От личен опит: къмпинг Градина 2019

29.08.2019
От личен опит: къмпинг Градина 2019

Къмпинг Градина е носител на наградата „Любим къмпинг на Черноморското крайбрежие“ за 2015 г. и 2016 г., а през 2017 и 2018 г. спечели второ място в годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp. През изминалите четири сезона той се нарежда в челната тройка и в категориите за най-значителни подобрения и материална база, най-добър ландшафт, най-богато разнообразие от услуги и дейности за свободното време и най-гостоприемно обслужване.  

Градина не само успя да съхрани облика и имиджа си на водещ къмпинг в България години наред, а е и един от старите ни къмпинги, който се развива и утвърждава позициите си като най-добро място за къмпингуване. Комбинацията от локация, природни дадености и условия за настаняване го правят търсен от поколения българи и чужденци.

Подобренията на материалната му база и инфраструктурата са осезаеми и съвсем основателно може да кажем, че година след година се превръща в къмпинг от европейска класа. Новите инвестиции за 2019 г. са мащабни, а проектът за развитие напред е амбициозен. Тази година старите бунгала са заменени от десетки нови и модерни къщички. Те са стилни, отлично обзаведени и климатизирани, за да направят почивката в тях удобна и приятна.

Оценката е извършена на база престой на двама възрастни с дете в собствена каравана за повече от 7 нощувки.

 

Достъп и локация

Пътуването до Градина е бързо и лесно – на 20 минути от Бургас с автомобил. От главния път Бургас – Созопол се отбива към град Черноморец, а от там се поема по пътя, който върви успоредно на морето на юг. Има табели на всяко отклонение.

Ако идвате откъм Царево, може да влезете през северния вход на гр. Созопол и да продължите около 2-3 км. към Черноморец по вътрешния път.

Пътят е в добро състояние, но е тесен и разминаването с каравани и кемпери на места е затруднено.

Няма начин да пропуснете централния портал на къмпинга, дори и да сте без навигация. Европейската класа на Градина това си личи още от входа. Сградата на рецепцията е стилна и модерна, подредени лехи и алеи, бариера за достъп с магнитна карта, паркинг, където да оставите колата, за да може да се регистрирате за настаняване. 

В рецепцията ще бъдете посрещнати от любезен рецепционист и грижливо ще бъдете обслужени. Помещението е климатизирано.
 

Къмпинг места

Това, което прави Градина по-атрактивна от всички останали по крайбрежието, е разположението на местата за настаняване спрямо морето. Първа линия започва директно зад плажа, на самия пясък. Къмпингът върви по протежение на плажната ивица, като в дължина от край до край достига около 700 метра. На тази площ са обособени 21 места за кемпери, 168 за каравани и 87 за палатки или общо 276 места.

Зоните на къмпинга са разделени в 4 сектора. 

  • Сектор А, най-северен, с парцели разположени на 3 линии спрямо морето, като първата линия е предвидена само за сезонно отдаване. 
  • Сектор В, също в 3 линии, е в централната част. 
  • Сектор Е се намира зад сектор В. В него се настаняват палатки. Този сектор разполага с хубава естествена сянка. 
  • Сектор С се намира в най-южната с места на 5 линии спрямо морето. И тук местата на първа линия са само за целосезонно отдаване. 

Всяко място е означено с табела с номер.

Размерите на местата за кемпери и каравани са 10х8 метра, като превозните средства се разполагат перпендикулярно на линията на морето.

Парцелите са електрифицирани, като за всеки има предвиден собствен извод с бушон. Ако желаете по-висока мощност от включената в цената, може да доплатите. 

Има осигурено и водоснабдяване до всяко място.
 

Бунгала

Къмпинг Градина има вече чисто нови бунгала за сезон 2019 г. Те изглеждат модерно и стилно, както отвън, така и отвътре. През 2019 г. бяха пуснати в експлоатация половината от всички предвидени. Останалите се предвижда да бъдат готови за следващия сезон. Те са разположени в 5 сектора, които носят имената на цветя.

Всяко от бунгалата е климатизирано и разполага с веранда с маса и столове, напълно оборудван кухненски бокс, баня и тоалетна, всекидневна зона и спалня, телевизор, интернет и барбекю.

Бунгалата са 3 типа - в зависимост от площта (41 или 54 м2) и разпределението вътре (на 1 или 2 нива). От някои от тях се разкрива красива гледка към морето.

 

Резервации

В разгара на сезона къмпингът е с пълна заетост, особено в почивните дни. За по-продължителен престой е задължителна предварителната резервация. Тя може да се направи през резервационната система на сайта на къмпинга или по телефон. При резервация, системата изисква да посочите средство за настаняване (кемпер, каравана, палатка) и точно определено място за настаняване, което трябва предварително да изберете от схемата на къмпинга. При извършване на резервацията трябва да посочите номера на избрания парцел от падащо меню, след което ще се покаже календар, в който ще видите разполагаемостта за въпросното място. 

В рамките на 3 дни от резервацията е необходимо да направите предплащане в размер на 50% от общата сума, а най-късно при настаняването да заплатите оставащата част. Ако настаняването ви е след по-малко от 3 дни, е възможно да платите всичко на място. Има възможност за пращане с карта.

В случай, че не одобрите предварително резервираното място при пристигането ви, от къмпинга се стараят да бъдат гъвкави и според свободните места за периода ще ви предложат други възможности.

Резервациите за сезона започват от месец януари. За сезонно настаняване е добре да резервирате най-късно до март.

Ако решите да отседнете в къмпинга спонтанно, ще ви бъде предложено място според текущата разполагаемост. Тогава обаче е необходимо да знаете за колко нощувки ще останете, тъй като плащането винаги е предварително. Ако решите да останете по-дълго, ще доплатите, но е възможно да ви помолят да смените мястото си, ако то е резервирано от други гости.


Палатки в зона Е на къмпинг Градина

Градина отваря врати в началото на май и работи до края на месец септември.
 

Процедура по настаняване 

При пристигането в къмпинга се извършва стандартна процедура по регистрация, която отнема около 10 минути. Ще ви бъде издадена лична магнитна карта за достъп на автомобил през бариерата на къмпинга, на която е указан номерът на парцела ви. Допълнително ще получите чипове за достъп до санитарните възли. За магнитната карта и за всеки от чиповете се дава депозит от 5 лв. Съвет: пазете си квитанциите за платените депозити, за да ви върнат парите при напускане на къмпинга.

След уточняване на формалностите по престоя и попълване на адресна карта, човек от рецепцията ще ви съпроводи до парцела и ще ви го покаже.
 

Хигиенно-санитарни помещения 

Санитарните възли са модерно изглеждащи, просторни и чисти. Старите бани и тоалетни отдавна са в миналото. Днес те са преобразени в модерни сгради с панелна конструкция и висок клас санитарно обзавеждане. 


Санитарният възел при сектор В

Всяка сграда има два отделни входа с достъп с чип - за жените откъм централната алея, а за мъжете – от задната страна. Зад всеки възел има шахта и маркуч за обслужване на тоалетни касети на кемпери и каравани.

Пространството в санитарните възли е разделено на 3 зони: умивалници, тоалетни (около 10 бр. във всеки санитарен възел) и душ кабини (8 бр. във възел).

Тоалетните са с тоалетни чинии. Поддържа се добра хигиена, като за престоя от 7 нощувки нито веднъж не се натъкнахме на мръсни тоалетни. Осветлението вечер е с фотоклетка, а през деня има достатъчно естествена светлина. Тоалетна хартия и сапун няма.

Всяка душкабина разполага с подвижен душ с възможност за регулиране на струята и със стационарен душ с пита. В някои от кабините има държачи за сапунерка. Неудобство е липсата на достатъчно закачалки в баните. Сифонът е линеен и по дължина обхваща всички душ кабини. Запушването му с пясък е почти невъзможно, а оттичането перфектно. Топлата вода е на ток от бойлери и е достатъчна, дори в пикови часове. Нямахме случай, в който да се налага да се къпем с хладка вода.

Достъпът до санитарните възли е с чип и е позволен само за гости на къмпинга. Предстои реновирането на четвърния санитарен възел, който се намира в най-южната част на къмпинга. В санитарните възли са предвидени условия за инвалиди.

Зоните за миене на съдове се намират отделно от санитарните възли. Те все още не са обновени, но от управата на къмпинг Градина ни уверяват, че и това предстои да се случи. Разположени са на алеите, като всяка има по няколко мивки със студена вода и кош за отпадъци.

В къмпинга липсва общо помещение с хладилник, фризер, пералня, сушилня и други удобства за съхранение на храна и лична хигиена. Предстои да бъде изградена обща открита кухня с барбекю, маси и пейки в сектор Е.
 

Сигурност

В къмпинг Градина има денонощна жива охрана и охрана с технически средства - камери. Полицейски патрул посещава къмпинга регулярно - по два пъти на ден.
 

Медицинско обслужване

На разположение на почиващите в Градина е и лекар. Той приема пациенти всеки ден от 08:00 до 18:00 ч. Прегледите са безплатни за гости на къмпинга.
 

Заведения и магазини

Градина предлага наистина богато разнообразие от заведения за хранене и развлечения. Предлагат се топли закуски и хляб собствено производство. Има пицария с добре аранжирана и вкусна храна. Ресторантът на плажа предлага богат избор от храни и напитки. В къмпинга има и капанчета на самообслужване с малък, но вкусен асортимент от ястия. Цените са на равнището на заведенията в София.


 

Магазини

Хранителният магазин в Градина е добре снабден със стоки от първа необходимост и колбаси. Асортиментът от малотрайни продукти е ограничен.

В магазина за плажни принадлежности и водни спортове се предлага всичко необходимо за една разнообразна и незабравима почивка – дрехи, сърф облекло, бански, спортни стоки.


Магазин за плажни принадлежности и спортни стоки
 

Сметоизвозване

На няколко места в къмпинга има контейнери за битови отпадъци. В пиковия сезон сметоизвозването е ежедневно.
 

Третиране против кърлежи

Всички тревни зони в къмпинг Градина регулярно се пръскат против кърлежи. По време на нашия престой станахме свидетели на едно такова третиране.
 

Интернет

Безжичният интернет е слабото място на къмпинга. Безплатната мрежа се хваща на места в къмпинга, но при всички наши опити нямаше връзка с интернет. От управата на Градина обещават да подобрят услугата за следващите сезони. 
 

Плащане

Градина е един от малкото къмпинги у нас, които приемат плащания с карта на рецепцията. А от тази година вече има и банкомат на входа.

 

Достъп с автомобил

В къмпинга има предвидени паркоместа за личните автомобили на почиващите, но не са ясно отбелязани. Паркирането в свободни къмпинг места е забранено. Скоростта за шофиране е ограничена до 10 км./ч. Достъпът за автомобил е включен в цената за нощувка, а за втори автомобил се доплаща. Алейната мрежа не е в добро състояние, но се планира това да се промени за следващия сезон.


Паркирани автомобили до Зона Е
 

Плаж

Градина има една от най-чистите плажни ивици в страната. Брегът е със ситен пясък и равно дъно. По време на престоя ни водата беше чиста, без наличие на отпадъци и водорасли. Всяка сутрин пясъкът се почиства от боклуци и изхвърлени водорасли от морето през нощта.

Плажът се стопанисва от къмпинга още от 2016 г. Градина е един от малкото къмпинги по Черноморието, който предоставя завършена услуга на своите клиенти, включваща къмпингуване и плажуване. Дължината на бреговата линия е 1300 м. и обхваща както зоната пред самия къмпинг, така и пред съседните обекти на първа линия.

Плажът е охраняем. Има регулярно разположени водно-спасителни постове.


Указателна табела за дюни

 

Цени и промоции

Нощувката в Градина е фиксирана за парцел. Тя е 40 лв. за каравана на трета линия. Цената включва до 4 възрастни, електричество и автомобил. Пети човек се доплаща. Първа линия се отдава само за цял сезон, а за втора линия най-краткият период е един месец. Луксът да сте по-близо до морето съответно ще ви струва повече на нощ. Цената на парцел за палатки е 30 лв. на вечер.

Къмпингът не приема международни къмпинг карти за отстъпка и не прави намаления за продължителен престой. Въпреки на пръв поглед строгите ценови условия, промоции има. Обикновено къмпингът прави отстъпка за парцелите на трета линия за края на август и септември. 

Къмпинг Градина ви очаква с отворени врати. На нас ни хареса престоя ни там и чакаме с нетърпение отново да отидем за по-дълго.

Оценката е изготвена въз основа на престой от 7 дни през втората половина на месец юли 2019 г.

 

Автор и снимки: Веселин Вълев
Camping.bg

препоръчани новини

Подкаст Camp to Joy: Росен Илиев, Getsby и 70 000 км за 10 месеца из Америките

Подкаст Camp to Joy: Росен Илиев, Getsby и 70 000 км за 10 месеца из Америките

Camp to Joy - подкаст на camping.bg Разширяваме границите Ето ни и нас с Camp to Joy сред създателите на...

Терен за къмпинг до Пирдоп беше избран в конкурса за проектиране тази година

Терен за къмпинг до Пирдоп беше избран в конкурса за проектиране тази година

Избрахме терен за четвъртото издание на конкурса за студентски проекти за изграждане на къмпинг....