С кемпер през зимата

21.12.2015
С кемпер през зимата

Когато притежаваме къща на колела и това се е превърнало в наш начин на живот и почивка, не искаме да се откажем от него дори в най-студените дни от годината. Зимното къмпингуване с кемпер или каравана обаче си има своите особености. За да ги научим, решихме да надникнем в сайта motorhomeski.com. Ето какво съветва той за къмпингуване с кемпер в зимни условия.

Основното нещо, което караванерите трябва да имат предвид през зимата е, че ако е достатъчно студено за добър сняг и каране на ски, то значи е достатъчно студено и да замръзнат всички системи на кемпера. А това може да се окаже голям проблем. Също така, запомнете, че на колкото по-ниска надморска височина се намирате, толкова по-малко вероятно е кемперът да се окаже в леден капан.

Някои кемпери се предлагат уинтеризирани (със заводски системи за употреба през зимата), но ефективността на така наречената „унтеризация” (от англ. Winterization) варира за всеки производител. Например, има голямо значение къде точно са разположени резервоарите ви. Ако те са оставени навън, рискът да замръзнат при температури под 00С е по-голям. Най-добрата уинтеризация включва двойно „облечен” под, който предпазва резервоарите за чистата и за мръсната вода, има функция за отопление и клапата за изпускане на мръсните води е отвътре. Добра уинтеризация също означава кемперът да има по-дебела изолация на стените.

Уверете се, че имате топли спални чували, които са специално за употреба в зимни условия. Малко по-дебело облекло и чорапи по време на сън също са от полза. Имайте предвид, че през главата човек губи 90% от топлината си. Така че няма нищо срамно в това да сложите шапка по време на сън или да изберете спален чувал с качулка. Направете инвестиция в топло оборудване (зимни завивки, зимни спални чували, термо бельо и т.н.) и то ще ви се изплати като спестите от гориво и електричество за отопление през нощта.

 

Ако сте на ски ваканция или обичате да правите преходи в снега през деня, е много вероятно да се приберете с влажни дрехи. Те ще изсъхнат много бързо, но не трябва да ги прибирате в гардероба. При съхненето дрехите отделят влага, а комбинацията от кондензация и студ са най-лошото, което можете да причините на изолацията и мебелировката на кемпера. Някои производители на аксесоари за кемпери предлагат специални сушилки за дрехи (напр. Taylormade or Silverscreens). Поинтересувайте се и изберете подходяща за вас.

Веригите за сняг са законово изискване при шофиране на височина над 1400 м. Ако пътувате из Европа, е възможно полицията да ви спре и да ви помоли да покажете, че разполагате с вериги. Уверете се, че не само знаете къде са, но и знаете как да ги сложите, ако се наложи. Потренирайте в гаража или на паркинга, преди да се отправите на път. Трябва да можете да ги слагате бързо и лесно, защото ако ви сполети снежна виелица или се стъмни, няма да е най-подходящият момент да се учите да слагате вериги. Към веригите предвидете и шалте или друг вид изолатор, на който може да легнете или клекнете на земята, ако ви се наложи. Ако кемперът ви е с предно предаване, постарайте се да натоварите по-голямата част от багажа си в предната му част, за да създадете повече тежест. Ако се намирате на висока надморска височина в планината, но няма обективна необходимост да поставяте вериги – не го правете. „Сухото” каране с вериги е вредно за гумите. Също така, когато приготвяте къщата на колела за път, обърнете внимание къде е аварийният триъгълник и дали разполагате със светлоотразителна жилетка.

Когато шофирате по наклон надолу, се спускайте на скорост. Използвайте спирачката за убиване на скоростта само непосредствено преди завой или друго обстоятелство, а не през цялото време. В противен случай може да запалите спирачките и те да откажат.

Когато се настаните в къмпинга, не вдигайте ръчната спирачка, за да не замръзне, но се уверете, че автомобилът е на скорост. Ако двигателят ви е дизелов, заредете, когато пристигнете в курорта. Не оставайте с малко гориво, защото то също може да замръзне. Също така, когато пристигнете, ако се налага, закупете добавка за водата в резервоарите, ако ви е свършила.

Чердже или друг вид постелка, която да поставите пред вратата на кемпера, е изключително полезна при наличие на сняг. Там може да оставите обувките си, за да не мокрите стълбите и зоната пред вратата. Също така, подгответе твърда четка, с която да изчистите снега от обувките преди да ги внесете вътре. Четката може да използвате и за почистване на прозорците, когато е натрупал сняг. Бъдете проактивни! Пазете къщата си на колела и зоната около нея чисти! Весели снежни приключения!

 

Снимка и текст: http://www.motorhomeski.com/

препоръчани новини

препоръчани новини

Hymer в България: Филтърът за питейна вода clearliQ travel

"Hymer в България" е съвместна инициатива на Camping.bg и официалния представител на Hymer за България...

препоръчани новини

Българин конструира прототип на teardrop каравана

Конструирана в България каравана се разхождаше това лято по пътищата на страната ни. Тя е дело на 36-годишния...