с температурни параметри около 00С и добре изолираща постелка за сън.

Не забравайте, че по това време на годината не всички животни и насекоми са изпаднали в летаргия. Внимавайте за мравуняци, кърлежи, дори се подгответе срещу комари.  

Проверете прогнозата за времето

Едва ли бихте тръгнали на есенен къмпинг без да видите прогнозата, но ние няма как да не обърнем внимание и на този момент. Ако сте опитни къмпингари, със сигурност ще очаквате неочакваното по това време на годината, например да се събудите с няколко пръста сняг върху палатката. Но дори и това да е така, не си правете излишни експерименти. Проверете състоянието на палатката преди да тръгнете, предвидете дрехи, които да обличате на слоеве според дневните и нощните колебания в температурата. Предвидете допълнително зарядно за телефон, ако смятате да нощувате далеч от урбанизирани места. Студът изтощава батериите значително по-бързо. Предупредете близките си накъде се отправяте и къде смятате да нощувате. Винаги носете със себе си адекватна за сезона екипировка.

Есенното къмпингуване може да бъде невероятно приключение, с много свежи емоции и красиви гледки, но същевременно може да се превърне в кошмар, ако не сте добре подготвени и екипирани.

А сега се насладете на шарените листа и меките слънчеви лъчи!

 

препоръчани новини

препоръчани новини

Къмпинг Иракли Див - снимки и описание

Къмпинг Иракли Див е едно необичайно място на родното Черноморие. Както подсказва името му, той е на легендарния див...

препоръчани новини

Семинар "Конверсия на ван в кемпер" ще се проведе на 17.09.2022 г....

Camping.bg ви кани на първия по рода си в България практически семинар "Конверсия на ван в кемпер"!...