От личен опит: къмпинг Къпиновски манастир

07.06.2019
От личен опит: къмпинг Къпиновски манастир

Къмпинг Къпиновски манастир отваря врати преди близо 10 години. За този сравнително кратък период мястото значително се е развило и от къмпинг днес вече спокойно може да се нарече "комплекс". Носи името на манастира, който се намира в непосредствена близост.

Къмпинг Къпиновски манастир вече три поредни години печели призовото място в ежегодната ни класация за най-добрите български къмпинги #BestBGcamp в категорията "Любим къмпинг във вътрешността на страната".

През седмицата къмпингът е спокоен и не е препълнен с туристи, особено през слабия сезон. Почивните дни и юли и август ситуацията е различна. Ревюто е направено на база 3-дневен престой в собствена каравана.
 

Природни дадености

Къмпинг Къпиновски манастир се намира в равна част на Предбалкана, заобиколен от гористи хълмове и граничещ с бреговете на река Веселина. Мястото е тихо, прохладно и супер зелено.  Птици пеят от всяко дърво. Природата те обгръща от всички страни. Точно до къмпинга реката преминава под отвесни скали и образува водопад, който е притегателно място за скачане в хладните води на Веселина.


 

Пътят до къмпинга

Ние пътувахме от Велико Търново, като минахме по пътя през с. Присово и след това Велчево. Пътят от главния път до Присово беше с чисто нов асфалт, като дори още не беше положена маркировка.

След отклонението за с. Велчево пътят става по-тесен и с неравности, но нормално проходим. На завоите трябва да се внимава, защото разминаването с каравани и кемпери е трудно.


 

Резервация и регистрация

Може да си запазите място в къмпинга по 3 начина: по телефон, на мейла или чрез контактната форма през Camping.bg. При кратък престой не се изисква предплащане.

Регистрацията на място става с попълване на адресна карта. Заплащането на престоя e предварително, като може да бъде извършено кеш, с карта или с банков превод.


 

Настаняване - видове и зони

Къмпингът разполага с над 30 места за кемпери и каравани в специално обособена зона, отделена от пътя и останалата част от къмпинга с ниска ограда. Местата вътре в нея са номерирани и сепарирани с ниски храсти.

На всеки две места са пада по една колонка с ток, вода и канал.

Отделно има две зони за палатки, с общ капацитет около 100 палатки. Едната зона представлява голяма зелена ливада с дървета, а втората е буквално в гората, под плътна сянка. По периферията на зоните има монтирани табла за електричество и чешми за вода.

Има възможност за наемане на 11 каравани - 2, 3 и 4-местни.

Предстои този сезон да бъдат пуснати и пет горски къщи със собствени санитарни възли - четири тристайни и една едностайна.

Къпиновски манастир е и единственият къмпинг у нас, който предлага наемане на дървесни палатки.

Цените на всички видове настаняване може да видите ТУК
 

Инфраструктура

През къмпинга преминава пътя за Къпиновски манастир и вилната зона на с. Къпиново, като разделя къмпинга на поне три части. Пътят не е натоварен и съответно шумен, особено през делнични дни. Управата на къмпинга е сложила специални решетки на пътя, за да принуждават водачите да шофират бавно.

Пред рецепцията има обособен паркинг и широко пространство за паркиране.

В близост до басейна и детската площадка има две беседки за общо ползване.


 

Хигиенно-санитарни помещения

Къмпингът разполага с две санитарни помещения, като второто е ново и предстои да бъде открито преди силния сезон тази година. Достъпът до тях е с ключове, които се предоставят на почиващите на рецепцията при регистрация. Това от една страна създава известно неудобство при всяко посещение на тоалетна или баня да се носи ключ, но от друга страна е единствения начин да се ограничи използването на санитарните помещения само от гостите на къмпинга. Все пак достъпът до комплекса е свободен и през него преминава пътя за Къпиновски манастир и вилната зона на с. Къпиново.

Тоалетните са удобни, много чисти и винаги заредени с тоалетна хартия.

Баните са отделени от тоалетните в друго помещение. На всяка врата на душова клетка отвътре и на стената има закачалка, което е удобство за закачане на кърпи и дрехи.

Управителят ни обясни, че топлата вода се осигурява от три източника - два 500-литрови бойлера, слънчеви панели и от котелното на басейна. Така, дори и в най-натоварените моменти не би трябвало да има недостиг на топла вода. 
 

Удобства

Хладилници

За сезон 2019 къмпингът ще разполага с допълнителни 12 хладилни витрини, които към момента на писане на това ревю бяха в процес на монтаж. Те биват разполагани в дървени "къщички" на различни места на територията на къмпинга - във всяка палаткова зона и в караванинг частта.


 

Туристическа кухня

Кухнята за общо ползване от гостите на къмпинга е модерна и напълно оборудвана. Разполага с готварски печки, микровълнова фурна, мивка, шкафове, кухненски плотове и хладилници.


 

Перално помещение

На разположение на гостите са перални, които може да се ползват срещу минимална такса от 3 лв. на цикъл пране. В цената е включен и препарат за пране.

 

Магазин

Къмпинг Къпиновски манастир не разполага с магазин. Най-близкият такъв е в с. Велчево - на 4 км разстояние.
 

Ресторант

Механа "Воденицата" се помещава във впечатляваща сграда, съградена от дялан камък и дърво. Менюто е достатъчно богато, като се предлагат салати (4,20 - 7,50 лв.), супи (до 3 лв.), предястия (4,60 - 9,40 лв.), основни (до 19,20 лв.), скара, риба (4,40 - 16,50 лв.).

Предлагат се дори и дивечови специалитети, като задушено месо от елен и сърна, диво печено, суджук от дивеч и други.


 

Басейн

Една от големите атракции на къмпинг Къпиновски манастир е басейнът. Те са всъщност два - един за възрастни и детски. Водата се подгрява, като в този за възрастни е със средна температура от 26 градуса. За ползването на басейните се заплаща допълнителна такса.

Към басейна има и плажна зона с шезлонги и чадъри, а също така и бар.
 

Спорт

В къмпинга има много добри условия за практикуване на футбол и волейбол. На огромната зелена поляна малки и големи могат да се забавляват от сутрин до вечер.


 

Интернет

Трите безжични мрежи покриват почти цялата територия на къмпинга. Достъпът до тях е свободен, без парола. Някои сайтове се отварят със забавяне, но връзката е достатъчно бърза, така че без проблем да се гледа видео от Youtube с HD 1080р резолюция.
Онлайн тестът за скорост направен на лаптоп в караваната ни показа следните данни:


Като цяло, интернет връзката може да се ползва за работа.
 

За децата

Децата имат възможност да се забавляват на детската площадка с пързалка и катерушки, да скачат на двата големи батута.

Могат да карат велосипеди и тротинетки, които се наемат от рецепцията.

Черешката за тях обаче е детският басейн. Той е дълбок 60 см и водата в него се подгрява и поддържа на 28 градуса. Децата до 7-годишна възраст го ползват безплатно.


 

Домашни любимци

Съгласно правилника на къмпинга домашните любимци са добре дошли, но спазвайки определени условия - само ако са на повод по време на разходка из къмпинга и собственикът им се грижи да не нарушават спокойствието на почиващите, както и да събира изпражненията им. Забранено е обаче посещението с домашни любимци на общите части на комплекса - ресторанти, басейн, тоалетни, бани и т.н. Забранен е и престоят им в къщите, стаите и караваните под наем. Следва да имате предвид, че нарушението на правилата може да доведе до отмяна на резервацията ви от страна на управата на къмпинга.
 

Забележителности

От къмпинга тръгва екопътека, която има два маршрута - до Елена (7 часа) и до яз. Йовковци и обратно (3 часа). Подробно описание има в сайта на къмпинг Къпиновски манастир ТУК.

Плаковски манастир е на 2 км и може да се стигне до него пеша за около 30 мин., а с колело далеч по-бързо.

Перлата сред забележителностите около къмпинга е Къпиновският манастир. Той е на един хвърлей разстояние от зоните за палатки и каравани.

 

И накрая, но не последен по важност е талисманът на къмпинг Къпиновски манастир - магарицата Калинка :)

 

Веселин Вълев
Camping.bg

Снимки: Веселин Вълев, Camping.bg

препоръчани новини

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

"КемпЪр" или "КемпЕр"? Как е правилната употреба на думата.

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...

"Къмпингуване" или "Къмпиране"? БАН със становище коя...

"Къмпингуване" или "Къмпиране"? БАН със становище коя...

По молба на Camping.bg Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН излезе със становище...