На къмпинг от Дуранкулак до Резово

03.07.2015
На къмпинг от Дуранкулак до Резово

Сигурни сме, че на мнозина от вас поне веднъж им е минавала идеята да обиколят българското Черноморие отгоре до долу – от Дуранкулак до Резово, било то с кола, пеша, с колело или с мотор. Обикновено тези идеи идват през лятото и какво по-хубаво от това да ги съчетаем с любимия ни начин на почивка – на къмпинг.

Решихме да ви споделим кои според нас са най-интересните забележителности и най-приятните морски плажове в съчетание с къмпинги, на които да отседнете при пътешествието си от Дуранкулак до Резово. Ето и нашия препоръчан маршрут:

 

1. с. Дуранкулак и къмпинг зона Езерец

Дуранкулак се намира на края на България. Чувството, когато се замислим, че отиваме там, е почти същото като да си представим, че отиваме на края на Света. Именно това е съхранило това кътче на Родината ни почти непокътнато от бетона, комерсиализацията и градската среда.

Село Дуранкулак е крайната североизточна населена точка на България, до която води главния път от Варна към Румъния. То се намира на около 3 км. навътре от плажната ивица, а между нея и селото е заключено Дуранкулашкото езеро.

Плажът при Дуранкулак е с обща дължина около 10 км. и е разделен на Северен (плаж Ана Мария – наречен на едноименния потънал кораб в плитчините му) с дължина около 3 км., и Южен плаж, който води до с. Крапец и е с дължина около 7 км. Южният плаж, по който няма нищо друго освен непокътнат пясък и малко гора, е естествен бент между сладководното Дуранкулашко езеро и морето.

Дуранкулашкото езеро е забележителност, която при никакви условия не трябва да пропускате, ако стигнете до Дуранкулак. То е защитена територия, която е населявана от редки биологични видове. Тук се намира и най-големият известен праисторически некропол в Света и останки от най-старата каменна архитектура в континентална Европа.

Къмпинг Космос Дуранкулак
Снимка: Къмпинг.бг

След като се насладите на девствените северни плажове и се потопите в историята на праисторическата култура, може да се отправите към общинската къмпинг зона на с. Езерец. До нея се стига през селото, като при читалището се отбива надясно. Оттам се поема през полето по път с трошена настилка. Преди това не пропускайте да се отбиете през кметството, за да платите при наместника символична такса от 2-3 лв. за нощ. Таксите се събират за покриване на разходите по сметосъбиране и сметоизвозване, както и поддръжка на химическите тоалетни при къмпинг зоната. Те са поддържани и с течаща вода.

 

2. гр. Балчик и къмпинг Ботуша

Град Балчик е задължителна спирка №2 в пътешествието от Дуранкулак до Резово. Тук се намира архитектурно-парковия комплекс „Балчишки дворец” и Ботаническата градина, които са част от 100те национални туристически обекта. Балчишкият дворец е построен от румънската кралица Мария Единбургска като маркиране на окупираната българска територия през 1913 г. По-късно, след връщането на Южна Добруджа на България през 1940 г. акад. Даки Йорданов изгражда Ботаническа градина около Двореца.  

В самия град Балчик има малък градски плаж, край който няма условия за къмпингуване, но само на 15 мин. с кола северно от града се намира местност Инканталъка с новоизградения през 2018 г. къмпинг Ботуша. където може да се насладите на модерна къмпинг база, тишина и спокойствие. Плажът е на само стотина метра от къмпинга. А площите му са широки и затревени, с електроснабдяване и всички най-необходими условия за къмпингуване.

 

3. К.к. Златни пясъци и къмпинг Лагуна

Пътувайки все пó на юг, пътят ви ще премине покрай курорта Златни пясъци и намиращия се в северната му част къмпинг Лагуна. Къмпингът е новоизграден и разполага с всички необходими удобства за настаняване на палатки, кемпери и каравани. Към него има красив и спокоен малък плаж в залив, подходящ за ценителите на спокойствието и уединението.

Недалеч от къмпинг Лагуна в Златни пясъци се намира Аладжа манастир – средновековен скален манастир, създаден около 12-13 век, но изоставен през 18 век. Днес манастирът функционира като туристическа забележителност част от 100те НТО.

Аладжа манастир

След Златни пясъци пътят ви ще премине през морската столица на България – Варна. Струва си да поспрете тук и да усетите духа на големия морски град, да се разходите в Морската градина, а ако сте с деца – да посетите Делфинариума.

 

4. К.к. Камчия и къмпинг Шкорпиловци

Първата задължителна спирка на юг от Варна е курортния комплекс „Камчия”. В миналото тук кипеше бурен отпускарски живот в множеството малки и големи ведомствени комплекси с бунгала. Днес за съжаление са запазени само част от тях, но въпреки всичко комплексът е поддържан, тих и спокоен за почивка. Той е разположен сред Лонгозни гори, които спасяват от най-големите летни горещини. Плажната ивица е най-обширната в България, има фин пясък и гладко и плитко дъно. Недалече от резерват Камчия е къмпинг Шкорпиловци (6 км.). Той бе изграден през 2018 г. и сред най-харесваните нови къмпинги по Черноморието. Предлага модерни удобства, тишина и спокойстве.

Тук се намира защитена местност „Камчийски пясъци”, която е местообитание на редки и застрашени видове на флората и фауната. Туристите могат да се насладят на разходка с лодка по устието на р. Камчия и да наблюдават най-разнообразни птички, костенурки и други обитатели, докато се провират през зелените тунели на дърветата над реката.

 

5. гр. Обзор и къмпинг Зора

Гр. Обзор се намира от северната страна на нос Емине и плажовете при защитена местност „Емине-Иракли”. Той има една от най-дългите и красиви плажни ивици в България – 8 км. Макар точно тук край града да няма ключови забележителности, си струва да се отбиете, за да посетите един от най-модерно изградените къмпинги в България – къмпинг Зора. Къмпингът е отличен изходен пунк за посещение на гр. Несебър.

Гр. Несебър е единият от двата ключови архитектурни резервати по Черноморието ни, които трябва да бъдат посетени задължително. Той е включен в Стоте национални туристически обекта на България. Забележителностите в него са Археологическият музей, църквата Св. Стефан, църквата Св. Спас, Етнографския музей. От Несебър пътят ви ще продължи през Ахелой и Поморие. 

6. Плаж Иракли и къмпинг Иракли

Плаж Иракли е сред трите най-обичани от любителите на свободата и почивката под открито небе. Той се намира на 9 км. от гр. Обзор и там, където морето докосва стъпалата на планината. От 2016 г. е включен в Закона за устройство на черноморското крайбрежие като плаж за природосъобразен туризъм, на който се опазват биологичното разнообразие и екосистемите. Местността попада в защитени зони „Емине“ за опазване на дивите птици и „Емине-Иракли“ за опазване на природните местообитания. Тук може да видите редки видове птици, костенурки и други животинки, но е важно едно - пазете ги и не смущавайте живота и местообитанията им.

Щом сте достигнали до Иракли, ще е жалко, ако не останете поне за една нощ, за да посрещнете изгрева над морето. Отседнете в къмпинг Иракли. Той е напълно обновен, разполага със затревени места за каравани и палатки, а амбициозните му и приветливи стопани  ще се погрижат за вашето гарантирано удобство.

 

7. Ахелой, Поморие и къмпинг Ахелойска битка

Двете градчета Ахелой и Поморие се намират на брега на големия Бургаски залив. Първото е известно от средновековната ни история с Ахелойската битка, в която българският цар Симеон I разбива многохилядната византийска войска, предвождана от Лъв Фока, при река Ахелой. Изходът на битката определя Българската държава като хегемон не само на Балканите, но и в цяла Югоизточна Европа, а армията на Византия претърпява пълен разгром. Второто градче - Поморие пък е известно със защитената местност Поморийско езеро, което представлява свръхсолена лагуна. Тук може да намерите интерактивна експозиция за природното богатство на солената лагуна, находище на блатно кокиче, архитектурния резерват "Стари поморийски къщи", да отидете на кални бани или да посетите Античната куполна гробница - хероон, която представлява римски мавзолей.

Ако вечерта ви завари по пътя, пренощувайте в къмпинг Ахелойска битка, който се намира в самото градче Ахелой. Освен с близост до ресторанти, заведения и магазини, той ще ви посрещне с удобни, сепарирани места,  които предлагат тишийна и уют, макар и в града. Това е  и един от най-близките къмпинги до град Бургас.

 

8. Созопол и къмпинг Градина

На юг от Бургас се намира гр. Созопол, който заедно с гр. Несебър е един от най-старите български градове . Съществува още от Античността, а през Средновековието се изгражда като важен църковен център с множество манастири. Запазената архитектура от 18-19 век привлича множество туристи от цял свят.

Къмпинг Созопол

Старият град на Созопол със сигурност е място, което не трябва да пропускате по време на пътешествието си от Дуранкулак до Резово. Северно и южно от него има много места за отсядане на къмпинг, като всяко от тях има собствен чар, предимства и удобства. Ние ви препоръчваме къмпинг Градина, който се намира северно от града.

По път от Созопол до следващата ви точка за нощувка може да се отбиете през много други забележителности като блатото Алепу, р. Ропотамо, древното тракийско мегалитно светилище Бегликташ, замъкът в Равадиново и др.

 

9. Гр. Китен  и къмпинг Атлиман

Плажовете, заключени между гр. Китен и с. Лозенец са едни от най-красивите в България, а красотата им ги прави най-привлекателните и поради това - най-скандалните. Тук се намира прословутият плаж Корал, станал обект на напатки и спорове между инвеститори и еколози в последните няколко години. Въпреки разнообразните интереси тук все още може да откриете търсеното спокойствие за дълга почивка на море сред бистра вода, перлен пясък и равно морско дъно. Може да избирате измежду няколко къмпинга, като най-новият от тях е Атлиман.

Къмпинг Корал

 

10. с.Резово и къмпинг Силистар

Ето че съвсем неочаквано достигнахме до най-южната точка на българското Черноморие – с. Резово и с това приключва нашето пътешествие от Дуранкулак до Резово. По пътя до последното населено място в югоизточна България сте преминали през един от най-красивите български плажове – Силистар и сте гребали с каяк по една от най-чистите ни реки – Велека.

Къмпинг Силистар

Районът около с. Резово е част от природен парк Странджа, поради което тук къмпингът е абсолютно природосъобразен - с минимална намеса на човешка ръка. През 2019 г. Силистар отвори врати с напълно обновени санитарни възли, които разполагат с 4 бани и 4 тоалетни. Почивката в къмпинг Силистар е много близо до природата, изпълнена е с много сянка в гората и или слънце на открита равна поляна.

През 2018 г. Силистар спечели 1 място в категория "Любим морски къмпинг" в ежегодната Класация на къмпингите в България #BestBGcamp.

 

Цветомира Цоцова
Camping.bg