10 вещи, които задължително трябва да имате в кемпера по време на път

08.06.2016
10 вещи, които задължително трябва да имате в кемпера по време на път

Преди да се отправите на път е добре да оборудвате „пилотската кабина“ с няколко важни вещи, които да имате под ръка. Въз основа на нашия опит (понякога болезнен) изготвихме списък с 10-те неща, които считаме за най-необходими. Ако смятате, че сме пропуснали нещо или че вие искате да добавите още нещо важно от опита си, без колебание използвайте формата за коментари по-долу. И така:

 1. GPS навигация/карта. Всички хора, които често пътуват, със сигурност имат навигация. Естествено, никога не трябва да разчитате на 100% на говорещата дама – било то, защото сте решили да спестите някой друг лев от най-актуалната карта, било то защото просто сте забравили да обновите картата преди тръгването, било то защото може да сте си забравили захранващия кабел и дамата ще ви изневери или просто защото е прекалено облачно и не може да хванете сигнал. Затова ви съветваме за всеки случай да приготвите хартиена карта, колкото и архаичен да е този тип навигация в днешно време. 
 2. Шофьорска книжка, зелена карта и паспорт (ако е необходим). Шофьорската книжка трябва абсолютно винаги да ви бъде под ръка. Ако сте планирали пътуване в някоя от държавите извън ЕС (примерно на Балканите) вземете задължително и паспорта си. Никога не знаете дали граничния полицай няма да е станал накриво и да реши да се заяжда точно с вас за вашата лична карта, с която иначе би трябвало да можете да влезете в Сърбия например. Най-добре дръжте документите в жабката или средната конзола, за да са ви под ръка. Избягвайте задния си джоб или джоба на вратата, за да не изпаднат, когато слизате от автомобила. Допълнително към тези документи ви съветваме да приготвите документ за спешна помощ, съдържащ информация за кръвната ви група, заболявания (ако имате такива), лекарства от първостепенна важност (например инсулин) и т.н. Този документ ще е изключително ценен на лекарския екип, ако не дай Боже се случи нещо по пътя и е необходимо да ви спасяват.
 3. Пари в брой/дебитна или кредитна карта. В по-голямата част на Европа автомагистралите се заплащат. Не навсякъде на тол гишетата приемат дебитни и кредитни карти. Затова ви съветваме да подготвите сериозна сума в кеш, най-добре в монети, защото в някои държави машините за автоматично плащане може да не приемат банкноти. Най-добре планирайте сумата като използвате сайтове като www.viamichelin.com. 
 4. Напитки. По време на продължителни пътувания е важно да сте добре хидратирани, за да предотвратите схващания, крампи и отоци в крайниците. Затова пригответе вода и други напитки. Практични са бутилките за многократна употреба с отвор за засмукване (като вело-бутилка), тъй като няма да е необходимо постоянно да молите спътника си да ви отвори бутилката, докато шофирате. Също така този тип бутилки със сигурност пасват на мястото за бутилка, предвидено в автомобила и няма да протекат, ако случайно не затворите капачката добре. 
 5. Гризини. Така ще наречем всички неща за похапване между другото, които ни спасяват да не умрем от скука или да не заспим зад волана. Колкото и да сте статични по време на път, организмът ви хаби не малко количество енергия и бързо ще огладнявате. Естествено, трудо е по всяко време да спирате за „сериозна“ храна. Затова се запасете с възможно най-здравословните гризини, с които да се заситите при нужда. Такива може да са царевични или оризови крекери, солети, ядки, плодове и зеленчуци. Използвайте снаксове с минимално количество брашно и сол. Не са препоръчителни пиците и хамбургерите.
 6. Кърпички/Кухненска ролка. Ако се случи да разсипете нещо, да се изцапате или просто имате хрема, малко хартия винаги оправя нещата. 
 7. Слънчеви очила. Не ги забравяйте, дори когато отпътувате в дъждовно време. Ултравиолетовите лъчи, проникващи през облаците, слънчевата светлина, която се отразява в асфалта, изгревите и залезите  са все условия, при които слънчевите очила ще намалят умората на очите ще ви предпазят от заслепяване.
 8. Нож за колан/Авариен чук. Тези две неща ще са ви необходими при пътен инцидент. Най-добре ги сложете в автомобила и не ги махайте от там. А ножът трябва да е на място, до което достигате дори, когато сте закопчани с колана. Да се надяваме, че никога няма да ви се наложи да ги използвате.
 9. Фенер/Челник. Използвайте ги при повреди, инциденти или ако спрете през нощта и ви е необходима светлина, за да се ориентирате. Всъщност, светлината е полезна дори за да отидете до тоалетна и да си измиете зъбите, когато сте спрели за почивка.
 10. Светлоотразителна жилетка. В повечето европейски държави, включително и в България тя е задължителен аксесоар от оборудването на автомобила. В някои държави сте длъжни да имате по една жилетка за всеки пътуващ, в други – за всяко място, дори и не всички места да са заети. Затова се поинтересувайте за правилата в държавата, през която пътувате.

Допълнително оборудване по съвети от наши читатели:

 • Аптечка (освен задължителната по закон за МПС-то)
 • Тирбушон и отварачка - за да не се чудите по кой алтернативен метод да си отворите виното. Бирата е по-лесен казус.

Лек и безавариен път!

Camping.bg

препоръчани новини

препоръчани новини

България има нужда от много нови къмпинги

Къмпинг туризмът е един от най-динамично развиващите се сектори в Европа и света. Официалните статистики на...

препоръчани новини

Резултати от Годишната класация на къмпингите в България 2019

Приключи Годишната класация на къмпингите в България #BestBGcamp. Проучването се проведе за пета поредна година в...